Türkiye'nin en iyi kayak merkezlerinde tatil yapmaya ne dersiniz? Türkiye'nin dört bir yanında hâkim olan soğuk hava kimi yerde yağmur kimi yerde de kar yağışı şeklinde etkisini gösteriyor. Günlerimizi okul, iş arası geçirirken soğuk hava nedeniyle dışarda fazla vakit geçiremiyoruz. Sömestr tatilinin yaklaşması ile insanlar kendini farklı yerlere atmak istiyor. Keyifli vakit geçirmek isteyenler için hiç şüphesiz kışın gidilecek en iyi yerler kayak merkezleri. Palandöken, Sarıkamış, Uludağ ilk aklımıza gelen kayak merkezleri. Fakat yazın denize girdiğiniz illerde kışın da kaymaya ne dersiniz. Antalya "Gündüz Kayak, öğleden sonra deniz" sloganı ile öne çıkıyor. İşte Türkiye'nin en iyi kayak merkezleri:
Palandöken - Erzurum
Palandöken dağları, Doğu'nun en popüler kayak merkezlerinden biri. Yerli ve yabancı turistlerin en uğrak mekanlarından bir olan Palandöken, yüksek irtifa, kaliteli kar, uzun kış ile sınırsız kayak keyfi sunuyor. 20’den fazla kayak pisti olan Palandöken Kayak Merkezi'nde olimpik pistler de var.
Uludağ - Bursa
Türkiye’nin en iyi kayak merkezi denince akla gelen ilk yer Uludağ Kayak Merkezi. Alp ve Kuzey disiplini ile “Tur Kayağı” ve “Helikopterli Kayak” uygulamaları bakımından uygun coğrafya şartlarına sahip olan Uludağ, yeni başlayan kayakçılardan, profesyonellere kadar her seviyeye hitap eden pistlere sahip.
Kartalkaya - Bolu
Köroğlu Dağları'nın zirvesinde bulunan Bolu’nun incisi Kartalkaya Kayak Merkezi, çam ağaçları ile kaplı. Bolu merkeze 45 dakika uzaklıkta olan bu merkezde de farklı zorluk seviyelerine hitap eden pistler mevcut.
Kartepe - Kocaleli
İstanbul'a en yakın mesafedeki kayak merkezi olan Kartepe Kayak Merkezi, doğal güzelliği ve özellikle Sapanca gölü sayesinde her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Kartepe kayak merkezinde farklı zorluk derecelerinde 4 farklı kayak pistinde kayak keyfi yaşayabilirsiniz.
Zigana - Gümüşhane
Karadeniz Bölgesinde yer alan Zigana Kayak Merkezi, Gümüşhane ili sınırları içinde. Kayak merkezinin büyük bir kısmı ormanla kaplı. Kar kalınlığı ise 100 ile 150 santimetre arasında. Doğayla iç içe olan bu kayak merkezi, saatte 843 kişiyi ağırlayacak kapasiteye sahip.
Ergan - Erzincan
Munzur Sıra Dağları'nın eteklerinde bulunan 2 bin 970 metre yüksekliğindeki Ergan Kayak Merkezi, havaalanı ve şehir merkezine 20 dakika mesafede. Toplam 12 kilometre uzunluğundaki 4 adet piste sahip olan Ergan, Erzurum ve Kars’a kadar gitmek isteyenlerin tercihi oluyor.
Güneykaya – Ağrı
1999 yılından itibaren faaliyette olan Güneykaya Kayak Merkezi, Ağrı’da bulunuyor. Sürekli kar yağışının olmasından dolayı kayak severlerin gözdesi haline gelen Güneykaya, dağcıların da en favori uğrak yerlerinden biri. Kar kalınlığı 1-2 metreyi bulabilen merkezde, Aralık ve Nisan ayları arasında kayak sporunu yapabilirsiniz. Türkiye içindeki diğer kayak merkezleri ile kıyaslanacak olursa, zor bir piste sahip olduğu söylenilebilir.
Yalnızçam - Ardahan
Yalnızçam Kayak Merkezi, Doğu Anadolu, Karadeniz ve Kafkaslar'ın kesişme noktasında yer alıyor. Ardahan şehir merkezine yakın olan merkez 2 bin 715 metrede bulunuyor. Yalnızçam'da farklı zorluk seviyelerinde en uzunu 4 kilometre olmak üzere 4 adet pist bulunmakta.
Tatvan – Bitlis
Tatvan kayak merkezi Bitlis’in Tatvan ilçesinde bulunmakta. Nemrut Dağının eteklerinde bulunan bu kayak merkezi Nemrut kayak merkezi olarak da bilinir. Bitlis’in en uzun ve en büyük kayak merkezi olarak kayak sezonu aralık ayından başlayıp mart ayına kadar devam etmekte. Van Gölü manzarası ile kayak yapacağınız keyifli vakitler geçireceğiniz bu yer kayak için her seviyeye uygun pistleri sahip. Van gölünün en güzel manzaralarına sahip olmasından dolayı çok fazla ziyaretçi alıyor.
Erciyes - Kayseri
Sönmüş bir volkanik dağ olan Erciyes Dağı, 3 bin 916 metreye ulaşan zirvesi ile Türkiye'nin en yüksek beşinci dağı. Her türlü zorluk seviyesine hitap eden 30’dan fazla pisti bulanan Erciyes, her kış olduğu gibi bu kış da kayak severleri bekliyor.
Hazarbaba - Elazığ
Hazarbaba Dağı’nda konumlu, Hazar gölüne yukarıdan bakmakta olan, bin 850 metre yükseklikteki kompleks Elazığ’da yer alıyor. 1999 yılında faaliyete giren ve yoğun kar yağışı görülen kayak merkezinde, kar kalınlığı 3 metreye kadar yükselebiliyor. Gerek profesyonel, gerek ise amatör kayakçıların rahatlık ile kullanabildiği pistleri mevcut.
Yıldız - Sivas
Sivas’ın kuzeyinde yer alan ve şehre 58 kilometre mesafede bulunan Yıldız Dağı Kayak Merkezi, 2 bin 552 metre yükseklikte farklı zorluklarda 7 adet pistle kayak severleri bekliyor.
Ilgaz - Kastamonu
Kastamonu ve Çankırı illeri sınırında zirvesinde yer alan Ilgaz Kayak Merkezi, 2 bin 850 metre yükseklikte. Ilgaz Milli Parkı içinde yer alan kayak merkezinde kayak keyfi aralık ayında başlayıp nisan ayında bitiyor.
Elmadağ Kayak – Ankara
Ankara sınırları içerisinde bulunan Elmadağ Kayak Merkezi, kış mevsiminde sürekli kar yağışı alan ve kar kalınlığının 60 santimetreyi buluyor. Elmadağ Kayak Merkezi Ankara ODTÜ, Hacettepe Üniversiteleri ve Gençlik ve Spor Müdürlüğüne ait üyeler tarafından kullanılmak ile birlikte sporculara açık vaziyette. Kompleks içerisinde, Hava Kuvvetlerine ait bir adet teleski tesisi ile kafeterya ve kar üstü aracı bulunuyor.
Salda - Burdur
Salda Gölü'ne ev sahipliği yapan Burdur, Yeşilova ilçesine 17 kilometre bulunan Salda Kayak Merkezi'nde Salda Gölü’nün harika manzarası eşliğinde kayak keyfi yapılabilir. Yazın tatilcilerin akınına uğrayan Salda, 2 bin 79 metre yükseklikte bulunan kayak merkeziyle de tatilcileri bekliyor. En uzunu bin 600 metre olmak üzere farklı zorluklarda pisti bulunan merkezde göl manzarasının da keyfini çıkartabilirsiniz.
Denizli
Pamukkale'den sonra Denizli'nin ikinci beyazı olan ve Nikfer Bozdağ'da 2 bin 420 metrede kurulu olan Denizli Kayak Merkezi, Muğla'ya yakındığı ile yazlıkçıların kışın tercih ettiği yerlerden biri. Farklı zorluklardaki pistlerde kayak yaptıktan sonra Güney’e doğru inip biraz da sıcak havaların tadını çıkartabilirsiniz.
Davraz - Isparta
Kayak merkezleri denince akla Doğu illeri geliyor ama Güney’de de keyifle kayak yapılabilecek merkezler var. Onlardan biri de Isparta’da yer alıyor. Antalya'ya yakınlığı ve gelişmeye müsait konumuyla Akdeniz'in en popüler kayak merkezlerinden bir tanesi olan Davraz Kayak Merkezi'nde Eğirdir Gölü’nün manzarası eşliğinde kayak yapılabilir. Doğal dokunun yumuşaklığı ve kar kalitesi ile yeni başlayan kayakçılara güven veren merkez, ortalama 8 ila 10 kilometreye ulaşan parkurlara sahip.
Saklıkent - Antalya
Akdeniz'e ve Ekvator'a en yakın kayak tesislerinden birisi olan Saklıkent Kayak Merkezi, özellikle Şubat sonu ve Mart aylarında "Gündüz Kayak, öğleden sonra deniz" sloganı ile öne çıkıyor. 500 dağ evi ve kayak tesislerinden oluşan kayak kompleksi kışın dahi tatilcilerin Antalya’dan vazgeçememesini sağlıyor. Torosların Beydağları kısmında yer alan kayak merkezi aralık-nisan ayları arasında yaklaşık 4 ay kaliteli kayak imkanı sunuyor.
Bozdağ - İzmir
Ege’nin incisi İzmir’de de kayak yapmaya ne dersiniz? Bozdağ kayak merkezi bölgesinde kar kalınlığı yaklaşık olarak 3 metreyi bulmakta. Bölge, gerek coğrafi özellikleri gerekse de iklim özellikleri sayesinde kayak yapmak için oldukça elverişli. Bozdağ kayak merkezi, gerek konaklama yerleri gerek manzarası ile her yıl birçok ziyaretçiyi ağırlamaya devam ediyor.