|

Boğdular ve parçaladılar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaşıkçı cinayetinde tüyler ürperten korkunç detayları ilk kez açıkladı: Gazeteci Cemal Kaşıkçı, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girer girmez boğularak öldürüldü. Cesedi daha önce yapılan plan doğrultusunda parçalanarak yok edildi.

Mustafa Sait Özkan
04:00 - 1/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 03:16 - 1/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Açıklamada ‘’Kaşıkçı’nın cesedi öldürülmesinin ardından parçalanarak yok edilmiştir’’ denildi.
Açıklamada ‘’Kaşıkçı’nın cesedi öldürülmesinin ardından parçalanarak yok edilmiştir’’ denildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cemal Kaşıkçı'nın önceden yapılan planlama doğrultusunda başkonsolosluğa girer girmez boğularak öldürüldüğünü belirtti. Başsavcılığın açıklamasında "Kaşıkçı'nın cesedi öldürülmesinin ardından parçalanarak yok edilmiştir'' ifadesi de yer aldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

KAŞIKÇI CİNAYETİ PLANLI

Gerçeğin ortaya çıkarılmasına yönelik tüm iyi niyetli çabalarımıza rağmen görüşmelerden somut sonuç elde edilememiştir. Cemal Kaşıkçı evlilik işlemleri için girdiği Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda daha önceden yapılan planlama doğrultusunda konsolosluk binasına girer girmez boğularak öldürülmüştür.


PARÇALANARAK YOKEDİLDİ

Kaşıkçı'nın cesedi öldürülmesinin ardından parçalanarak yok edilmiştir. Olayla ilgili yerli işbirlikçi bulunduğuna dair Suudi Arabistan makamlarının herhangi bir beyanının olmadığı bildirilmiştir. 'Yerli işbirlikçi' olarak kamuoyuna yansıyan kişinin kim olduğu sorulmuş, bu sorular aynı gün yazılı olarak kendilerine iletilmiştir. Suudi Arabistan'da tutuklandığı bildirilen şüphelilerin ülkemize iadesi talebi yinelenmiştir."


SAVCIYA CESEDİN YERİ SORULDU

Yapılan yazılı açıklamada söz konusu görüşmede Kaşıkçı’nın cesedinin nerede olduğu, planlanarak öldürüldüğü tespit edilen Kaşıkçı’nın öldürülme eyleminin planlama aşamasına ilişkin herhangi bir tespitlerinin olup olmadığının Suudi heyete sorulduğu kaydedildi. Aynı görüşmede ‘Yerli İşbirlikçi’ olarak kamuoyuna yansıyan kişinin kim olduğu da sorulurken, bu soruların aynı gün yazılı olarak Suudi heyete teslim edildiği belirtildi. Suudi heyetin 30 Ekim’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tekrar ziyaret ettiği, bu görüşmede de kendilerine aynı sorular sorularak cevap beklendiği vurgulandı. Suudi heyetin ise bu sorulara aynı gün içerisinde cevap verileceğinin beyan edildiği yazılı açıklamada yer aldı.


YERLİ İŞBİRLİKÇİ YOK DEDİLER

Suudi Arabistan Krallığı Başsavcılığı’nca dün savcılığa gönderilen cevabi yazıda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ve soruşturma heyetinin elde ettikleri delillerle birlikte Suudi Arabistan’a davet edildiği kaydedildi. Cevabi yazıda cesedin akıbetinin Suudi Arabistan’da birlikte yapılacak sorgulamalar sonucunda tespit edilebileceği, cinayetin planlı olup olmadığının bu sorgulamalar sonucu ortaya çıkarılacağı ifade edildi. Cevabi yazıda Suudi makamlarına yöneltilen ‘yerli işbirlikçi kim’ sorusuna cevaben ise Suudi makamların bu konuyla ilgili herhangi bir beyanının olmadığı bildirildi.


Herkes sessiz

ABD’nin Washington Post gazetesi, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin sorulara Suudi Arabistan hükümetinin henüz cevap vermediğini hatırlatarak, Kaşıkçı’nın ölümüne ilişkin haberlerin de artık gazetelerin ilk sayfalarında yer almadığına dikkati çekti. Washington Post gazetesinde “Yazı İşleri Kurulu” imzasıyla yayımlanan yazıda, Suudi Arabistan’ın, İstanbul’daki Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkında sessizliğini koruduğuna vurgu yaptı. Yazıda, “Sorulara cevap vermek yerine, Suudi Arabistan hükümeti ve Trump yönetimindeki ortakları sessizliğe büründü. İlgili haberler de şimdi gazetelerin ilk sayfasında yer almıyor.” ifadelerine yer verildi.


Türkiye’nin baskısıyla ilerliyor

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili soruşturmanın Türkiye’nin baskısıyla ilerlediğini kaydetti. Le Drian, RTL radyosunda katıldığı programda soruları yanıtladı. Kaşıkçı’nın öldürülmesinin arkasında Suudi Arabistan yönetiminin olduğu şeklindeki bir soruya yanıt veren Le Drian, şunları kaydetti: “Soruşturma Türkiye’nin baskısıyla ilerliyor. Aynı zamanda uluslararası baskıyla da. Ben bu gazetecinin öldürülmesi ve Suudi Arabistan’daki reformlar arasında bir bağlantı göremiyorum. Suudi Arabistan, ulusal çıkarları ve imajı için gerçeği söylemelidir. Bu soruşturmaların sonucuna bağlı olarak da suçlu hakkında gerekli yaptırımları devreye sokacağız. Bu yaptırımlar herhangi bir alanla sınırlı olmayacak”


Bırakın son görevimizi yapalım!

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, ABD’de yayın yapan ABC News kanalına konuştu. Suudi Arabistan hükümetinin Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü açıklamasının ardından ancak nişanlısının gerçek anlamada öldürüldüğüne inandığını söyleyen Cengiz, “Onun öncesinde öldürülmediğini düşünüyordum. Bekliyordum yani ‘gelir’ diyordum. Cemal’in cesedinin nerede olduğunu hala bilmiyoruz. Bu konuda bir açıklama yok. Hala cenaze töreni yapılmadı. Bu İslam’da kabul edilemez. Bu, bizim yerine getirmemiz gereken son görev” dedi. ABD Başkanı Donald Trump’a da Kaşıkçı’nın öldürülmesi konusundaki soruşturmanın güvenilir olmasını sağlama çağrısı yapan Cengiz, “ABD Başkanı bu konuya insanlık tarafından bakmalı ve bunu bir uluslararası trajedi olarak düşünmelidir. Bu bakış açısı, uluslararası siyaset ve diplomasiden önce gelmelidir” diye konuştu.

#Cemal Kaşıkçı
#Suudi Arabistan
#İstanbul Başkonosluğu
#Cinayet
6 yıl önce