EDISYON:

Yeni dönüşüm teklifi Meclis'te

Uğur Duyan
04:0021/10/2023, Cumartesi
G: 21/10/2023, Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Kentsel dönüşümü hızlandırmak için yenilenecek yapılarda aranan 3'te 2'lik çoğunluk şartını yüzde 50 artı 1'e indiren yasa teklifi Meclis’e sunuldu. Teklif yasalaşırsa malikler salt çoğunlukla evlerini daha kolay dönüştürme imkânına kavuşacak.

AK Parti Meclis Grubu, kamuoyunda 'deprem yasası' olarak da bilinen kentsel dönüşüm düzenlemesini içeren torba kanun teklifini dün TBMM Başkanlığına sundu. Teklifle, kentsel dönüşümü hızlandırılacak adımlar atılacak. Dönüşümden geçirilecek yapılarda aranan 3'te 2'lik hisse çoğunluğu yüzde 50 artı 1'e indirilecek. Salt çoğunlukla karar alan malikler tarafından, alınan karar ile anlaşma şartlarını içeren teklif, karara katılmayan maliklere noter vasıtasıyla veya ilgili muhtarlıkta 15 gün süreyle ilan edilmek suretiyle bildirilecek.

BÜTÇEDEN PAY

Hafta başında kurulan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın kurumsal yapısı da düzenleme kapsamında şekillenecek. Buna göre, kurumun ihtiyaç duyduğu gelir için bütçeden pay ayrılacak. Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğüne, Dünya Bankası tarafından sağlanan finansman kredisi başkanlığa tahsisi edilecek. Yine başkanlığın ihtiyaç duyduğu dış finansman kaynağına erişiminde önü açılacak. Dünya Bankasından sağlanan krediye ilişkin anlaşmadaki amaca sadık kalınarak, finansman kaynağı kullandırılacak.

İSTİNAFA KISA SÜRE

Düzenleme ile istinaf sürecindeki yapıların dilekçe süresi de kısaltılacak. İki farklı yargılama usulüne tabi davaların birlikte görülmemesi için tam yargı davaları ile iptal davalarının ayrılacağı hüküm altına alınacak. Düzenleme yürürlüğe girdiği tarihten önce, birlikte açılmış olan iptal ve tam yargı davaları ayrılacak. Bu davalar bulunduğu aşamadan itibaren görülmeye devam edilecek.

Riskli yapıların yıktırılması için, bu yapıların maliklerine 90 günden fazla olmamak üzere süre verilecek.

KOLLUK KUVVETİ İLE KAPI AÇILACAK

Bu süre içinde yapı, malik tarafından yıktırılmadığı takdirde, yapının idari makamlarca yıktırılacağı bildirilecek. Başkanlık, tespit, tahliye ve yıktırma iş ve işlemlerini de yapabilecek. Yapıların tahliyesinin engellenmesi durumunda, Başkanlıkça veya idarece talep edilmesi halinde, mülki idare amiri tarafından verilecek yazılı izne istinaden yeterli kolluk kuvveti marifetiyle kapalı kapıları-alanları açmak veya açtırmak suretiyle tahliye yapılacak. Yıkım masrafları, hisseleri oranında maliklerden tahsil edilecek.

CUMHURBAŞKANI YETKİLİ

Kentsel dönüşüm için verilen kira yardımının yanı sıra, yapım için yardım da verilecek. Yapım için yapılacak yardımın usul ve esasları Cumhurbaşkanınca belirlenecek.

ESKİ MALİKE DÖNECEK

Satış işleminin satış bedelinin eksik hesaplandığı gerekçesiyle iptal edilmesi durumunda, satış bedeli ile yargı kararında belirtilen şekilde hesaplanacak bedel arasındaki fark, hisseyi satın alan malik tarafından hissesi satılan eski malike ödenecek.

OTURUM HAKKI

Teklifte yoksul veya dar gelirli vatandaşlara verilecek bağımsız bölümler için, borçlanması gereken hak sahibinin yeterli mali gücünün bulunmaması halinde mağduriyeti giderici düzenlemeye gidiliyor. Buna göre hak sahibinin üzerine kayıtlı ikâmet edebileceği konut nitelikli başka bir gayrimenkulü yoksa bu bağımsız bölümler üzerinde hak sahibine ve hak sahibi evli ise hak sahibi ve eşine işlem yapıldığı tarihteki eşine oturma hakkı tanınacak.



#Kentsel Dönüşüm
#TBMM
#AK Parti

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.