|

Dünyada bir ilk: Tek sortide 72 uçak

Türk Silahlı Kuvvetlerince Afrin ve Münbiç'in terör örgütünden temizlenmesi için yürütülen Zeytin Dalı Harekatı ile Türkiye'nin askeri gücü de bir kez daha güçlü bir şekilde sahaya yansımış oldu. Harekatta ilklere imza atan Türk ordusu hava harekatı ile göz doldurdu. Bu çapta bir harekatı dünyada ilk defa icra eden Türk ordusu dünya sıralamasında ilk onda yer alıyor.

Yeni Şafak ve
11:53 - 22/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 12:26 - 22/01/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Zeytin Dalı Harekatına ilk gün 72 uçak katılmıştı.
Zeytin Dalı Harekatına ilk gün 72 uçak katılmıştı.

Mehmetçik, Zeytin Dalı Harekatı’nın ikinci gününde Afrin’e girdi. Kuzeyden ve batıdan yaklaşık 7 kilometre ilerleyen komandolar ve ÖSO birlikleri, 9 köyü PKK’lı teröristlerden temizledi. Onlarca savaş uçağının katıldığı hava harekatında birçok terör örgütü mevzisi de imha edildi. Zeytin Dalı Harekatı ile Türkiye'nin askeri gücü de bir kez daha güçlü bir şekilde sahaya yansımış oldu.

Harekatın ilk gününde 72 uçakla bir ilke imza atan Türkiye'nin icra ettiği hava operasyonun başka bir örneği yok. İkinci gün ise 32 uçakla 45 hedef imha edildi. Tek sorti ile 72 savaş uçağını gerçekleştirdiği operasyon ile TSK bir ilke imza atmış oldu.

F-16 pilotlarına Akar'ın ilk mesajı


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar bu mükemmel hava harekatını yerine getiren pilotları, telsizden "Kahraman pilotlar, alınlarınızdan öpüyorum" sözleriyle kutladı.


Akdeniz'den kordinasyon

Operasyona katılan F-16'ların koordinasyonunu ise Havadan Erken İhbar Kontrol (HİK) uçakları ile yapıldı.

Konya’daki Konya 3. Ana Jet üssünden kalkan HİK uçağı, hava operasyonu süresince Akdeniz üzerinde uçtu. 24 saat havada kalabilen HİK uçaklarından Türkiye’nin elinde 4 adet bulunuyor. HİK’ler hem havadaki hem de yerdeki tehditleri aynı anda takip edip hızlı ve etkin önlem alınmasını sağlıyor.

72 uçağın anlamı

Harekata katılan uçak sayısı Türkiye'nin Suriye'de DEAŞ'a karşı yürüttüğü Fırat Kalkanı Harekatı'nı akıllara getirdi.

24 Ağustos 2016'da başlayan ve 7 ay 5 gün sonra yani 29 Mart 2017'de tamamlanan Fırat Kalkanı Harekatı'nda 72 şehit vermiştik. 20 Ocak 2018 itibarıyla başlatılan ve Zeytin Dalı adı verilen harekatın ilk gününde havalanan 72 uçak, Fırat Kalkanı'nda şehit olan 72 Mehmetçik'e bir anlamda saygı duruşu oldu.


Milli İHA görevde

TSK'nın Afrin'deki terör örgütü PKK/PYD'ye yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'nda ilk kez yeni geliştirilmiş teknolojilerle Milli İHA'lar da görev aldı.

Mehmetçik terör yuvaları bir bir yok ederken teröristler kaçacak yer arıyor.

Dünyanın en güçlü orduları

Uluslararası Global Firepower şirketi, her yıl 50'den fazla değişkeni baz alarak dünyanın en güçlü orduları sıralamasını hazırlıyor. 2017 yılı sıralamada 133 ülke yer aldı.

Listenin ilk onuna yerleşen en güçlü ordulara sahip olan ülkeler ve ayrı göstergelere göre lider konumundaki devletler arasında Türkiye 8. sırada yer aldı.

Türkiye dünyanın en güçlü 8. ordusuna sahip

TSK, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni her türlü dış tehditten korumak üzere tesis edilmiş; Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Jandarma ve Sahil Güvenlik olarak 5 ana bileşenden oluşan dünyanın en güçlü ordularından birisi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır komşularına ve bölgedeki diğer ordulara açık ara fark attığı göze çarpıyor.


#Afrin
#Zeytin Dalı Harekatı
6 yıl önce