Endonezya'da yetişen tik ağacından tamamen elle işlenerek yapılan zeka oyunları Türkiye'de yalnızca Gaziantep'te satılıyor. 65 yaşındaki Özsoy, emekliğinde zamanını değerlendirmek için açtığı zeka oyunları dükkanında ürünlerin Endonezya ve Hindistan'dan getirdiklerinin, Türkiye'de bu işi sadece kendisinin yaptığını ifade etti.
Gaziantep'te Zincirli Bedestende açtıkları iş yerleri ile zeka oyunlarının insanlarda zihinsel potansiyeli artırma, algılama, problem çözme, koordinasyon, dikkat, el göz koordinesini sağlama, insanın mukayese ve muhakeme yeteneğini artırma, üç boyutlu bakış açısı kazandırma gibi faydaları olduğunu, bunu artırmak için böyle bir işe adım atıklarını söyleyen işyeri sahibi Ali Özsoy, bunun ticaret yapmak değil keyifli bir hobi olduğunu belirtti.
65 yaşındaki Özsoy, emekliğinde zamanını değerlendirmek için açtığı zeka oyunları dükkanında ürünlerin Endonezya ve Hindistan'dan getirdiklerinin, Türkiye'de bu işi sadece kendisinin yaptığını ifade etti.
“Geçirdiğimiz büyük ameliyatların bir nevi ilacı”
Zeka oyunlarının işletmesini para amacı gütmeden yaptıklarını belirten Özsoy, “Bu iş bizim için bir ilaç. Bu ahşap zeka oyunları dünya genelinde olan bir oyun. Bu zeka oyunlarını Hindistan ve Endonezya'dan getiriyoruz. Zeka oyunları düz mantık bakmayı ortadan kaldırır. Ufkunuzu görürsünüz, yaşam tarzınız değişir. Dünyaya farklı bakarsınız."
"Ben 7 yıldır bu işle ilgileniyorum. Yani yaş sınırını biz kabul etmiyoruz. Ve yaşımızı hiç önemsemiyoruz. Geçirdiğimiz büyük ameliyatların bir nevi ilacı diyebilirim. Araştırmalarımıza göre Türkiye'de bu işi sadece biz yapıyoruz. Bizim özel okullarla da anlaşmamız var. Bu iş ticaret değil. Biz bu işi hobi olarak yapıyoruz. Para kazanma gibi bir lüksümüz olursa bu iş olmaz” dedi.
“Alzheimer hastalığına iyi gelir”
Oyunların nelere iyi geldiğini de anlatan Özsoy, “Bu oyunlar Alzheimer hastalığına iyi gelir. Beyin devamlı dinç olur. Oyunların tek amacı yapmak olmamalı. Oynasanız bile sizin için iyidir. Bu oyuncaklar tik ağacından yapılır. Suya dayanıklı, sert bir ağaç olduğu için kullanışlı oluyor. Diğer ağaçlarda olur ama aynı verimi alamazsın. İnsanların ilgisini biz çekmeye çalışıyoruz. Gelenlere anlatıyoruz. Hiçbir ürüne yapılışını koymadık. Çünkü yapılışını verdiğimiz zaman bunu almanızın bir mantığı kalmıyor. Kendiniz uğraşıp bulacaksınız. Çocuklardan yapmasını değil oynamasını bekleyin” ifadelerini kullandı.
“Bu ürünler bize bir yılda geliyor”
Ürünlerin yılda bir kez uzak doğudan geldiğine ve ürünlerin fiyatlarına değinen Özsoy, “Bu ürünler bize bir yılda geliyor. Fiyatlar biraz yüksek. 1250 ile 1500 TL arasında değişiyor fiyatlar. Ve şuan da maliyeti 1400 TL oldu” şeklinde konuştu.
“65 yaşındayım ama zeka oyunları sayesinde kendimi 45 yaşında hissediyorum”
Zeka oyunlarının beyni genç ve dinç tuttuğuna değinen müşteri Rıza Polat, “Ben emekliyim. Boş zamanlarımda arkadaşımın yanına gelip zeka oyunları oynuyorum. Beynimi güçlendiriyor. Bu oyunları torunlarımda oynasın diye alıp eve götürüyorum. Emeklilikte zamanım böyle geçiriyorum. Zeka oyunları alzheimerı önlüyor. Bana göre 65 yaş üstü için kullanılmalı. Çünkü unutkanlığımızı önlüyor. Ben 65 yaşındayım ama zeka oyunları sayesinde kendimi 45 yaşında hissediyorum” diye konuştu.
65 yaşındaki Özsoy, emekliğinde zamanını değerlendirmek için açtığı zeka oyunları dükkanında ürünlerin Endonezya ve Hindistan'dan getirdiklerinin, Türkiye'de bu işi sadece kendisinin yaptığını ifade etti.