Ramazan ayı, manevi bir arınma ve tazelenme ayıdır. Ramazan ayına girilmesi ile birlikte namaz saatleri de yatısı ve teravih saati ile ilgili araştırmalar başladı. Namaz vakitleri, her bölgeye göre farklılık gösterir. İkamet ettiğiniz bölgenin namaz vakitlerini öğrenebilirsiniz. Peki yatsı namazı saat kaçta? Yatsı namazı İstanbul’da kaçta kılınacak? İşte 10 Mart 2024 Pazar İstanbul yatsı ezanı vakti.
Namaz vakitleri, gün içerisinde Müslümanların kıldığı beş vakit namazın zamanlarını belirler. Bu vakitler, güneşin konumuna göre değişir ve dolayısıyla coğrafi konuma ve mevsime göre farklılık gösterir. Ramazan ayının girmesiyle birlikte teravih namazı da 10 Mart 2024 Pazar günü yatsı namazı ile birlikte başlamış olacak. Teravih namazını kılacak olanlar ise İstanbul namaz vakitleri yatsı ezanı saati kaçta okunacak, teravih saat kaçta kılınacak? İstanbul yatsı ezan vakti saat kaçta? gibi soruları sormakta. İşte İstanbul yatsı namazı vakti.
Yatsı namazı vakti, akşam karanlığının iyice çöktüğü, kızıllığın gökyüzünden tamamen kaybolduğu zamandan itibaren yatsı namazının vakti başlar ve gece yarısına kadar sürer. İşte İstanbul namaz vakitleri yatsı ezan saati.
İSTANBUL NAMAZ VAKİTLERİ 10 MART 2024 PAZAR YATSI EZANI KAÇTA OKUNACAK?
10 Mart 2024 Pazar günü İstanbul’da yatsı ezan saati 20:32’de okunacak.
İSTANBUL’DA İLK TERAVİ SAAT KAÇTA KILINACAK?
Mübarek Ramazan ayı evlerimize misafir oluyor. Bu akşam yatsı namazı ile birlikte ilk teravih namazı kılınacak. Yine bu gece ilk sahura kalkılmış olunacak. İstanbul’da ilk teravih namazı saat 20:32’de yatsı namazının peşinden kılınmaya başlanacak.
İSTANBUL SAHUR VAKTİ SAAT KAÇTA?
11 Mart 2024 Pazartesi Ezan Saatleri (İstanbul imsak, sahur, iftar vakitleri)
İstanbul imsak sahur vakti: 05:51
Güneş: 07:15
İstanbul öğle ezanı saat kaçta okunacak? İstanbul öğle ezan saati 13:19
İstanbul ikindi ezanı saat kaçta okunacak? İstanbul ikindi ezan saati: 16:35
İstanbul akşam ezanı saat kaçta okunacak? İstanbul iftar saati akşam ezanı vakti: 19:13
İstanbul yatsı ezanı saat kaçta okunacak? İstanbul yatsı ezan saati:: 20:32
TERAVİH NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR?
Sözlükte rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen terviha kelimesinin çoğulu olan teravih, dini bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir. Teravih namazını dört rekatta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekatta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir.
Bu namazın her dört rekatının sonunda bir miktar oturulup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlil (la ilahe illallah demek) ve salavat ile meşgul olunması uygundur. Teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuşlardır (Buhari, “Salatü't-Teravih”, 1; Müslim, “Müsafirin”, 174).
TERAVİH NAMAZI KAÇ REKAT?
Teravih namazı, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinden başlayarak günümüze kadar cemaatle yirmi rekat olarak kılınmıştır. Sahabeden kimse buna itiraz etmemiş ve alimler tarafından da bu şekilde kabul edilmiştir.
Günümüzde de, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslam ülkesinde Teravih namazı cemaatle 20 rekat olarak kılınmaktadır. Bununla birlikte şunu da ifade etmek gerekir ki, Teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.