İbni Sina'nın, tıbbi alandaki ünlü eseri El Kanun fi't-Tıb'da sıkça geçirdiği tohum adeta bir şifa deposu olarak biliniyor. "Ölümden başka her derde deva" olarak nitelendirilen çörekotu, birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Bitkilerin Profesörü Aysun Bay Karabulut, çörekotunun antioksidan özellikleriyle dikkat çeken timokinon adlı bileşeni içermesi nedeniyle güçlü bir kanser önleyici besin olarak kabul edildiğini söyledi. İşte, çörekotu ve çörekotu yağının bilinmeyen faydaları.
Tıbbi anlamda çeşitli geleneksel tedavilerde kullanılan bir bitki olan çörekotunun İbni Sina'nın ünlü eseri El Kanun fi't-Tıb'da tedavide kullanımı tavsiye ediliyor.
Çörekotunun metabolizmayı uyaran ve halsizlik, uyuşukluk giderici etkilere sahip olduğunun belirtildiğini ifade eden Karabulut, “Ölümden başka her derde deva olarak adlandırılan bu küçük siyah tohumların ve acımtırak mis gibi kokusunun hepimizin aklına geldiğini düşünüyorum.
Eskiden çörekotunun önemi oldukça büyüktü. Özellikle süt ve yoğurtla birlikte tüketilirdi" dedi.
İşte çörekotunun bilinmeyen faydaları...
Çörekotunun faydaları
Enfeksiyonlarla mücadelede etkili olduğu ve depresyonla savaşmada yardımcı olduğu bilinmektedir.
Aynı zamanda konsantrasyonu artırarak odaklanmayı destekler.
Çörekotu ayrıca antioksidan özellikleriyle dikkat çeken timokinon adlı bileşeni içerir. Bu nedenle çörekotu, güçlü bir kanser önleyici besin olarak kabul edilir.
Kan şekeri seviyesini düşürür
Ayrıca, çörekotu yağının kolesterol düşürücü özellikleri bulunmaktadır. Yapılan bazı araştırmalar, çörek otu takviyesinin Tip 2 diyabet hastalarının kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü ve kalp hastalıkları riskini azalttığını göstermiştir.
Sağlıklı yağ asitleri açısından zengin olan çörek otu yağı, omega 6 ve omega 9 gibi doymamış yağları içerir, bu da saç ve cilt sağlığı için faydalıdır.
Çörekotunun yağı da kendisi gibi şifa deposu!
Çörekotu yağının Sedef hastalığı ve akne gibi cilt sorunlarına iyi geldiği, tıkanmış gözenekleri açtığı ve cildin nem dengesini sağladığı bilinmektedir.
Saç dökülmesini önlemeye yardımcı olur ve saç derisindeki hassasiyeti azaltır.
Baş ağrısı, diş ağrısı, burun tıkanıklığı ve bağırsak parazitlerine iyi gelir.
Çörek otu, Peygamber Efendimiz'in hadislerini kaynak alan Tıbb-ı Nebevi'de de sıkça tavsiye edilmiştir. "Şu kara taneyi (çörekotu) kullanın. Ölümden başka her şeye devadır" hadisi, çörekotunun önemini vurgulamıştır. Hz. Aişe'nin rivayet ettiği bir hadiste ise çörekotunun her hastalığa şifa olduğu belirtilmiştir.
Çörek otu tüketirken dikkat edilmesi noktalar
Çörek otu tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Özellikle böbrek hastalığı, hamilelik, emzirme dönemi gibi durumlarda çörek otu yağı tüketiminden kaçınılmalıdır. Ayrıca, kan sulandırıcı ilaçlar kullananlar ve alerjik reaksiyon riski taşıyan kişiler öncelikle bir uzmana danışmalıdır. Aşırı tüketim ise mide sorunlarına yol açabilir ve zararlı olabilir.