İslam'da kurban ibadeti, Allah'a yakınlaşma ve paylaşma amacı taşır ve belirli kurallara göre yerine getirilir, ancak bu ibadet sırasında kanın alna sürülmesi gibi bir ritüel İslam'ın temel kaynaklarında yer alıp almadığı merak edilmekte. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulundan ‘Kurbanın kanını alna sürmek caiz mi? Kurban kanı alna sürülür mü? sorularına cevap geldi. İşte detaylar.
Kurban olarak kesilecek hayvanların belirli yaş ve sağlık şartlarını taşıması gereklidir. Bu hayvanlar koyun, keçi, sığır, manda ve deve olabilir. Kurban kesildikten sonra kurbanın kanını alna sürülmekte. Peki Kurban kanı alna sürülür mü? İslamda kurbanın kanını alna sürmek var mı? Kurbanın kanını alna sürmek caiz mi? İşte detaylar.
Kurban kanı alına ya da araç lastiğine sürülür mü?
Kurban kanının, alına veya araba tekerleği gibi eşyalara sürülmesi inancı yanlıştır. Kurban ibadetiyle ilgili toplumda bazı yanlış uygulamaların olduğuna değinen Din İşleri Yüksek Kurulu eski Sözcüsü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman, bu adetlerin dinde yeri olmadığını ifade etti.
Yaman, kurban kesildikten sonra hayvanın kanının çocukların alnına sürülmesi davranışının yaygın olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
"Dinde yeri olmayan bazı davranışlar görülmektedir. Kesilen kurbanın kanını kişinin yüzüne veya ev ya da aracının bir yerine sürmek hiçbir dini dayanağı olmayan bir uygulamadır. Akan kan dinimize göre necistir, yani maddi bir pislik hükmündedir. Her bakımdan temiz olması gereken Müslümanın bu pislikten de uzak durması gerekir."
Kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter?
Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Kurbanlıklar, mutlaka kurban kesim günleri içerisinde kesilmelidir.
Hanefi mezhebine göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder, bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Şafii mezhebine göre ise bayramın 4. günü gün batana kadar kurban kesilebilir.
Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlardaki kurban hisseleri nasıl olmalı?
Küçükbaş bir hayvana birden fazla kişinin ortak olması ya da büyükbaş bir kurbanlığa 7'den fazla kişinin hissedar olması caiz değildir. Aynı hisseye birden fazla kişinin ortak olması halinde kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Bu sebeple bir hissenin birden fazla kişiye satılması gibi bir yanlışa düşülmemelidir.
Kurban eti satılabilir mi?
Et satımı ile kurban ibadeti birbirinden farklı şeylerdir. Dolayısıyla kurban kesimine aracılık eden ticari kuruluşlar, belli kiloda et miktarının kurban sahiplerine verilmesini taahhüt etmemelidirler. Bunun yerine tahmini bir kilo aralığı belirleyerek, bu kilo aralığında bir hayvanı kişi adına vekaleten kesebilirler. Bu durumda çıkan et ne ise hisse sahibine teslim edilmesi gerekir.
Hissedarların etlerinden eksiltme yoluna gidilerek veya tahmini kilodan fazla gelen etler toplanarak yeni bir hisse oluşturulmamalı ve bu etler başkalarına satılmamalıdır.