Şeker hastalığında kan şekeri dengesini besinlerle sağlayarak organların zarar görmesi engellenebilir. Bu da diyabetik beslenme ile olmaktadır. Açlık sürelerinin uzun olması diyabet hastaları için iyi değildir. Bu yüzden az az kan şekerini yükseltmeyecek gıdalardan yararlanmak gerekir. Bunun yanında; Süt ürünlerine yer vermek, fastfood gibi yağlı, kızarmış besinlerden uzak durmak, sıvı alımına dikkat etmek, taze kuruyemişlerden yararlanmak ve bunları beslenme rutinine dahil etmek şeker hastalığına iyi gelir. Özellikle bir meyve grubu yaşam sürenizi uzatmaktan, diyabet gibi tehlikeli bir kronik hastalıktan korumaya kadar birbirinden farklı faydasıyla öne çıkıyor. İşte adeta koruyucu kalkan olan o meyve…
Onlarca yıl öncesine dayanan çok sayıda araştırma, meyvelerin kalp hastalığı, belirli kanser türleri, demans ve tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olduğunu tespit etti.
İşte koruyucu bir etki sunan o meyve…
Orman meyveleri grubu, çilek, yaban mersini, böğürtlen, ahududu ve kızılcık gibi meyvelerden oluşuyor.
Orman meyveleri grubu, içeriğindeki yoğun C vitamini, folik asit, lif ve potasyum gibi temel besin maddeleri ile koruyucu bir etkiye sahip.
Diyetlerin vazgeçilmezi
Orman meyveleri, diyetinize ekleyebileceğiniz besin açısından en zengin bitki bazlı gıdalardan biri.
Kalori dostu
Kızılcık, yaban mersini, böğürtlen, ahududu ve çileklerin kalorileri düşüktür (bir fincan başına yaklaşık 60-80 kalori) ve sağlık ve hastalıkların önlenmesi için gerekli olan çok sayıda vitamin, mineral ve diğer biyoaktif bileşikler yönünden oldukça zengin.
Orman meyvelerindeki en dikkate değer besin maddelerinden bazıları arasında lif, C vitamini, folik asit, potasyum, manganez, K vitamini ve antosiyaninler ve tanenler dahil polifenoller bulunuyor.
Diğer bir faydası da, tüm bu harika besinleri nispeten az kaloriyle almanız.
Beyin sağlığı için mutlaka tüketin
Orman meyvelerinin yaşlandıkça hafıza ve bilişsel sağlıktaki gerilemelere karşı koruyucu olduğunu yıllar boyunca yapılan araştırmalar ortaya koydu.
Orman meyveleri, nörolojik düşüş riskini azalttığı gösterilen MIND Diyetinin temel gıda bileşenlerinden biri.
Haftada en az iki kez
MIND diyeti haftada en az iki kez orman meyvelerini tüketmeyi öneriyor. Meyvelerin beynin damar fonksiyonunu iyileştirerek ve iltihabı azaltarak beyin sağlığını iyileştirdiği düşünülmektedir. Nöral Rejenerasyon Araştırması'da yayınlanan bir incelemede, meyvelerin çok sayıda biyolojik yol yoluyla nörolojik koruma sağladığı bildirildi.