Kurbanlık alacaklar için bakanlık harekete geçti. Tarım ve Orman Bakanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık sevklerinin başlaması nedeniyle ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde yol denetimlerini artırırken, kurban satış yerlerinde hizmetlerin aksamaması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Vatandaşlar da satın almak istedikleri kurbanlık hayvanların bilgilerini ’Tarım Cebimde’ mobil uygulaması üzerinden sorgulayabiliyor. Peki Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli? Kurbanlık nasıl olmalı? Hangi hayvandan kurban olur? Doğru kurbanlık nasıl seçilir? Kurbanlık sorgulama işlemi nasıl yapılır? Ayrıntılar haberimizde...
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala pazarlarda hareketlilik artarken, vatandaşlar alacakları kurbanlıkların bilgilerini "TÜRKVET", "HaySag", "Küpe Sorgulama" gibi mobil uygulamalardan veya "https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/" adresinden kontrol edebiliyor.
Kurbanlık arayışlarına başlayan vatandaşlar, Tarım ve Orman Bakanlığının mobil uygulaması ’Tarım Cebimde’ üzerinden küpe numaralarını girerek kurbanlık hayvanların ırk, cinsiyet, yaş, tür ve aşı bilgilerini sorgulayabiliyor.
Vatandaşlar Tarım ve Orman Bakanlığının mobil uygulaması ’Tarım Cebimde’ üzerinden küpe numaralarını girerek kurbanlık hayvanların ırk, cinsiyet, yaş, tür ve aşı bilgilerini sorgulayabiliyor.
’Tarım Cebimde’ uygulamasını mobil cihazlarına indiren vatandaşlar, tüm kullanıcılara açık küpe sorgulama özelliğiyle küpe numarasını girerek büyükbaş veya küçükbaş hayvanlar ile ilgili detaylara ve aşı bilgilerine ulaşabiliyor.
Denizli Ticaret Borsası Hayvan Pazarı’nda denetim gerçekleştiren Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüğü sağlık personelince, üreticiler ziyaret edilerek Tarım Cebimde mobil uygulaması hakkında bilgilendirildi.
Tarım Cebimde’nin kendilerine pek çok kolaylık sağladığını belirten yetiştirici Yunus Demir,, "Bakanlığımızın yapmış olduğu Tarım Cebimde uygulamasıyla Tarım İlçe Müdürlüklerine gitmeden Bitkisel Üretim ÇKS bilgilerim ve belgelerimi ayrıca tüm desteklemeleri buradan takip edebiliyorum. Hayvansal Üretimde küpe sorgulaması, hayvan varlık listesi doğum ve ölüm bildirimi hepsini buradan yapabiliyorum. Bakanlığımıza verdiği desteklerden ve bize kazandırmış olduğu bu kolaylıktan dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Ayrıca uygulamadaki bitkisel ve hayvansal üretim sekmelerinde birçok konuyu bulabilen üreticiler, başta Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) bilgileri olmak üzere geçmiş yıllara ait hibe ödemelerine ulaşabiliyor.
Yıl içerisinde yapılan destek ödemelerinin takvimi, sunulan hizmetlere ait eğitim ve yayın çalışmaları ile e-Devlet üzerinden sunulan hizmetlere erişim sağlayabilen üreticiler, birçok işlemi tarım ve orman müdürlüklerine gitmeden gerçekleştirebiliyor.
Hangi hayvandan kurban olmaz?
Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 6).
Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli
Kurbanlık alırken ister büyükbaş ister küçükbaş alın genel fiziki görüntüsüne mutlaka ayrıntılı bakın. Özellikle hayvanlarda buruna, tüylere ve gözlere de bakılması gerekir. Eğer hayvanın burnu nemli ve parlaksa sağlıklı ve düzgün anlamına gelir. Tüyleri düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmelidir.
Kurban alınırken dikkat edilecek hususlardan biri de hayvanların kulak küpesi ve pasaportuna, başka ilden getirilen kurbanlıkların Veteriner Sağlık Raporu’nun olup olmadığına bakılması. Kurbanlıklar üç yaşına girmiş olmalı, gözü görüyor olmalı, kesileceği yere kendi ayaklarıyla gitmeli, kulakları yerinde olmalı ve son olarak kuyruğu ve boynuzlarının üçte birinden fazlası yerinde olmalı.