|

Brunson serbest bırakıldı

FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen, tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson serbest bırakıldı. Mahkeme Brunson'a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası aldı ancak Brunson'un hapis yattığı süre göz önünde bulundurularak tahliyesine karar verildi. Uzun zamandır merak edilen "Rahip Brunson serbest kaldı mı?" "Brunson'un tutukluluğu devam mı edecek" soruları cevabını buldu. Öte yandan Reuters, Brunson'ın ABD'ye gitmek için uçakta olduğunu duyurdu.

Yeni Şafak
16:58 - 12/10/2018 Cuma
Güncelleme: 17:31 - 12/10/2018 Cuma
Yeni Şafak
ABD'li Rahip Brunson, sağlık gerekçeleri nedeniyle cezaevinden çıkmış ve ev hapsi cezasını çekmek üzerine konutuna gönderilmişti.
ABD'li Rahip Brunson, sağlık gerekçeleri nedeniyle cezaevinden çıkmış ve ev hapsi cezasını çekmek üzerine konutuna gönderilmişti.

İzmir'de, terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen, tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD'li din adamı Andrew Craig Brunson yargılanmak üzere Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne götürüldü.

Brunson, yoğun güvenlik önlemleri eşliğinden de saat 06.45 sıralarında davanın görüleceği Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne giriş yaptı.


Brunson'ın İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın bugünkü duruşmasına Aralarında özel harekat polislerinin de bulunduğu güvenlik birimleri, papazın girişi sırasında çevrede adeta kuş uçurtmadı.

Bazı tanıklar ifade değiştirdi

  • Merakla beklenen, ulusal ve uluslararası onlarca basın mensubunun takip ettiği dava ise saat 10.30 sıralarında başladı. Brunson’ın eşi Norine Brunson ve ABD Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier de davanın görüleceği Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne geldi.

Öğlen 1 saat ara verilen duruşma saat 14 sularında yeniden başladı. Sabahki duruşmada kimi tanıkların ifadelerinde değişikliğe gittiği öğrenildi.

Savcı mütalaasını açıkladı



Dava savcısı Rahip Brunson için adli kontrol kararlarının kaldırılmasını, örgüte üye olmaktan 5 ila 10 yıla kadar hapis cezasını talep etti. Eğer mahkeme Brunson'a alt sınırdan ceza verirse tahliye yolu açılacak.

Brunson serbest kaldı

Brunson'un casusluk suçlamasından herhangi bir ceza almadığı, terör örgütüne yardımdan 3 yıl 1 ay 15 günlük bir ceza aldığı öğrenildi.

Avukat'tan ilk açıklama


  • Brunson'un avukatı İsmail Cem Halavurt, mahkeme çıkışında, "Biz terör hükmü için de itiraz edeceğiz. Keşke bunların hiç birisi yaşanmadan süreçler bitseydi. Bugün tahliye edilmesini beklemiyorduk. Türk hukukunu bilmediği için Brunson biraz şaşırdı. Burada güvenlik sorunu da oluştu. Elektronik kelepçe çıkarıldı. Türkiye'den gideceğini düşünüyorum. Duruşmanın ardından Brunson ve ailesi eve gitti" şeklinde konuştu.


Evden çıkartılırken yoğun güvenlik önlemi alındı

İzmir Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, Brunson evinden çıktığı sırada yoğun güvenlik önlemi aldı.

Emniyet güçleri eşliğinde Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne götürülen Brunson'un yargılandığı davanın duruşması bu yerleşkede yapılıyor.

4. kez hakim karşında

İzmir'de tutuklanan ve ABD Başkanı Trump tarafından Türkiye-ABD ilişkilerinin gerilmesinde esas özne olarak kullanılan Rahip Andrew Brunson bugün 4'üncü kez hakim karşısına çıkacak.

Trump yönetimi tarafından Türkiye-ABD ilişkileri üzerinde bir baskı aracı olarak kullanılan Brunson davasının dolar kurunun yükselmesinde dahi etkisi olduğunu öne sürülüyordu.

Rahip Brunson bugün serbest kalacak mı?

  • Türkiye'ye yönelik ekonomik darbe girişiminin önemli aktörlerinden biri olarak öne çıkan ve ABD Başkanı Trump'ın 'serbest kalmaması halinde Türkiye'ye sert yaptırımlar uygulamakla' tehdit ettiği Rahip Brunson, İzmir’de terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanıp, 2016 yılında tutuklanmıştı.

Tutukluluğu 'sağlık sorunları' gerekçe gösterilerek geçen 25 Temmuz’da ev hapsine çevrilen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson, bu süreçte dünya basınının da yakından takip ettiği bir isim haline dönüşmüştü.

Brunson'un avukatı Avukat İsmail Cem Halavurt, müvekkilinin ev hapsi kararının kaldırılmasını beklediklerini ifade etti.

Ne olmuştu?

  • Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla 9 Aralık 2016’da tutuklanan ABD’li Rahip Brunson hakkında hazırlanan iddianamede, Brunson’un din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı ifade edilmişti.

Brunson’ın FETÖ’nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege Bölgesi imamı firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile ‘silahlı terör örgütü üyesi olmak’ suçlamasından yargılanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği iddia edilmişti.

#Rahip Brunson
#İzmir
#Mahkeme
5 yıl önce