|

Yeni ekonomi modeli açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ekonomi yönetiminin yol haritasını ortaya koyacak yeni ekonomi modelini açıkladı. 35 milyar TL boyutundaki tasarruf ve gelir arttırıcı önlemlerin yer aldığı yeni ekonomi modeli 2018 sonuna kadar devreye alınacak.

Yeni Şafak
15:16 - 10/08/2018 Cuma
Güncelleme: 16:48 - 10/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
​Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
​Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlediği toplantıda yeni ekonomi modelini açıkladı.

Toplantıya İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Ticaret Odası başta olmak üzere birçok oda ve birlik başkanı, banka genel müdürleri, sektör temsilcileri ve aralarında önde gelen holdinglerin yönetim kurulu başkanlarının da olduğu çok sayıda isim katılım sağladı.

Albayrak'ın yeni ekonomik modele ilişkin açıkladığı detaylar şöyle;

Bugün benim için çok heyecan verici bir gün. Biz Türkiye olarak bir üst gelir gruba çıkmamız için çok sayıda toplantı yaptık. Yeni dönemin yeni ekonomi anlayışı olacak.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinden en etkin bir koordinasyonun sağlanacağı bir bakanlık olacak: Hazine ve Maliye Bakanlığı...

Yeni OVP eylülde açıklanacak

Her alanda hem içeriden hem de dışarıdan çok daha etkin bir bakanlık olacak. Eylül ayında yeni OVP'nin detaylarını paylaşmış olacağız. Bu programa yeni bir de isim arıyoruz.

Yeni dönemde atılacak adımlar

En önemli adım kararlı bir yaklaşım olacak. Yeni dönemde artık emin adımların atıldığı bir dönem olacak. Bir diğer adım ise değişim olacak. Bir üst lige çıkmamız için bu değişimi somut bir şekilde ortaya koymamız lazım. Hızlı reflekslerin verilmesi gereken bir sürece geçiyor olacağız.

Bir diğer adım güçlü temelleri olacak yeni ekonomi modelinin. Yeni model sürdürülebilir olacak. 81 milyonun katılacağı katılımcı bir model olacak. Tüm paydaşlarla güvene dayalı bir süreci ortaya koymamız gerekiyor.

Yeni ekonomik yaklaşımımızın 4 tane sac ayağı var ama ben bunu 3+1 diye tanımlıyorum.


Dövizdeki hareketliliğin mantıklı açıklaması yok

Bugünkü hareketliliği Türkiye'nin makro gerçekleri ile değerlendirdiğimizde mantıklı bir açıklaması ortaya çıkmıyor. Ekonomimizi tüm sınamalardan etkilenmeden çıkacak bir model üzerine inşa edeceğiz.

Etkin iletişim ve güven

Biz gökte yeni bir yıldız keşfetmek için yola çıkmadık. Biz dünyadaki değişime ayak uyduracağız. Paydaşlarla etkin iletişim ve güven oluşturacağız.

Para politikaları bağımsız olacak

Para politikalarının tam bağımsızlığını sağlayacağız. Bunu prensip haline getireceğimiz kritik bir esas olacak. Geldiğimiz günden beri bu konuda konuşmamaya özen gösterdik. Bankacılık sektörü en temel sektörlerden biri. Sermaye piyasasının pastadaki payı artacak.

Yapısal reformlar hayata geçirilecek

Yapısal reformları hızla hayata geçireceğiz. Meclis açıldığında öncelikli işimiz bu olacak. Daha adaletli paylaşım dönemi hedefliyoruz.

Cari açık ve enflasyon düşürülecek

Enflasyon ve cari açık ile mücadele sürecek. Cari açığın düşürülmesi için stratejik adımlar atılacak. Kamuda borçlanmalarının daha da çeşitlendirileceği yeni kaynakların kullanımına geçilecek.

Tasarruf tedbirlerine başladık

Kamuda tasarruf tedbirlerine başladık yıl sonu rakamlarında bunu göreceksiniz. Büyümede stratejik büyüme alanlarını ortaya koyacağız. Bakanlıklarda yüzde 30 tasarruf sağlayacağız.

Vergi sisteminde güçlü değişim olacak

Yeni OVP diğerlerinden çok farklı olacak. Vergi sistemi noktasında Maliye'de çok güçlü bir değişim dönemi başlayacak. Orada büyük bir kavga vereceğiz. Bu değişimi etkin bir şekilde ortaya koyacağız. Teşvik sistemi de etkin bir şekilde işleyecek.

Hazine borçlanmasını yıl sonunda yüzde 100'e çekmeyi hedefliyoruz.

Emlak ve Kalkınma bankası

Yeni bir finansal regülasyon otoritesi getirilecek. Bireysel Emeklilik Sistemi'ni yeniden düzenleyeceğiz. Emlak Bankası'nı hayata geçiriyoruz. Emlak Bankası uzmanlık alanında kendisini geliştirecek. Kalkınma bankasının alt yapısını hazırladık Ekim ayında o da Meclis'e gelmiş olacak.

Bugün yeni döneme geçiyoruz

Bugün yeni bir dönem başlıyor. Çok daha kararlı ve emin adımların atılacağı yeni döneme geçildi. Türkiye 2023'e kadar çok daha güçlenecek. Tüm senaryolara karşı sağlam bir yapımız var.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan dün yeni modelin tanıtımına ilişkin bir açıklama yapılmış, a
çıklamada güçlü tasarruf, güçlü mali disiplin ve faiz giderlerini azaltma şeklinde 3 başlık ön plana çıktı.

KUR YA DA LİKİDİTE RİSKİ YOK

Yeni modele ilişkin yapılacak toplantı öncesi yapılan ilgili açıklamada, şirketlerin ve bankaların herhangi bir kur ya da likidite riskinin bulunmadığı belirtilirken, Türk bankacılık sisteminin sağlam sermaye yapısı ve bilançosuyla finansal dalgalanmaları geçmişte olduğu gibi bugün de etkin bir biçimde yönetebilecek konumda olduğu ifade edildi.

BÜTÇEDE İDDİALI HEDEF

Açıklamada bütçe açığının yüzde 1,5 seviyesinde sınırlandırılacağı belirtilirken, Hazine borç çevirme oranlarının ise yüzde 100'lerin altına ineceği kaydedildi. Cari açığın ise yüzde 4 civarlarında dengelenmesinin beklendiği ifade edildi.

ENFLASYON İÇİN TEDBİR SETİ

OVP kapsamında 2019 yılı büyümesinin yüzde 3-4 aralığında olması öngörüsüne dikkat çekilirken enflasyon tarafında ise en kısa sürede tek haneye inmesi için güçlü bir politika birleşimi ve tedbir setinin detaylı olarak planlanacağı belirtildi.

35 MİLYAR TL'LİK ÖNLEM

35 milyar TL boyutundaki tasarruf ve gelir arttırıcı önlemlerin anlatılması beklenen yeni ekonomi modeli 2018 sonuna kadar devreye alınacak.

#Yeni Ekonomi Modeli
#Berat Albayrak
#Hazine ve Maliye Bakanı
6 yıl önce