Mart ayında başlatılan seçim kararı ile Türkiye ekonomisine yönelik artan hamlelerin yurt dışı yatırımcıları endişelendirmediği dile getirildi. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta çıkarma yaptığı İngiltere'deki fonlardan ilk etapta 100 milyar doların Türkiye’ye gelmesinin de sürpriz olmayacağı belirtiliyor.
Ekonomi kurmayları, Türkiye ekonomisinin yurt dışındaki yatırımcılarca kaygı verici olarak algılanmadığına dikkat çekiyor.
Martta başlatılan seçim kararı ile artan Türkiye ekonomisine yönelik hamlelerin yurt dışı yatırımcıları endişelendirmediği dile getirilirken, bu kapsamda son haftalarda döviz kurundaki spekülatif artışların da dış piyasalarca endişe verici olarak algılanmadığına işaret ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta çıkarma yaptığı İngiltere'deki fonlarından ilk etapta 100 milyar doların Türkiye’ye gelmesinin ise sürpriz olmayacağı belirtildi.
İLK ETAPTA 100 MİLYAR DOLAR
Ekonomi kurmayları, Türkiye ekonomisine yönelik piyasalarda yapılan değerlendirmelerin gerçekçi olmadığının geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İngiltere’deki ‘Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu’ temasları sırasında küresel piyasalardaki yatırımlarıyla bilinen fon yöneticileriyle görüşmelerde de görüldüğünü belirtti. Mart ayından bu yana Türkiye ekonomisine yönelik başta IMF’nin yüzde 7,4’lük büyümeyle ilgili ‘büyümeyi yavaşlatın’ telkini, ardından S&P, Moody’s ve Fitch gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirme adımlarının yabancı yatırımcılarca endişe ile karşılanmadığını ifade eden kurmaylar, Türkiye’ye 100 milyar dolarlık bir fonun gelmesinin sürpriz olmayacağını kaydetti.
STA SERMAYE AKIŞINI KOLAYLAŞTIRACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın forumda “Katma değeri fazla ve yüksek teknoloji içeren ürünleri birlikte üretme imkanlarını araştıralım” davetinin de İngiliz yatırımcılarda Brexit sonrası reformlar sürecinde cazip bulunduğuna dikkat çekildi. Kurmaylar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’de 3 bin kadar İngiliz kökenli firmanın 15 yılda 10 milyar dolarlık yatırımına dikkat çekerek, 16 milyar dolar olan iki ülke toplam ticaret hacminin artırılması için serbest ticaret anlaşmasının (STA) imzalanmasını önermesinin de önemli olduğunu dile getirdi. Kurmaylar, “Söz konusu fon miktarının Türkiye’ye akışını kolaylaştıracaktır” tespiti yaptı.
İNGİLİZLERLE İŞBİRLİĞİ ARTAR
Kurmaylar, firmaların karşılıklı olarak Türkiye’de veya Birleşik Krallıkta faaliyet göstermesiyle mal ve hizmet alım satmasıyla yetinilmeyeceğine de dikkat çekerek, “Önümüzdeki dönem, katma değeri fazla ve yüksek teknoloji içeren ürünleri birlikte üretme imkanlarının araştırılması gündeme gelecek. Bu kapsamda da savunma sanayinde ortaklığın yanı sıra dünyanın değişik coğrafyalarındaki iş ve ticaret imkanları gündemde” değerlendirmesi yaptı. Ayrıca Türkiye’nin bu yıl 40 milyondan fazla beklediği turist sayısında İngilizlerin artmasının da sürpriz olmayacağına işaret edildi. Türkiye’de konut sahipliği konusunda da İngilizlerin beklentisinin olduğuna dikkat çekiliyor.
- REFORMLAR İÇİN 1,5 YIL KAZANILDI
- Erken seçimlerin 1,5 yıl kaybedilmeden temel yapısal reformlara odaklanma fırsat sunduğunu vurgulayan kurmaylar, “Haziranda bütün belirsizliklerin ortadan kalkması ile reformların hayata geçirilmesi için 1,5 yıllık bir kazanım doğacak. Türkiye, seçimlerin ardından beş yıllık yeni bir döneme güçlü bir şekilde girecek. Türkiye’nin karşı karşıya olduğu birçok sorunun çok daha radikal bir şekilde çözümünün önü açılacak. Dolayısıyla yatırımcılar bu anlamda seçimlere yapıcı, olumlu bakıyorlar” değerlendirmesi yaptılar.