Türkiye'de yaşam süresi hesaplaması bir hayli merak konusu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Hayat Tabloları, 2021-2023" istatistiklerini açıkladı. Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresi, 77,3 yıl olarak hesaplandı. TÜİK verilerine göre, yaşam süresinin en yüksek olduğu il, 80,8 yıl ile Tunceli oldu. İşte Türkiye'de yaşam süresinin en kısa ve en uzun olduğu iller listesi...
Türkiye'de yaşam süresi, il bazında önemli farklılıklar göstermektedir. TÜİK verilerine göre, bazı illerimizde yaşam süresi oldukça uzunken, bazı illerimizde ise daha kısadır. Türkiye'de yaşam süresinin en kısa olduğu iller genellikle sosyoekonomik koşulların daha zorlayıcı olduğu bölgelerde yer almaktadır. Buna karşın, doğal güzellikleri ve daha sakin yaşam tarzıyla öne çıkan illerimizde yaşam süresi daha uzundur. İşte yaşam süresinin en yüksek ve en düşük olan iller.
Türkiye'de yaşam süresi, bölgelere ve illere göre farklılık gösteren önemli bir sağlık göstergesidir. TÜİK tarafından yapılan araştırmalar, Türkiye'de yaşam süresinin en kısa olduğu illerin çoğunlukla kırsal ve gelişmemiş bölgelerde yer aldığını ortaya koymaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Hayat Tabloları, 2021-2023" istatistiklerini açıkladı.
Türkiye'de yaşam süresi, bir ülkenin genel sağlık durumunu ve yaşam koşullarını gösteren önemli bir göstergedir. TÜİK verileri, Türkiye'de yaşam süresinin il bazında büyük farklılıklar olduğunu ortaya koymaktadır. Buna göre, doğuşta beklenen yaşam süresi, Türkiye geneli için toplamda 77,3 yıl olarak belirlendi. Söz konusu rakam 2020-2022 dönemi için 77,5 yıl olarak hesaplanmıştı.
Doğuşta beklenen yaşam süresi, erkeklerde 74,7, kadınlarda 80 yıl olarak saptandı. Genel olarak kadınlar erkeklerden daha uzun süre yaşarken, doğuşta beklenen yaşam süresi farkı 5,3 yılı buluyor.
Çalışma çağının başlangıcı olan 15 yaşındaki kişilerin ortalama kalan yaşam süresi 63,5 yıl olurken, bu süre erkekler için 60,9 yıl, kadınlar için 66,1 yıl oldu.
Türkiye'de 30 yaşındaki bir kişi için ortalama 49,1 yıl olan kalan yaşam süresi, erkeklerde 46,6 yıl, kadınlarda 51,5 yıl olarak belirlendi. Bu yaş için kadın ve erkek arasındaki beklenen yaşam süresi farkı 4,9 yıl olarak hesaplandı.
Türkiye genelinde 50 yaşındaki bir kişinin kalan yaşam süresi ortalama 30,1 yıl olarak kayıtlara geçerken, bu süre erkeklerde 27,8 yıl, kadınlarda 32,3 yıl olarak tespit edildi.
Yaşam süresinin en uzun olduğu iller hangisi?
Türkiye'de 65 yaşındaki bir kişinin kalan yaşam süresi ortalama 17,4 yıl olarak kayıtlara geçerken, bu süre erkeklerde 15,7 yılı, kadınlarda 19 yılı buluyor. 65 yaşındaki kadınların erkeklerden ortalama 3,3 yıl daha uzun yaşaması bekleniyor. Doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il, 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli'yi, 79,7 yıl ile Şırnak ve Mardin takip etti.
Yaşam süresinin en düşük olduğu iller hangisi?
Beklenen yaşam süresinin en düşük olduğu il ise 76,1 yıl ile Kilis olarak belirlendi. Bunu, 76,2 yıl ile Gaziantep ve 76,8 yıl ile Adana izledi.
Erkeklerde yasam süresinin en yüksek olduğu il hangisi?
Erkeklerde doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 78,1 yıl ile Tunceli olurken, bu ili, 77,1 yıl ile Mardin ve 77 yıl ile Bingöl takip etti. Erkeklerde beklenen yaşam süresinin en düşük olduğu il ise 73,2 yıl ile Kilis, 73,6 yıl ile Gaziantep ve 74 yıl ile Kırklareli, Edirne ve Adana olarak kayıtlara geçti.
Kadınlarda yaşam süresinin en yüksek olduğu il hangisi?
Kadınlarda doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 83,6 yıl ile yine Tunceli olarak saptandı. Bunu 83,3 yıl ile Şırnak ve 82,5 yıl ile Muğla izledi. Kadınlarda beklenen yaşam süresinin en düşük olduğu iller ise 78,7 yıl ile Gaziantep, 79,1 yıl ile Kilis ve 79,2 yıl ile Kütahya ve Hatay olarak sıralandı.
İstanbul’da kadın ve erkeklerde yaşam süresi ne kadar?
En fazla nüfusun bulunduğu İstanbul, doğuşta beklenen yaşam süresinde 78,6 yıl ile Türkiye ortalamasının üstünde yer aldı. Bu değer, erkeklerde 75,8 yıl iken, kadınlarda 81,3 yıl oldu.
Ankara’da kadın ve erkeklerde yaşam süresi ne kadar?
Doğuşta beklenen yaşam süresinde Ankara 79,2 yıl ile Türkiye ortalamasının üstünde yer aldı. Bu değer, erkeklerde 76,5 yıl iken kadınlarda 81,8 yıl olarak belirlendi.
Eğitim düzeyi yükseldikçe yaşam süresi uzar mı?
Türkiye'de eğitim düzeyine göre beklenen yaşam süresi incelendiğinde, bu düzey yükseldikçe beklenen yaşam süresinin de uzadığı görüldü. Her yaştaki beklenen yaşam süresi, düşük eğitime sahip kişiler arasında daha az olurken, artan eğitim düzeyiyle birlikte beklenen yaşam süresinin arttığı tespit edildi.