Lisanssız elektrik üretiminde çok önemli bir süreç yaşanıyor. Vatandaş, 1 megavatın altında kurulu güce sahip güneş tesislerinden elektrik üretip satarak, mart ayında 321 milyon TL kazandı.
Vatandaş, ağırlıklı olarak güneş olmak üzere rüzgâr, biyokütle gibi kaynaklardan 1 megavatın altında tesis kurarak ihtiyaç duyduğu elektriği üretiyor, ihtiyacından fazlasını da sisteme satıyor. Vatandaş, güneşten ürettiği ve sisteme sattığı her kilovatsaat elektrik için 13.3 dolar-sent alıyor.
Güneş: %95.82
Biyokütle: %2.80
Rüzgâr: % .13 1.08
Hidrolik: %0% .13
Eski TEDAŞ Genel Müdürvekili Osman Nuri Doğan, Habertürk’ün sorusu üzerine, lisanssız tesislerde elektrik üretim miktarının her yıl arttığını söyledi. Doğan, vatandaşın bu sistemde ürettiği elektriğin bir bölümünü de kullandığını belirterek, “Vatandaş, ihtiyaç duyduğu elektriği kullanıyor. Kalanını da sisteme satıyor. Kullanılan elektrik de dikkate alındığında 321 milyon TL’den çok daha yüksek bir tutar söz konusu olacak” dedi. Lisanssız üretim tesislerinde, güneş potansiyeli ile öne çıkan Konya 497 megavat kurulu güçle ilk sırada yer alıyor. Kayseri’de 299 megavat, Ankara’da 239 megavat, İzmir’de 178 megavat lisanssız üretim tesisi bulunuyor.