Evde yapabileceğiniz enfes bir lezzet; fellah köftesi... Peki, fellah köftesi nasıl yapılır? Yapması kolay, yemesi lezzetli fellah köftesi tarifi, yapılışı, gerekli malzemeler, hazırlanışı ve püf noktası...
Fellah köftesi ve benzeri nohutlu ekşili köfte, basalla ya da sıkıcık çorbası gibi bulgur köftesi içeren tariflerin köftelerini hazırlarken karışımı ezerek yoğurmalısınız. Malzemeleri sadece karıştırdığınız takdirde şekillendirmesi zor olacak ve pişirirken dağılacaktır.
Fellah köftesinde 141,1 k.kalori bulunmaktadır.
Fellah köftesi yaparken kullanılacak bulgur oldukça önemlidir. İnce kısırlık bulgur kullanarak köftenin kıvamını tutturabilirsiniz.
Köftenin lezzetini arttırmak için, şekil verdiğiniz harçları buzdolabında 30 dakika dinlendirebilirsiniz.
Sos hazırlarken önce salçayı ve baharatları koyun. Sarımsağı sosun en sonunda koyarak aromasını arttırabilirsiniz.
Köfteyi servis ederken üzerine bir miktar nar ekşisi ekleyerek tadını güzelleştirebilirsiniz.
Fellah köftesi içerisinde bulunan bulgur glisemik indeksi düşük olduğundan kan şekeri seviyesini birden yükseltip düşürmeyeceği için ve içerdiği lif ile hem sindirim sistemi sağlığını koruyacak hem de kan şekerinin normal seviyede kalmasını sağlayacaktır. Domates salçasının ve domatesin içerdiği likopen ile de kanser ve çeşitli serbest radikallerden vücudun ve hücrelerin korunması sağlanacaktır. Aynı zamanda içinde kullanılan maydanoz ve yeşil soğanın da mineral ve vitamin içeriklerinin size birçok faydası olacaktır.
Ortalama olarak bir porsiyon fellah köftesi 332 kkal kadar bir enerji sağlıyor. Bir porsiyondan daha fazla yenilecek olan fellah köftesi kilo problemi yapabilir fakat bir porsiyon fellah köftesini korkmadan tüketebilirsiniz.
Fellah köftesi, bulgur, yumurta, un ve sıcak su ile hazırlanan hamura şekil verilerek yapılan köftelerin haşlanması ve sarımsaklı-salçalı sos ile lezzetlendirilmesi ile ortaya çıkan bir yemektir.
Fellah, Arapçada çiftçilikle uğraşan kimselere verilen isimdir. Aynı zamanda Mısır köylülerine verilen ismidir. Türkiye’de ise genellikle Adana ve Mersin illerinde yaşayan Araplara verilen isimdir. Bu şekilde adlandırılmalarının sebebi ise yerleştikleri bölge olan Çukurova’da çiftçilik yapmalarıdır. Yemeğin ortaya çıkış hikayesi bilinmemekle birlikte adının çiftçilikle uğraşan halktan aldığı aşikardır. Farklı bölgelerde farklı şekillerde yapılmakta ve farklı isimlerle bilinmektedir. Bazı bölgelerde sarımsaklı köfte ve soslu köfte isimleriyle bilinir.