EDISYON:

EYT'de kademeli prim ne demek?

16:141/02/2023, Çarşamba
Yeni Şafak
EYT prim günü, çalışma yılı kaç?
EYT prim günü, çalışma yılı kaç?

EYT yasa tasarısı Meclis’e geldi. Emeklilikte yaşa takılanları (EYT) ilgilendiren yasal düzenlemenin ana hatları açıklandı. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, detayları anlattı. "EYT'lilere ilk maaş Mart'ta" ifadelerini kullanan Akbaşoğlu, "Haftaya Salı ya da Çarşamba yasalaşmasını öngörüyoruz. 5 milyon çalışana dönük tarihi bir düzenlemedir." dedi. Emeklilik teklifinde kademeli geçişle ilgili önemli detaylar söz konusu. Kademeli prim günü 5 binden başlayarak 5 bin 975 güne kadar çıkacak. Peki EYT'de kademeli prim kaç oldu? Kadın ve erkeklerde EYT emeklilik prim gün sayısı ve sigortalılık süresi kaç?

Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili kanun teklifi, 2 Şubat Perşembe günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınacak. 9 Eylül 1999 tarihi öncesi sigortalı olan çalışanlar için geçerli olacak.

EYT'de kademeli prim ne demek?

EYT düzenlemesinin ayrıntılarının belli olmasıyla birlikte kademeli prim gününün ne anlamı geldiği merak edildi. EYT'li olabilmek için kademeli prim günü aranacak. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emekli olabilecek. SSK’lılar kademeli prim gününe tabi olacak. Kademeli prim günü 5 binden başlayarak 5 bin 975 güne kadar çıkacak.

Emeklilik sigorta süresi kademeli prim günü nasıl hesaplanır?

SGK tarafından yayımlanan yıllara göre, sigortalılık süresi ve prim gün sayılarıyla birlikte, EYT'li olmaya hak kazanacak olan kişilerin yıllara göre prim sayıları görülebiliyor.

EYT şartları neler?

  • - 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması,
  • - 5000 günlük prim ödemesinin tamamlanması,
  • - Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir. Tüm bu konuların yasal düzenlemenin açıklanması sonrasında kesin halini alması bekleniyor.

Erkeklerde yıllara göre sigortalılık süresi kademeli prim günü tablosu

Kadınlarda yıllara göre sigortalılık süresi kademeli prim günü tablosu

EYT maaşı nasıl hesaplanacak?

Emeklilikte yaşa takılanlar için maaş hesaplamasında şu 3 dönem önemli;

  • - 1999 yılı öncesi
  • - 1999 – 2008 yılları arası
  • - 2008 yılı sonrası

Bu üç dönemdeki hesaplamalar yapıldıktan sonra emeklilikte yaşa takılanlar için maaş hesaplaması yapılır. Yani emekli maaşı hesaplaması, çalışanın sigortalılık dönemindeki tüm kazançlar dikkate alınarak hesaplanır.

EYT maaş hesaplanmasında kriter ne olacak?

EYT maaş hesaplaması yapılırken şu kriterler dikkate alınır:

- İşçinin aylık kazancı,

- İşçinin çalıştığı yıl,

- İşçinin yaşının dolmasını beklerken ödediği fazladan prim miktarı,

- Çalışanın çalışma süresine ara verip vermediği,

- Çalışma süreleri, etkenleri göz önüne alınır.



#eyt
#eyt emeklilik şartları
#emekli prim gün sayısı

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.