|

Ayağınızı denk alın

Doğu Akdeniz ve Ege'de artan Yunan tacizlerine karşı angajman değiştirildi. Deniz Kuvvetleri’ne misliyle karşılık verme serbestisi getirildi. Angajman, tahrik seviyesine göre tedricen uygulanacak. Gerilimin tırmanması halinde emir yetkisi gemi komutanına kadar devredilebilecek.

Kıymet Sezer
04:00 - 21/10/2018 Pazar
Güncelleme: 02:06 - 21/10/2018 Pazar
Yeni Şafak
Barbaros Hayrettin Paşa gemisi, Doğu Akdeniz’deki sismik araştırma faaliyetlerini TCG Giresun ve TCG Gaziantep fırkateynleri refakatinde sürdürüyor.
Barbaros Hayrettin Paşa gemisi, Doğu Akdeniz’deki sismik araştırma faaliyetlerini TCG Giresun ve TCG Gaziantep fırkateynleri refakatinde sürdürüyor.

Doğu Akdeniz’deki sismik araştırma faaliyetleri devam ederken, Yunan tacizi de sürüyor. Sonbaharla birlikte Doğu Akdeniz’de sözde tek taraflı ilan edilen münhasır ekonomik bölge (MEB) sahalarında artacak sondaj hareketliliği ve Yunan tahrikine karşı Genelkurmay Başkanlığı ve Türk Deniz Kuvvetleri yeni angajman çalışmaları yaptı. Buna göre, halen Türk denizlerindeki angajmanda, olası tacizlere misliyle karşılık vermek için serbesti getirildi.

ANGAJMAN YENİLENDİ

Angajman, tehdit seviyesine göre tedricen artarak uygulanacak. Tedrici olarak tanınan serbesti kapsamında, olası bir tehdit derecesine göre emir yetkisinin gemi komutanına kadar alt kademeye devredilmesi mümkün hale gelecek. Yeni angajman, Barbaros Hayrettin Paşa gemisi ve ilerleyen günlerde de Fatih sondaj gemisinin emniyetle çalışmasını ve olası engellemelerin Türk donanmasının kararlı tutumunu yansıtan bir karşılık bulmasını sağlayacak.

RUMLARDAN SES YOK

Bir süredir Doğu Akdeniz'de oldubittilerle kabul ettirilmeye çalışılan Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin sözde MEB sahaları Barbaros’un güzergahı üzerinde. Yunanistan Akdeniz’de gücü elinde bulunduran Türk donanmasına karşı ciddi bir hareketlilik gösteremezken, Rum Yönetimi de Türkiye’nin bu hamlesi karşısında ses çıkaramıyor. Şubat 2019’a kadar bu bölge Barbaros dışındaki sismik ya da sondaj gemilerine kapatılmış durumda.

  • Adriyatik’te tehlikeli çıkış
  • Yunanistan’da Dışişleri Bakanlığı görevini Başbakan Çipras’a devreden Kotzias’tan tehlikeli 12 mil çıkışı geldi. Kotzias, “Şu an Adriyatik Denizi’nde karasularımızı 6 milden 12 mile çıkartmak için hazırladığımız 2 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi üzerinde çalışılıyor. Bu şekilde Adriyatik’te münhasır ekonomik bölge belirlenmesi konusunda da önemli bir adım atmış olacağız. 12 Adalar’ın Yunanistan’a katılmasından bu yana en önemli olan egemenlik kazanımını bu sayede Adriyatik Denizi’nde gerçekleştireceğiz” dedi. Yunanistan aynı girişimi Ege’de de yapmak isterken Türkiye’nin savaş sebebi sayacağı uyarısıyla karşı karşıya kalmıştı.
#Türkiye
#Yunanistan
#Akdeniz
6 yıl önce