Gazze'ye destek için giderken Suriye'de esir düşmüştü: Manisalı genç ailesine kavuştu

15:3911/12/2024, Çarşamba
G: 11/12/2024, Çarşamba
DHA
Gazze'ye destek amacıyla yola çıkan ve Suriye'de yakalanarak Şam'daki Sednaya Cezaevi'nde 14 ay esir tutulan Engin Arslan, yaşadıklarını anlattı.
Gazze'ye destek amacıyla yola çıkan ve Suriye'de yakalanarak Şam'daki Sednaya Cezaevi'nde 14 ay esir tutulan Engin Arslan, yaşadıklarını anlattı.

Manisa'nın Saruhanlı ilçesindeki evinden yaklaşık 14 ay önce 'Gazze’ye savaşmaya gidiyorum' diyerek çıkan ve yolculuğunda Suriye’de esir düşüp cezaevine konulan Engin Arslan (30), özgürlüğüne kavuştu. Engin Arslan, bir fırından alışveriş yapmak için Türk parası verince yakalandığını belirterek, "3 kez işkence gördüm. Demir bir sopa ile yere yatırıp, dışarı çıkardılar" dedi. Manisalı genç, yaşadıklarını anlattı.

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde yaşayan Engin Arslan, Gazze'ye gitmek için geçen yıl 11 Ekim'de evlerinden ayrıldı. 3 çocuklu Arslan ailesinin 2 oğlundan biri olan Engin Arslan, Hatay'dan kaçak yollarla girdiği Suriye'de yakalandı. En son ablasına bir camide dinlendiğini belirten mesaj atan Engin Arslan'dan bir daha haber alınamadı.


Gözü yaşlı aile, oğullarının yaşadığını öğrenebilmek için yetkililerden yardım istedi. 14 aydır Şam Adra Hapishanesi'nde tutulan Engin Arslan (30), AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu'nun girişimleriyle memlekete döndü. Suriye Milli Ordusu'nun hapishanedeki mahkumları serbest bırakmasıyla birlikte Şam'da tutulduğu Adra Cezaevi'nden özgürlüğüne kavuşan Arslan, Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra getirildiği Gaziantep'in Karkamış ilçesinde babası Metin Arslan, AK Parti Saruhanlı İlçe Başkanı Şerif Eroğlu ve meclis üyesi İbrahim Erselvi tarafından dün teslim alındı.

"Bir daha olsa yine giderim"

Engin Arslan 14 aylık memleket hasreti son buldu. Bu sabah Manisa'ya ulaşan Engin Arslan, ailesine kavuşmanın mutluluğunu yaşadı. Evlerinin önünde annesi Sultan Arslan, kardeşleri ve akrabaları tarafından karşılanan Engin Arslan, burada ailesi ile sarılarak hasret giderdi. Yaşadıklarını anlatan Arslan,
"Zorluklar ve işkence vardı, yeme içme ve hijyen sıkıntısı vardı. Aileme olan hasret beni zorladı, onlara ulaşamamak haber verememek, yaşadığımı bilip bilmediklerinden korkuyordum. Ağlamasınlar, yaşadığımı bilsinler istiyordum. Bir daha olsa hiç düşünmeden yine giderim. Allah için gittim. Benim için güzel bir duygu"
diye konuştu.

Türk lirası uzattığı için yakalanmış

Suriyeli askerlere yakalanma anını ise Arslan,
"Karnım acıktı. Yol kenarında fırın gibi bir şey vardı. Normalde orada Suriye parasından başka para geçmiyormuş. Yasakmış. Ben de bunu bilmiyordum. Türk parası verince kabul etmedi. Ben Arapça bilmiyorum, o da Türkçe bilmiyor, anlaşamadık. Biraz ilerlememden sonra tekrar çağırdı. Oturmamı söyledi. Telefonla bir yeri aradı. Polise ve askeri arayacağını anladım. Bir sıkıntım olmayacağını, bizim askerlere iade edeceğini düşündüm. Ajanlıkla suçlanınca o biraz kötü oldu"
dedi.

Dördüncü ay mahkemeye çıkıp beraat etmiş

Tutuklandıktan 4 ay sonra mahkemeye çıktığını, beraat etmesine rağmen bırakılmadığını aktaran Arslan,
"Yerde battaniyenin üzerinde yatıyorduk, 45 kişilik koğuşta 95 kişi vardı. Üst üste yatanlar vardı. Bir günde küçük bir parça ekmek, bulgur pilavı ve iki kaşık yemek düşüyordu. Akşam yemeği, domates, patates. Güneş yoktu. Gökyüzü görünüyordu ama güneş görünmüyordu”
diye konuştu.

Şam düştükten hemen sonra kurtulma anına da değinen Engin Arslan,
"Sabah namazına kalktığımızda silah sesleri duyduk. Genelde eğlencesine sıkıyorlar. Yine öyle zannettim. Silah sesleri duyduktan sonra, Suriye Milli Güçleri kapıların kilidini kırıyormuş. Kapı kilitleri kırılınca herkes çıkmaya başladı. Bin kişi birden çıkınca koridorda bir izdiham yaşandı. '
Türkler buraya gelsin
' diye bir çağrı duydum, 6-7 kişi buluştuk. Bir Kilisli ağabey vardı, dışarda silah sesleri devam ediyordu. Suriye Milli Güçlerinden birisi bize yardımcı oldu, bizi güvenli bir eve götürdü. Oradaki ağabey sağ olsun bizi misafir etti”
ifadelerini kullandı.

"3 kez işkence gördüm"

Engin Arslan, şöyle devam etti:

"Üç kez işkence gördüm. Demir bir sopa ile yere yatırıp dışarı çıkardılar. Dışarda falakaya yatırıp, ayaklarına sırtına vurdukları kişiler oluyordu. Koluna, kafasına neresine denk gelirse vuruyorlardı, kolu kırılan, kafası, burnu kırılan, kafası yarılanlar var”

"Dönmeyeceğini düşünmedim çünkü devletimiz vardı"

Oğluna kavuşmanın sevincini yaşayan Sultan Arslan,
"Dualarım kabul oldu. Allah'ım bana evladımı bağışladı. Çok mutluyum, sapasağlam geldi. Yaradan'ıma binlerce şükürler olsun. Gerisi boş"
dedi.

Babası Metin Arslan ise
"Hep Allah'a dua ettik. Kavuşmayı beklerken, gelemeyecek diye kalbimi hiç çürütmedim. Her gün akşam hanımla konuşurduk, kalbimden hiçbir zaman dönmeyeceğini düşünmedim. Çünkü devletimiz vardı arkasında"
diye konuştu.

#Manisa
#Suriye
#Gazze