Kemik erimesi, kemiklerin zayıflamasına ve kırılmaya daha yatkın hale gelmesine neden olan bir hastalıktır. Uzmanlar, aşırı zayıf, hareketsiz bir yasam tarzına sahip ve kortizon kullanmış kisilerin kemik erimesi açısından risk altında olduğunu vurguluyor. Peki kemik erimesi neden olur, belirtileri neler? Kemik erimesi hangi hastalıklara yol açar?
Kemiklerimiz sürekli olarak yıkılıp yeniden yapılıyor ve osteoporozlu kişilerde yıkım yeniden yapılanmadan daha hızlı gerçekleşiyor. Bu, kemiklerin zayıflamasına ve kırılmaya daha yatkın hale gelmesine neden olur.
Kemik erimesi (Osteoporoz) herhangi bir kemiği etkileyebilir, ancak en çok kalça, omurga ve bileklerde görülür. Osteoporozlu kişilerde genellikle herhangi bir belirti görülmez, ancak kemik kırılıncaya kadar. Uzmanlar, kemik erimesi omurlarda, el bileğinde ve kalça kemiğinde kırılmalara yol açarak sakatlıklara hatta ölümlere yol açabilir”diyor. Yine uzmanlar, aşırı zayıf, hareketsiz bir yaşam tarzına sahip ve kortizon kullanmış kişilerin kemik erimesi açısından risk altında olduğunu dile getiriyor.
Osteoporoz kırıkları şunlara neden olabilir:
Sırt ağrısı
Boy kaybı
Kamburlaşma
Kalça kırıkları
Bilek kırıkları
Kemik erimesi nedenleri nelerdir?
Yetersiz kalsiyum, fosfor ve D vitamini alımı
Kadın cinsiyet ve özellikle de menopoz sonrası dönemde olmak
İleri yaş
Genetik yatkınlık
Cinsiyet hormonlarındaki düşüklükler
Tiroid hormonlarına ilişkin bozukluklar
Menopoz öncesi dönemde yumurtalıkların alınması
Adrenal bez hastalıkları
Steroid içerikli ilaç kullanımı
Sigara ve alkol kullanımı
Hareketsiz yaşam tarzı
Osteoporozun Belirtileri Nelerdir?
Osteoporozun en yaygın belirtisi, omurga ve sırt bölgesinde oluşan ağrılardır. Kemik erimesi belirtileri arasında; bel ağrıları ve sırt ağrısı, boyda kısalma, kamburlaşmayla beraber özellikle hassaslaşan kırılmalar yer alır.
Kemik erimesi tanısı nasıldır?
Osteoporoz tanısı Dual Enerji X Ray Absorbsiyometri (DEXA) adı verilen yöntem sayesinde elde edilen verilere ve kırıklara göre konulmaktadır. DEXA ile yapılan kemik mineral yoğunluğu ölçümüyle; tanıya yardımcı olma, oluşabilecek kırıklar hakkında bilgi edinme, hastalığın doğal seyrini izleme konularında bilgi edinilebilmektedir.
Kemik erimesini Önlemenin Yolları Nelerdir?
Osteoporozlu kemik kaslar tarafından destekleniyorsa, hasta yaşlanmış ya da osteoporozlu dahi olsa düzenli hareket ederek kalça, sırt ve bel kaslarının kuvvetlendirdiği takdirde, kırığın aza indirilmesinde rol oynayabilir.
Kemiğin kırılmalara karşı direnebilmesi için o kemiği koruyan, hareketlendiren sağlıklı bir kas dokusuna ve sinir sistemine ihtiyaç vardır. Tüm bunlar için kemik depoları kalsiyum ile dolmaya ihtiyaç duyar, bu nedenle D vitamini çok önemlidir. D vitaminin en büyük kaynağı ise güneştir. Beyaz peynir, süt ve yoğurt gibi gıdaların tüketilmesine özen gösterilmeli ve alınan kalsiyumu depolamak için spor yapılmalıdır.
Kemik erimesinde kimler risk altında?
Kadınlarda düşük östrojen, erkeklerde düşük testosteron düzeyleri, birinci derece yakında osteoporoz tanısı ve kortizonlu ilaç kullanan kişiler riskli gruplar arasına girebilir.
Kemik erimesi hangi hastalıklara neden olur?
Erken evrede kişinin hayatında belirgin bir fark yaratmayan kemik erimesi, yaşın ilerlemesiyle birlikte kemiklerde hasarlanmaya neden olur. Tüm iskelet sistemini etkileyen osteoporoz, özellikle omur, kalça ve bileklerde bulunan kemikleri etkiler.