Yerli otomobilden sonra Bangkok'a metro vereceğiz

Yeni Şafak
11:324/11/2017, Cumartesi
G: 4/11/2017, Cumartesi
AA
Siemens firmasıyla Tayland'da Bangkok metro projesine yüzde 50 ortak konsorsiyum ile girme kararı alındı.
Siemens firmasıyla Tayland'da Bangkok metro projesine yüzde 50 ortak konsorsiyum ile girme kararı alındı.

Yerli otomobil yapımının açıklanmasının ardından bir güzel haber de metrodan geldi. Raylı sistemler ve toplu taşımacılık alanında faaliyet gösteren Bozankaya isimli firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, Bangkok metrosuna 22 metrelik 4 tane metro aracı vereceklerini belirterek, "2. hattın devamına da Siemens'le beraber çalışıyoruz." dedi.

Türkiye adını dünyaya yazdırmaya devam ediyor. Yerli otomobil, yerli uçak, yerli İHA derken sıra metro sistemlerine geldi. Metro sistemlerinde dünyayla ortak çalışan Türkiye büyük bir hamle yaptı. Bozankaya isimli firma, Bangkok'a 4 metro aracı verecek. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, toplu taşımaya hizmet veren bir firma olduklarını geleceğin elektrikli araçlarda olacağını öngördüklerinden dolayı Ar-Ge çalışmalarını bu yönde ilerlettiklerini söyledi.

  • Günay, "Ar-Ge'ye çok önem veren bir firmayız. Bünyemizde Ar-Ge hizmetlerini yönetiyoruz. Şu anda 75'in üzerinde Ar-Ge çalışanımız var. Elektrikli otobüs konseptini 4 sene evvel ilk aracımıza yaparak devreye aldık. O günden bugüne kadar aracımızı pazarlayıp yurt içi ve yurt dışı satışını gerçekleştirdik. Almış olduğumuz geri bildirimler oldukça yararlı." dedi.

Günay, "Bunun üzerine Sileo aracımızı geliştirerek şu anda 2. nesil aracı çıkardık. Baktığınız zaman Türkiye'de hem de dünyada bir çok firma elektrikli otobüs üretimini şu anda karşıladı." diye konuştu.

Yurt içinde 7 ihale açıldığını 7'sini de kazandıklarını belirten Günay, bundan sonraki amaçlarının aktif olarak görüştükleri belediyelerle de sayıyı artırabilmek, Türkiye'de birçok belediyeye elektikli otobüs vererek hizmet sağlayabilmek olduğunu söyledi.

Günay, "Şu anda 4 tane konseptimiz var. 10.7,12,18 ve 25 metre otobüsler her bölgenin her şehire uygun koyacağı hattaki sayıya göre farklı segmentteki araçlarımızı tercih edebiliyorlar." ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 4 sene evvel tramvay aracının ilk çalışmalarına başladıklarını ve 1,5-2 sene gibi sürede ilk araçlarını raylara koyduklarını belirten Günay, ilk olarak Kayseri Belediyesinin 30 araçlık ihalesini aldıklarını, yaklaşık 1 seneye yakın araçlarının Kayseri'de hizmet verdiğini belirtti.

"Elektirikli otobüs tarafında hedef pazarımız Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri"

Siemens firmasıyla Tayland'da Bangkok metro projesine yüzde 50 ortak konsorsiyum ile girme kararı aldıklarını ve bu ihaleyi beraber girerek kazandıklarını belirten Günay, şunları kaydetti:

  • Yurt içinde 7 farklı hizmet veriyoruz bunu önümüzdeki yıllarda 2018'de araç sayımızı artırıp farklı illere de hizmet vermek istiyoruz. Çünkü bir çok belediye elektirikli otobüsü deniyor. Hepsi denedikten sonra memnun kalıp ihaleye çıkma kararı alıyor. Yurt içinde raylı sistemlerde metro ise İstanbul haricinde büyük bir pazar yok. İstanbul'da en büyük amacımız kendi metro aracımızla İstanbul'un hizmetine bu araçlarımızı verebilmek. Tramvayda da metroya istinanen biraz daha fazla şehir kullanıyor. Ama baktığınızda 15 tanenin üzerinde farklı şehir kullanabilecek durumda değil oradada pazar biraz kısıtlı."
Günay, elektrikli otobüs tarafında
en büyük hedef
pazarlarının
Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri
olduğunu raylı sistem pazarında da Asya pazarına başladıklarını belirtti.
#Bangkok metrosu
#Bozankaya
#Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay
#Metro