|

Türkiye'yi büyütecek torba yasa geliyor

2018 için yüzde 5 olarak öngörülen büyümeyi daha da yukarı çekmek için hükümet yeni bir torba tasarı hazırlıyor. Hazırlanacak torba yasa ile üretime, istihdama, işverene, reel sektöre yönelik ek destek verileceğine dikkat çekilirken, Maliye Bakanı Naci Ağbal da torba yasanın Meclis'e sevk edileceğini duyurdu.

Yeni Şafak
11:49 - 24/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 12:10 - 24/01/2018 Çarşamba
Reuters
Büyümeyi yükseltecek torba yasa geliyor
Büyümeyi yükseltecek torba yasa geliyor

Piyasanın 2018 ve 2019 yılları için büyüme beklentisi yüzde 4'ün hemen altında bulunurken; ekonomi yönetimi yüzde 5'in altında bir büyümenin "bir seçenek olarak bile değerlendirilmediğini" belirtiyor ve 2018 için yüzde 5 olarak öngördükleri büyümeyi daha da yukarı çekmek için yeni bir torba tasarı hazırlıyor.

EK DESTEKLER GELİYOR

OVP'de hem bu yıl, hem de önümüzdeki yıl büyüme yüzde 5.5 öngörülürken, Reuters'a bilgi veren ekonomi yetkilileri
yüzde 5 civarında büyümenin "yeterli görülmeyeceğini" net bir şekilde ifade ederek; üretime, istihdama, işverene, reel sektöre yönelik ek destek verileceğine dikkat çekiyorlar.

4'ÜN ALTI PROBLEM OLUR

Hükümet yetkililerine göre yüzde 4'ün altında kalacak bir büyüme oranı işgücüne katılım da değerlendirildiğinde işsizliği artırır ve beraberinde ekonomide farklı problemleri de getirebilir.

OVP HEDEFİNDEN AŞAĞISINA MÜSAADE YOK!

Bu büyüme oranının kabul edilmesi hükümet yetkililerinin söylemiyle "
Türkiye'yi geriye götürür ve işsizliği tetikler." Bu nedenle ekonomi yönetimi yatırımları destekleyecek tedbirleri almayı sürdüreceğini ifade ederken, büyümenin OVP hedefinden aşağı gitmesine ise müsaade edilmeyeceğini net bir şekilde belirtiyorlar.

TORBADA TOPLANACAK

"Ekonomide mevcut durumda ve teknik çalışmalarda büyüme yüzde 5 civarı gözüküyor" diyen bir ekonomi yetkilisi, "Büyümeyi destekleyici yeni kararlar alınabilir. Bu kapsamda mesela OSB ve KOBİ'lere yönelik bazı yeni teşvikler olabilir.
Merkez Bankası'nın da üzerinde çalıştığı ara malı ithalatını azaltacak şekilde üretimin Türkiye'ye kaydırılması ve makine teçhizatlara yönelik bazı teşvikler gündeme gelebilir" diyen aynı yetkili sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vergi artışı gibi uygulamalar yapılmayacak ancak bazı reformlar ya da düzenlemelerle bu desteklenecek.
Bu düzenlemeler bir torba paket olarak bir araya getirilip ekonominin daha çok ivmelenmesine destek verilebilir.
Bunların içinde cari açığı aşağı çeken bazı düzenlemeler de olacaktır. Üzerinde çalışılan ve etkileri hızlı görülecek adımlar planlanıyor. Özellikle girişim sermayesi konusunda bazı adımlar atılabilir. KOBİ AŞ'nin daha etkin kullanılması başka bir araç olarak gündeme gelebilir. Buradan da büyümeye katkı verecek bir destek görülecek."

BAKAN AĞBAL: MECLİSE SEVK EDİLECEK

Maliye Bakanı Naci Ağbal, AA Finans Editör Masası'nda yaptığı açıklamada, "Kamu maliyesi, ekonomiye büyüme tarafında özellikle vergi ayağında destekleyici unsurlar getirecek. 2018'de özellikle yatırım tarafında makina teçhizat harcamalarını destekleyecek birtakım düzenlemeler yapmamız gerektiği gözüküyor, o konuyla ilgili hazırlıklarımızı tamamladık" diye konuştu.
Ağbal: "2018'de yatırımları, istihdamı teşvik amacıyla bir torba yasa çalışmasını yakın zamanda Meclise sevk etmeyi düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

#Torba yasa
#2018 büyüme
#Büyüme
6 yıl önce