Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları kapsamında harekete geçen Roketsan, 2009 yılında kolları sıvayarak işe koyuldu. Kasım 2018'deki ilk başarılı testten sonra çok sayıda teste tabi tutulan Atmaca tüm testleri başarıyla geçti.
Atmaca füzesi ilk olarak Havelsan tarafından geliştirilen GENESİS Savaş Yönetim Sistemi ile donatılan Milgem Sınıfı Korvetler ile Gabya Sınıfı firkateynlerde kullanılacak.
SOM füzesinde de kullanılan TR40 motorlarıyla güçlendirilen Atmaca füzesinde ileriki dönemlerde Kale 3200 turbojet motorunun kullanılması planlanıyor. Üretim gerçekleştiğinde hem SOM seyir füzeleri hem de Atmaca, yerli motorla uçacak.
Savunma uzmanları tarafından 'dünyanın en iyi gemisavar füzelerinden biri' olarak nitelenen Atmaca, Mavi Vatan’a da önemli katkılar sağlayacak. Özellikle de gaz ve petrol arama faaliyetleri sonrası Türkiye’nin deniz unsurlarından etkili ateş gücüne kavuşmasının ne denli önemli olduğu bir kez daha gözler önüne serilmişti. Savunma uzmanları füzenin envantere girmesiyle Ege ve Akdeniz’de yeni bir sayfa açılacağını belirtiyor.
Denizin üzerine çok yakın seviyede uçabilen dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu bir teknolojiyi içeren Atmaca Seyir Füzesi'nin karadan karaya olan versiyonu için de çalışılıyor.
Atmaca Gemisavar Füzesi'nde seri üretim süreci başladı. Füzede teslimatlara bu yıl başlanacakken, yetkililer teslimat başlamadan yurt dışından füzeye yoğun ilgi olduğunun da altını çiziyor.