|

UBER’i de taksiciyi de dinleyeceğiz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, mobil taksi işletmeciliği yapan UBER ile taksiciler arasındaki tartışmaları yakından izlediklerini açıkladı. Çözümün diyalogla sağlanacağını söyleyen Tüfenkçi, “Vatandaş neden UBER’i tercih ediyor bunu iyi analiz etmeliyiz. Tarafları aynı masaya çağırıp dinleyeceğiz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/03/2018 Cuma
Güncelleme: 08:28 - 16/03/2018 Cuma
Yeni Şafak
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, UBER ve taksici geriliminin ardından tarafların aynı masaya oturacağını açıkladı. UBER’in vatandaşta olumlu karşılık bulduğuna dikkat çeken Tüfenkci, taksici esnafından kendisini “check” etmesini isterken, “Vatandaş neden UBER’i tercih ediyor bunu iyi analiz etmeliyiz” dedi. Tüfenkci, yakın zamanda tarafların buluşacağını söyledi.

UBER VATANDAŞTAN KARŞILIK BULUYOR

Bakan Tüfenkci bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Taksiciler ve UBER gerilimi konusunda Tüfenkci, Bakanlık olarak daha önce sektör analizi yaptıklarını belirterek, “Biz serbest teşebbüs hürriyetinden yanayız. UBER vatandaşta bir karşılık bulduğu için yer alıyor ve piyasa kazanıyor. Burada ciddi bir çalışmayı ortaya koyup piyasanın buna göre şekillenmesini istiyoruz. Direk Bakanlığımızın yetkisinde olan bir konu da değil. Ama esnaflar yönü itibariyle Türkiye’de gerek taksici esnafımızın kendini check etmesi, gerek de vatandaş neden UBER’i tercih ediyor bunu iyi analiz etmeliyiz. Bunun için sektör analizleri yapıyoruz” dedi.


İKİ KESİM BULUŞACAK

“Tarafları dinlemeden, iki tarafı masaya oturtmadan bir karar vermek istemiyoruz” diyen Tüfenkci, “Bugüne kadar yapılan düzenlemeler tarafların görüşü alınarak yapıldı” dedi. Tüfenkci, “UBER’de varsa bir boşluk ona göre düzenlemek istiyoruz. Önümüzdeki günlerde tarafları dinlemek istiyoruz. Arkadaşlarımıza yeni talimat verdik” diye konuştu. İsim vermeden İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanının açıklamalarına da tepki gösteren Tüfenkci, şunları söyledi: "Şiddetle sorunların çözülmeyeceğine inanıyoruz. Basına yansıyan hususlar hem taksici esnafımıza yakışmıyor, hem de tarafların doğru zeminde anlaşamamalarına neden oluyor. Biz İçişleri, Maliye ve Ulaştırma Bakanlığımızı da devreye sokarak belki bir koordinasyon içerisinde bir çalışmayı başlatacağız."

ÇİFTLİKBANK GİBİ İŞLERDE VATANDAŞ UYANIK OLSUN

ÇiftlikBank hakkında da konuşan Tüfenkci, ÇiftlikBank’ın Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettiğini, 11 girişimin incelemesinin devam ettiğini söyledi. Konu hakkında Sermaye Piyasası Düzenleme Kurulu’nun da inceleme yaptığını vurgulayan Tüfenkci, "Vatandaşlarımızın hayatın olağan akışı, ticaretin genel seyri dışında büyük kar vaad ederek toplanan paralara, ticarete her zaman şüpheyle yaklaşmaları gerekir" diye konuştu.

  • YEMEK ÇEKLERİ AYNEN DEVAM
  • Yemek çekleri hakkında iskontoya gelen üst sınıra ve ödeme süresiyle ilgili getirilen üst sınır hakkındaki düzenlemelere ilişkin Bakan Tüfenkci, “Bunlar tamamen iki tarafın uzlaşmasıyla ortaya çıktı” dedi. Yemek çekleriyle market alışverişlerinin yasaklanmasının Gelir Kanunu’ndan dolayı olduğunu ifade eden Tüfenkci, “Daha önce çıkarılmış ve vergi istisnası noktasında bir yasal düzenleme var. Bizim bu konuda ilgili bir düzenlememiz olmayacak. Şu anda nasılsa aynı devam edecek” dedi. Bülent Tüfenkci ayrıca, hallerle ilgili düzenlemeleri yerinde görmek için Fransa'ya gideceklerini de dile getirdi.

HATAY’A KREDİ YAPILANDIRMASI

Hatay ve çevre ilçelerin esnafının sorunlarını dinlediklerini belirten Bakan Tüfenkci, KOSGEB kredilerinin ertelenmesi noktasında talep olduğunu belirterek, “Türkiye Esnaf Kredi Kooperatiflerinin vermiş olduğu kredilerin ertelenmesi noktasında zaten kararlar alınmıştı. Aynı zamanda yapılandırma ve faizlerin silinmesi noktasında talepleri vardı. TESKOMB Başkanımız adım atacaklarını ifade etti. Yeni kredi imkanlarının artırılması noktasında adımlarımızı atacağız” dedi. Tüfenkci, kredi miktarının ise yaklaşık 650 milyon lira olduğunu söyledi.

#UBER
#Taksi
#Bülent Tüfenkci
6 yıl önce