Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan turşu, kuru fasulye, pilav ve ayran üçlüsün vazgeçilmez eşlikçilerinden biridir. Turşu, hem yaz sıcaklarında serinlemek maksadıyla hem de kışın soğuklarında genellikle yemeklerin yanında sıklıkla tüketilmektedir. Uzun ömürlü olması ve lezzeti en çok tercih edilme nedenidir. Turşunun faydaları ise tercih edilme sebeplerinin en başında gelmektedir. Peki turşunun faydaları nelerdir? Turşu hangi hastalıklara iyi gelir? Turşu soğuk algınlığından korur mu? Detayları haberimizde...
Zira evde cam kavanozda sağlık koşullarına uygun şekilde kurulan turşu dozunda tüketildiği takdirde vücuda pek çok fayda sağlar. Yemeklerin yanında turşu tüketmenin de sağlığa pek çok faydası vardır. Yenilen yemeğin sindirimini kolaylaştırarak mideyi rahatlatmasının yanı sıra içeriğindeki sirke ve limon sayesinde vücudun ihtiyacı olan vitamini de sağlar.
Genellikle sebzelerden kurulsa da bazen meyvelerden de kurulabilen turşu içeriğinde bulunan yoğun mineral, vitamin ve antioksidan sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkin rol oynar. Uzmanlar farklı sebzelerin turşularını tüketmenin vücuda giren antioksidanları çeşitlendirdiğinden daha fazla fayda sağlayacağını söylüyor.
Özellikle kışın soğuk havaların getireceği hastalıklardan korunmak ve şimdilerde dünyanın ve ülkemizin gündemini son derece meşgul eden koronavirüs salgınından korunmak için bağışıklığımızı mümkün olduğunca güçlü tutmak için turşu tüketmek son derece önemli hale gelmiştir.
Turşuyu çoğunlukla herkes tadını sevdiği için tüketse de kimi insanlar sadece içeriğindeki yoğun antiksidanlar sayesinde bağışıklığı güçlendirip hastalıklara kalkan olması için tüketir. Turşu oluşumu esnasında eklenen limon ve sirke zaten başlı başına vitamin kaynağı ve doğal antibiyotik etkisi gösterir.
Turşu kilo vermeye karar vermiş ve diyet yapan kişilerin de menüsünde mutlaka bulunan içerdiği yoğun lif miktarı sayesinde uzun süren tokluk hissi veren bir besindir. İçindeki sirke ve limon sayesinde vücutta asidik bir etki bırakır ve vücudun yağ depolamasını engeller. Ayrıca kabızlığa karşı da korur.
Hayatın her anında mide bulantılarına birebir olan turşu mide bulantısı problemi sıkıntısı çeken herkesin ilk aklına gelen besindir. Tuzlu ve asitli tadıyla mide enzimlerini bastırır ve bulantı hissini ortadan kaldırır. Özellikle anne adayları hamileliklerinin ilk dönemlerinde yoğun şekilde mide bulantısı yaşadıklarında turşuyu sıklıkla tüketirler.
Turşu içerisinde bulunan yoğun antioksidanlar, mineral ve vitaminler sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı kişileri korur. İçerdiği yüksek tuz ve sirke, limondan kaynaklı asidik kıvamı bu tür konulardan rahatsızlık yaşayanlara iyi gelir. Ancak fazlasının zararı da tabii ki vardır. Zira yüksek tuz tansiyon hastalarının tansiyonlarını daha da arttırarak olumsuzluklara yol açabilir. Tansiyon hastalığından mustarip kişiler tüketimi dozunda bırakmalıdır.
Turşu evde kurulduğunda çok daha sağlıklı bir besin haline gelir. Çünkü dışarıdan satın alınan turşularda daha uzun süre dayansın diye kullanılan fermenteler ev turşularında yoktur. Her şeyinde evde yapılanı sağlıklı olduğu gibi turşuda da böyledir. Çünkü evde yapılan turşuya sadece sirke ve tuz eklenir. Bu nedenle ev turşusu tam bir bağırsak dostudur. Bağırsak sağlığını koruyarak sağlıklı ve düzenli çalışan bir bağırsak sistemi sağlar. Özellikle yüksek lif içeren meyve ve sebzelerden kurulan turşular kabızlığı önleyerek sindirim sistemine daha sağlıklı bir çalışma sistemi kazandırır.