Demir Kubbe, (Iron Dome), İsrail tarafından geliştirilen ve kullanılan gelişmiş bir hava savunma sistemidir. Bu sistem, İsrail'in sivil bölgelerine yönelik kısa menzilli roket, topçu mermisi ve havadan karaya füzeler gibi tehditleri tespit etmek ve imha etmek için tasarlanmıştır. Peki demir kubbe nasıl çalışıyor? İşte Demir kubbe özellikleri.
Demir kubbe nedir? Demir Kubbe her türlü hava koşulunda çalışabilen hareketli bir savunma sistemi. Demir Kubbe, İsrailli Rafael Advanced Defense Systems şirketi ve İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisitarafından geliştirilmiş, taşınabilir bir hava savunma sistemidir.
Sistem, yaklaşık 70 kilometre mesafeden atılan kısa menzilli roket, topçu mermisi ve havan atışını havada imha ederek durduruyor.
Demir Kubbe nasıl çalışıyor?
Sistem esas olarak karşı taraftan fırlatılan roketin imhası prensibine dayanıyor. Radar, kontrol-komuta ünitesi ve füze fırlatıcıdan oluşan üç parçalı sistem, öncelikle karşı cepheden atılan roketi tespit ediyor.
Daha sonra gelişmiş bir yazılım ile roketin güzergahını ve düşeceği noktayı hesaplıyor ve bu bilgi doğrultusunda roketi zararsız hale getirmek üzere en yakın üniteden füze fırlatıyor.
Demir Kubbe'nin özellikleri neler?
Sistem, kısa menzilli roketlere ve 70 kilometre menzile sahip 155 mm topçu mermilerine karşı koymak için tasarlanmıştır. Üreticisine göre, Demir Kubbe olumsuz hava koşullarında gece gündüz çalışacak ve aynı anda birden fazla tehdide yanıt verebilecek.
Demir Kubbe'nin üç merkezi bileşeni vardır:
Tespit ve İzleme Radarı: Radar sistemi, bir İsrail Savunma şirketi olan ve İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii'nin yan kuruluşu olan Elta ve IDF tarafından inşa edildi.
Savaş Yönetimi ve Silah Kontrolü (BMC): İsrailli bir yazılım şirketi olan mPrest Systems tarafından Rafael için inşa edildi.
Füze Atış Birimi: Sistem elektro-optik sensörler ve yüksek manevra kabiliyeti için birkaç direksiyon kanadı ile donatılan tamir füzelerini fırlatır.
Demir Kubbe ne kadar etkili?
İsrailli yetkililer sistemin yüzde 70 ila 90 etkin olduğunu belirtiyor. Sistemi geliştiren Rafael İleri Savunma Sistemleri firması ise Nisan 2021'de sistemin onuncu yılını değerledirdiği açıklamasında, son 10 yılda 2 bin 500'den fazla roketin zararsız hale getirildiğini ve başarı oranının yüzde 90 olduğunu kaydetti.
Demir Kubbe sistemini harekete geçirmenin maliyeti ne kadar?
Her bir imha füzesi 95 bin dolara mal oluyor. Bu nedenle Demir Kubbe yalnızca sivil yerleşim yerlerine ya da stratejik noktalara isabet etme olasılığı bulunan roketleri imha etmek için harekete geçiriliyor.
Bu rakam uzun menzilli roketlerde 2 veya 3 katına çıksa da, Demir Kubbe sisteminin hareket geçmesinin getirdiği maliyetle kıyaslanamayacak kadar düşük kalıyor. İsrail'in tamamını korumak için 13 adet sisteme ihtiyaç olduğu ifade ediliyor.
İsrail hangi ülkelere demir Kubbe sattı?
Azerbaycan: Ermenistan'ın Rusya'dan aldığı savunma sistemine karşı 2016 yılında satın aldı.
Hindistan: 2012 yılından bu yana sistemi yakından takip eden Hindistan, sistemi satın almak için en son 2017'de 2 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı.
Romanya: 2018'de sistemi satın almak üzere anlaşma imzaladı.