Gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanılan ve kilosunun 30 bin liranın üzerinde satılması dolayısıyla "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safran bitkisi, hastalıklara karşı kullanılmasıyla da insanların ilgisini çekiyor. Mutluluk iksiri olarak da bilinen bitki için Eskişehir'de 100 dekar alanda safran bitkisi üretim alanı oluşturuldu. Tepebaşı Mahallesi Yukarı Söğütönü Mahallesi'nde, tarım yatırımlarında bulunan girişimcilerin kitle fonlaması ile bir araya gelerek kurduğu girişimle safran üretim alanı hazırlandı. Tam bir şifa deposu olarak bilinen safran, arama motorlarında en çok aratılan bitkilerden biri oldu. Peki safran nedir, nerelerde kullanılır? Safran nerelerde yetiştirilir? Safranın özellikleri neler? Ayrıntılar haberimizde...
Mutluluk iksiri olarak bilinen ve dünyanın en pahalı baharatları arasında yer alan safran için Türkiye'de de harekete geçildi. Eskişehir'de 100 dekar alanda safran bitkisi üretim alanı oluşturuldu. Tepebaşı Mahallesi Yukarı Söğütönü Mahallesi'nde, tarım yatırımlarında bulunan girişimcilerin kitle fonlaması ile bir araya gelerek kurduğu girişimle safran üretim alanı hazırlandı.
Bölgede 100 dekar alanda safran tohumluk soğanlarının dikimi 31 Temmuz-14 Ağustos'ta yapıldı.
Proje danışmanlarından Ziraat Yüksek Mühendisi Hüseyin Akdemir, safran yetiştiriciliği ile ilgili bilgi vererek ilk hasadın ekim ya da kasımda gerçekleştirileceğini bildirdi.
Proje Koordinatörü Egemen Temizsoy da bu büyüklükte bir safran tarlasını Eskişehir'e kazandırmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.
Ortaklarıyla bu proje sayesinde safranın büyük ölçekte yetiştirilmesini sağlayacaklarını belirten Temizsoy, "Amacımız, safran üretiminde öncü rol üstlenerek Anadolu çiftçisine rol model olmaktır. Katma değeri yüksek bir tarım ürünü olması, sürdürülebilir kırsal kalkınma projelerine örnek olması, ihracat potansiyeli barındıran bir ürün olması şeklinde projemizi özetleyebiliriz. Ayrıca dünyanın en pahalı baharatı olma özelliğine sahip safran kuru tarım yapılan alanlarda oldukça iyi sonuçlar veriyor." diye konuştu.
Temizsoy, safran yetiştiriciliğini gelecek yıllarda daha büyük alanlarda çiftçilerle yaygınlaştırmak istediklerini sözlerine ekledi.
Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Sabri Çakır ise Eskişehir'in safran ile köklü bir geçmişinin sahip olduğunu aktararak, "Karaaslan" çeşidinin Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünce üretildiğini ve tescillendiğini anlattı.
Çakır, böylesine büyük bir projenin Eskişehir'de hayat bulmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti.
Projenin kitle fonlamasını sağlayan fon bulucu şirket adına konuşan projenin yönetim kurulu üyelerinden Emre Akgümüş de safran yetiştiriciliği projesinin kendilerini heyecanlandırdığını vurgulayarak, "Ülke tarımına bu şekilde katkıda bulunmak fon bulucu şirketi olarak bizleri çok gururlandırdı. Projenin büyüyerek devam etmesi konusunda da elimizden gelen her şeyi yapacağız." dedi.
Peki, Safran nedir, nerelerde kullanılır? Safran nerelerde yetiştirilir? Safranın özellikleri neler?
Safranın kırmızı renkteki poleni en değerli kısmı olurken, soğanı, mor renkli çiçekleri ile sarı polenleri de satılarak üreticisine gelir kaynağı oluyor.
Safranın özellikleri neler?
Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen ve 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen safran; akciğer hastalıkları, solunum yolu, öksürük, ateş düşürücü, iştah dengeleyici, kanserli hücreler, cilt hastalıkları, stres, depresyon, bağışıklık ve hormon bozukluğu gibi rahatsızlara iyi geliyor.
Safran dünyada mutluluk iksiri olarak biliniyor. Çok içildiği zaman gülme krizine sokuyor. Bunun için depresyon rahatsızlığında ve Alzheimer'de kullanılıyor. Düzenli tüketildiğinde Alzheimer'in ilerlemesini durduruyor. Kanserde kullanılıyor hücre yenileme özelliğinden dolayı, sakinleştirici, sinirleri yatıştırıcı, uykusuzluğa iyi geliyor, metabolizmayı hızlandırıyor ve vücut direncini artırıyor.