Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) devletin bir kurumunu daha hortumladığı belirlendi. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan çok sayıda girişimcinin yükünü hafifletmek için kurulan 'Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'na (TKDK), soruları çalınmış KPSS'de yüksek puanlar alarak sızan örgüt üyeleri, paralel yapının onay verdiği kişilere devlet kesesinden karşılıksız hibe desteği sundu. Ardından örgüt, bu hibe karşılığında 'himmet' adı altında komisyon topladı.
Tarımsal ürün depolama, gübre işleme, soğuk hava deposu, hayvansal ürün depolama, koyun, keçi, manda yatırımları ve sera gibi onlarca alanda girişimciye destek sunan TKDK, bugüne dek AB fonlarının da kullanıldığı bütçeden 2.2 milyar lira destek dağıttı. Soru hırsızlığıyla KPSS'de yüksek puanlar alan ve bu kuruma yerleşen 26 FETÖ üyesi ise sözkonusu yardımları rant aracına dönüştürdü ve yalnızca kendilerine yakın ya da 'himmet verebilecek' kişilerin projelerini destekledi. Himmet vermeyi kabul etmeyen girişimcilerin projeleri ise kurumdan geri döndü. Dağıtılan hibelerden 'himmet' adı altında pay toplayan örgüt üyelerinin 2.2 milyar liranın ne kadarını hortumladığı henüz netleşmedi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 2010 KPSS soruşturmasında adı şüpheli olarak geçen 26 kişi, öğretmen olmak yerine cazip şartlar ve yüksek maaş için bu kuruma yerleşti. Hırsızlığın gerçekleştiği 2010 KPSS sayesinde TKDK'ya yerleşen paralel yapı mensupları arasında iptal edilen 'Eğitim Bilimleri' sınavından ful çeken 2 isim de bulunuyor. Himmet hortumu için örgüt tarafından kuruma yerleştirilen 26 kişinin çoğunluğu kimya bölümü mezunları oluşturuyor. Manisa Emniyet Müdürlüğü ekipleri geçtiğimiz günlerde TKDK'ya operasyon düzenlemiş, 2 minibüs dolusu evraka incelenmek üzere el koymuştu. İncelenen belgeler, kırsal kalkınma projesi kapsamında binlerce çiftçi ve esnafa milyarlarca lira hibe dağıtan TKDK'nın 'FETÖ kurumu' gibi çalıştığını ortaya koydu.
Çiftçiyi teşvik amacıyla 2007 yılında kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, çeşitli limitlerde yardımlar dağıtıyor. En alt limit 5 bin TL olurken, üst limit ise 3 milyon Euro'ya kadar çıkıyor. Kurum, 3 milyon Euro'luk bir yatırımın yüzde 65'i oranında hibe desteği sağlıyor. Yani 8.4 milyonluk yatırımın, 5 milyon 460 binini kurum, girişimciye hibe olarak ödüyor. Bu rakamlar, paralel örgütün çöreklendiği TKDK'da hortumun büyüklüğünü de gözler önüne seriyor. Yalnızca örgüt destekli kişilerin ya da 'himmet vermeyi kabul eden'lerin projelerini destekleyen FETÖ çetesi, dağıtılan hibelerden komisyon toplayarak devleti soydu.