Koronavirüsten en fazla etkilenen sektörlerin başında turizm sektörü geliyor.Salgın nedeniyle getirilen tedbir ve yasaklarla birlikte her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapan gözde tatil bölgeleri adeta sessizliğe büründü.
Mayısın ortasında normalleşmenin başlamasıyla haziranda hareketin yeniden başlayabileceğini öngören sektör temsilcileri ilk etapta tercihen büyük otellerin yerine küçük ve yeni konsept otellerin satılacağını tahmin ederken, yurt dışından ilk misafirlerin ise Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerinden olacağını belirtiyor.
Koronavirüs salgını nedeniyle ağustos ayında her şey normale dönerse en iyimser tahminle Türkiye'nin yüzde 50 civarında kayıp yaşayacağını dile getiren Bağlıkaya, Ocak-Şubat 2020 döneminde gelen toplam 3,5 milyon ziyaretçiyi bu rakamdan çıkardığımızda sadece 2020 yılının ilk 6 ayındaki yabancı ziyaretçi kaybımız 14.5 milyonun üzerinde. Turizm sektörü açısından en kötü senaryo ise yılın tamamen kaybedilmesi olacaktır.'' dedi.
''Nihayetinde sağlık her şeyin başında geliyor. Salgının ne zaman biteceğini bilmiyoruz. Temennimiz bu krizin bir an önce bitmesi, insanların sağlığına kavuşması. Ülkemizin tüm sınır kapıları ya kapalı ya da kontrollü bir şekilde ülkemize giriş-çıkış yapılabiliyor. Türkiye’nin hava trafiği tamamen durmuş durumda. 2020’ye ilişkin sektörümüzün durumu Koronavirüsü salgınının kontrol altına alınmasına ve hayatın normal akışına dönmesine bağlı. TÜRSAB olarak Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü süreci yakından takip ediyoruz.
Türkiye’nin yüksek sezonu haziran temmuz ve ağustos ayları. Bu ayları kaçırırsak, iç turizmde hareketlilik yaşasak bile 2020 sezonunu yaşanmamış sayacağız. Çünkü iç turizm hareketi Türkiye’deki tesisleri doldurmaya yeterli bir kapasite oluşturmayacaktır. Dolayısıyla ümidimiz haziran sonuna kadar salgının kontrol altına alınmış olması yönünde.''
Koronavirüs krizi bittikten sonra iç turizm hareketlerinin büyük bir ihtimalle 1 ay ile 45 gün içerisinde tekrar başlama eğilimde olacağını ve İlk etapta tercihen büyük otellerin yerine küçük ve yeni konsept otellerin öncelikli satılacağını düşündüğünü dile getiren Bağlıkaya, ''İnsanlar bir müddet kalabalığa, büyük otellere gitmeyi tercih etmeyeceklerdir. Salgın sona ermiş olursa Ramazan Bayramı, iç seyahat hareketlerini artıracaktır. Ancak bayram döneminde insanlar otelden çok akraba ziyaretlerine ağırlık verecektir. Otellere gidenler ise daha küçük ölçekli otelleri tercih edeceklerdir. Yurt dışından ülkemize gelecek misafirlerimize yönelik taleplere bakıldığında salgının sona ermesinin ardından yurt dışı pazarlarımız açısından 45 gün ile 60 gün sonrasında sezon başlayacaktır diye tahmin ediyoruz.
Ardından sezon yavaş yavaş başlayacaktır. Avrupalılar ise yine en geç dönecek olan kesim olacak diye düşünüyorum.'' dedi.
Yeni sezonda fiyatlarda bir değişiklik olup olmayacağına ilişkin soru üzerine ise Bağlıkaya, ''Bu konuda arz talep dengesi önemli. Ben çok fazla fiyat farkı olacağını tahmin etmiyorum. Zaten erken rezervasyonu yapmış ve iptal etmemiş tüketici için hiçbir sıkıntı yok. Ben paket tur fiyatlarında bir artış beklemiyorum.'' dedi.