Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, ekimde Türkiye'nin domates ihracatının yüzde 46 arttığını belirterek, "Türkiye rakamını veriyorum çünkü artık bizim meyve ve sebzemizin önemli kısmı diğer iller üzerinden ihracata gitmektedir. Göstergelerin geçen yıla göre daha iyi olduğuna kuşku yoktur" dedi.
Son üç yılda doların 2 liradan 4 liraya yükseldiğini anlatan Çetin, "İki ayda yüzde 16 artış oldu. Çin'de, Almanya'da böyle kur artışı olsa ihracat uçuşa geçer fakat bizde ithalat daha fazla artıyor, girdi maliyetleri artıyor. Mobilya süngerine yüzde 100, suntaya yüzde 40, kumaşa yüzde 25 zam gelmiş. Böyle bir maliyet artışına KOBİ'lerin dayanması zordur" diye konuştu.
Bu ortamda Merkez Bankasının, haftalık gösterge faizini yüzde 8'de sabit tuttuğunu fakat bankalara parayı yüzde 12,25'ten verdiğini hatırlatan Çetin, eylül sonu verisine göre tüketici enflasyonunun yüzde 11,90, üretici enflasyonunun yüzde 17, bankaların yüzde 14-15'ten mevduat topladığını, devlet tahvili faizinin yüzde 14 olduğunu aktardı.
"Merkez Bankası, faiz silahını sakladıkça bir süre sonra daha yüksek faiz vermek zorunda kalıyoruz.Türkiye'nin kısa dönemde büyük bir riski olduğu söylenemez. En önemli risk yabancı sermayenin bir kısmının çıkmasıdır. Döviz varlığımız kısa vadede yeterlidir. Yine de bu dalgalanmalar ekonomiyi kötü etkilemektedir." diyen Çetin, iki hafta sonra 3. çeyrek büyüme rakamlarının açıklanacağını vurguladı.
"Yabancılara konut satışı bir ara düşmüştü, biraz toparlanmaya başlandı. Bu yıl 10 ayda yabancılara 3 bin 800 konut satışı yaptık. Eskiden yabancıya konut satışında Antalya açık farkla birinci sırada olurdu, şimdi İstanbul fark atıyor." diye konuşan Çetin, bu konuda Antalya olarak tekrar çaba harcamak gerektiğini bildirdi.
Çetin, tarım ihracatı konusunda sebzede durumun iyi ancak narenciyede iyi olmadığını belirterek, şöyle devam etti:
"Ekimde Türkiye'nin domates ihracatı yüzde 46 oranında artmıştır. Türkiye rakamını veriyorum çünkü artık bizim meyve ve sebzemizin önemli kısmı diğer iller üzerinden ihracata gitmektedir. Göstergelerin geçen yıla göre daha iyi olduğuna kuşku yoktur. Buna rağmen son günlerde birçok sektörümüzden işlerin yavaşladığına veya iyi olmadığına dair çok şikayet gelmektedir. Son dönemde işlerin yavaşlamasının bir nedeni eylülden bu yana tüketici güvenindeki düşüştür."
Çetin, Antalya ticaretinde güncel olarak sıkıntı yaşansa da gelecek için karamsar olmamak gerektiğine dikkati çekerek, "Gelecek yıl turizmde tahminler son derece olumludur. Bazı tur operatörlerinin erken rezervasyonlarında yüzde 40'a varan artışlar görülmektedir. İngiltere pazarında Türkiye yükseliştedir. İspanya'da fiyatların yükselmesi nedeniyle Almanya pazarında tur operatörlerinin karları Türkiye'ye bağlı hale gelmiştir." ifadelerini kullandı.