|

Düğüm çözülüyor

Cemal Kaşıkçı cinayetinde sır perdesi aralanıyor.Türk polisi, Suud Başkonsolosluğunun ardından konuta da girdi. Bedeni parçalanan Kaşıkçı'nın getirildiği iddia edilen bina ve bahçedeki her şey didik didik arandı. Aramalarda luminol ve dedektör köpek de kullanılırken, konutun drone ile havadan fotoğrafları çekildi.

Fatih Özer
04:00 - 18/10/2018 Perşembe
Güncelleme: 03:37 - 18/10/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Cemal Kaşıkçı'nın akıbetinde sona yaklaşıldı.
Cemal Kaşıkçı'nın akıbetinde sona yaklaşıldı.

Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'na 2 Ekim günü giriş yaptıktan sonra kendisinden haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbetinde sona yaklaşıldı. Konsoloslukta yapılan aramaların ardından sıra Başkonsolos Muhammed el-Uteybi'nin yaşadığı eve geldi. Diplomatik girişimlerin ardından dün saat 14.45'de ortak çalışma grubundaki 11 kişilik Suudi heyet 5 araçla konuta girdi. Suudi heyetten 1 saat 50 dakika sonra da Türk heyeti konuta giriş yaptı.

İTFAİYE KUYUYU BOŞALTTI

Heyet çalışmalarını sürdürürken, konuta hassas burunlu arama köpeği getirildi. Bazı olay yeri inceleme polisleri saat 18.15’te konutun çatısında çalışma yaptı. Bina içindeki odalarda luminol maddesi ve mavi ışıkla arama yapılırken, drone yardımıyla bina ve çevresinin görüntüsü alındı. Başkonsolosluk binasının bahçesindeki kuyunun boşaltılması için itfaiye ekibi istenirken, olay yeri inceleme ekibinin konsolosluk binasına branda getirdiği görüldü. Bazı polislerin, arama sırasında gaz maskesi takması dikkat çekti. Polis, Kaşıkçı'nın kayboluşuyla birlikte bina içerisinden çıkış yapan siyah camlı şüpheli araçlarda da inceleme yaptı. Özellikle Kaşıkçı'nın infazı için Türkiye'ye gelen 15 kişilik suikast timini taşıyan 34 CC 1865 ve 34 CC 2248 plakalı konsolosluk araçları mercek altına alındı. Konutun önünde geniş güvenlik önemleri alındı. Aramaların en kritik noktasını konsoloslukta bulunan eski su kuyusunun oluşturduğu belirtiliyor. Polis ekipleri geçmişte konsolosluk konutunun kullandığı su kuyusunda da detaylı araştırma yaptı. 'Ev sahibi' Başkonsolos Muhammed el-Uteybi, burada arama yapılacağı belli olunca ülkesine gitmişti.

YALOVA'DA OLABİLİR

Kaşıkçı'nın vahşi bir şekilde öldürüldüğüne ve bedeninin parçalara ayrıldığına kesin gözüyle bakan güvenlik güçleri, aramalarını sadece konsolosluk binası ve başkonsolos konutuyla sınırlı tutmuyor. Siyah camlı ve resmi plaka taşıyan araçların dışında, günlük işlerde kullanılan ve herhangi bir şekilde dikkati çekmeyen otomobilleri de incelemeye alan ekipler, bazı araçların 'yem' olarak konsolosluktan çıktıktan sonra İstanbul'un farklı noktalarında tur atıp yeniden Levent'e döndüklerini belirledi. Kaşıkçı'nın parçalandıktan sonra kimi uzuvlarının konsolosluk dışına çıkarıldığı üzerinde duran ekipler, 26 konsolosluk aracının o güne dair tüm hareketlerini inceledi. Bu kapsamda Yalova'daki bir çiftlik ve İstanbul'daki Belgrad Ormanı'nda bulunan bazı noktalar olmak üzere bazı bölgelerde gerekli görülmesi halinde kazı yapılacak.


DNA’lar aynı çıktı

Başkonsoloslukta yapılan aramalarda elde edilen DNA örnekleri ile konsolosluk konutunda bulunan örneklerin aynı kişiye ait olduğu bildirildi. El Cezire kanalının, bazı Türk makamlarına dayandırdığı haberine göre, ismini vermeyen yetkililer, Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldürüldüğüne dair teorinin, bu DNA eşleşmesiyle daha da güçlendiğini söyledi.


Kovuldu

Cinayet anlarına birebir şahit olan Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi, Riyad yönetimince görevinden alındı. Türk polisinin önceki gün konsolosluk konutunda arama yapmak istemesiyle birlikte tarifeli uçakla ülkesine kaçan Uteybi, artık Başkonsolos değil. Arap gazetesi Sabq'ın iddiasına göre, görevden alınan Uteybi hakkında bir de soruşturma başlatıldı. Kaşıkçı cinayetinin odağındaki isim olan Uteybi, evinin aranmasını beklemeden Atatürk Havalimanı'nda bindiği 'SVA264' sefer sayılı tarifeli uçakla Riyad'a dönmüştü.


Canlı canlı kesmiş

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın katledilmesine ilişkin yeni ayrıntılar kan donduruyor. Cinayet sırasında binada yaşananlara ilişkin Yeni Şafak'ın yayınladığı ses kaydı dökümünde, suikast ekibinde bulunan otopsi uzmanı Dr. Muhammed Salah el-Tubaigy'nin, Kaşıkçı'nın önce parmaklarını daha sonra kafasını kestiği belirtilmişti. Middle East Eye adlı haber portalına yeni bilgiler veren Türk güvenlik yetkilileri, Suudi otopsi uzmanının Kaşıkçı'nın bedenini kesmeye o henüz canlı iken başladığını kaydetti. Buna göre Tubaigy, 'sorgulamaya' Kaşıkçı'nın parmaklarını keserek başladı. Vücuduna enjekte edilen bir maddeyle baygın düşen Kaşıkçı'nın daha sonra testereyle kafası kesildi, ardından bedeni parçalara ayrıldı ve vahşet 7 dakika boyunca sürdü.

#Cemal Kaşıkçı
#Başkonsolosluk
#Cinayet
6 yıl önce