Ekenomi Bakanı Nihat Zeybekci, atıl kalan kamu kaynaklarının değerlendirilmesi amacıyla kurulan Varlık Fonu için hedeflenen mali büyüklüğün 300 milyar dolar olduğunu açıkladı. Zeybekci, Kalkınma Bankası ve Türk Eximbank’ın yeniden yapılandırılacağını da belirtti.
Türkiye'nin atıl kalan kamu kaynaklarının değerlendirilmesi amacıyla kurulan Türkiye Varlık Fonu'nun mali büyüklüğü belli oldu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Varlık Fonu'nun 300 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmasının hedeflendiğini kaydetti. Fonun gelirlerinin ise, 3. havalimanı, boğaz köprüleri ve hatta Kanal İstanbul projesinin uluslararası piyasalara sunulmasıyla oradan elde edilen gelirlerin de ekleneceğini söyledi. Zeybekci, Kalkınma Bankası ve Eximbank'ın yeniden yapılandırılacağını belirtirken, yurt dışındaki işlere vereceği finansman desteği ile yapılacak yatırımların 'proje pazarlama sistemi' ile satılacağını, bu gelirlerin de fona aktarılacağını dile getirdi.
Zeybekci, büyük dev yatırımların da benzer modelle uygulamaya alınacağına işaret ederek sistemin işleyişini şöyle anlattı: “Örneğin 3'üncü havalimanı için her yıl Hazine'ye 1 milyar olmak üzere 25 yılda 25 milyar ödenecek. Hazineye denilecek ki; bu gelirini şimdiden fona devret. Bu kaynakları fon uluslararası piyasalara sunacak. Kanal İstanbul gibi dehşet projeler de fizibilitesi yapıldıktan sonra aynı şekilde uluslararası finans çevrelerine sunulacak. Para basan köprü gelirlerimiz var. Hazine buradan gelir alıyor. Ben de Varlık Fonu olarak diyorum ki; 'Merak etme, bu gelirini garanti ediyorum. Bana devret. Bütün gayrimenkul ve taşınmazları tek tek kağıda çevireceğiz. Bu parayı, Borsa İstanbul ya da uluslararası piyasalar ile toplayacağız. Böylece 200-300 milyar dolar büyüklüğünde olmasını hedefliyoruz.”
Zeybekci, Eximbank ve Kalkınma Bankası'nın yeniden yapılandırılmasının da bu kapsamda olacağını ifade ederken, bu iki bankanın Varlık Fonu'nun elindeki en önemli enstrüman olacağını söyledi. Bakan Zeybekci, geçtiğimiz günlerde İngiltere'ye yaptığı ziyarette de Türk ve İngiliz Eximbank'larının iki ülke işadamları için bu konuyu görüştüğünü belirtti. Zeybekci, 3'üncü ülkelerdeki işlerin Eximbankların ortaklaşa finanse edeceğini ifade ederek, “İtalyan ve Suud Eximbanklarıyla da konuşuyoruz. Varlık Fonu için diğer ülke fonlarıyla da görüşmeler başladı” dedi.