|

TürkAkım karaya ulaştı

TürkAkım Boru Hattı Sistemi’nin deniz kısmının %95’i tamamlandı. Rusya tarafının Kompressör İstasyonu da bitti. 2019 sonunda Türkiye’ye doğal gaz gelecek. Projesi Sözcüsü Rootselaar, Türkiye kıyısındaki inşaatın da hızla ilerlediğini, Türkiye’den sonra izlenecek güzergah için ise görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Cahit Saraçoğlu
04:00 - 9/11/2018 Cuma
Güncelleme: 00:48 - 9/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
TürkAkım Boru Hattı Sistemi’nin deniz kısmının yüzde 95’i tamamlandı.
TürkAkım Boru Hattı Sistemi’nin deniz kısmının yüzde 95’i tamamlandı.

Rusya’nın Karadeniz’deki sahil kenti Anapa’dan çıkıp, Tekirdağ’ın Kıyıköy ilçesine Karadeniz altından 930 kilometrelik iki boru ile gelecek TürkAkım Boru Hattı Sistemi’nin deniz kısmının yüzde 95’i tamamlandı. Proje kapsamında 2019 sonunda doğal gazın Türkiye’ye girişi gerçekleşecek. TürkAkım Proje şirketi Gazprom, bir grup Türk gazeteciyi Anapa kentine davet ederek, Karadeniz’e döşenen borulara gaz basacak Russkaya Kompresör İstasyonu’nu ve kara çıkış terminalini tanıttı.

285 BAR BASINÇLA GELECEK

İstasyonu müdürü Anatoly Koltakov, Russkaya istasyonunun yılda 31,5 milyar metreküp doğal gazı Türkiye’ye aktarmak için TürkAkım projesine özel olarak inşa edildiğini bildirdi. Her biri 32 megawatt kapasitede 7 üniteden oluşan istasyonun, kendisine gelen 110 bar basınçlı doğal gazı 285 bar basınçla Türkiye’ye göndereceğini anlatan Koltakov, Türkiye’ye aktarılacak doğal gazın burada ölçüleceğini kaydetti. BOTAŞ şehir şebekesine 50-75 bar basınçla gazı veriyor.

Kompresör istasyonundan 3,5 kilometre uzaklıkta ise Rusya tarafı TürkAkım kara çıkışı tesisi yer alıyor. 7,5 hektar alanda kurulan tesisin yöneticisi inşaat mühendisi Antony Barişev, kompresör istasyonunun ardından kara çıkışı tesisisin tamamlanmasıyla TürkAkım’ın Rusya kıyısındaki inşaat işlerinin tamamen biteceğini söyledi. Barişev ayrıca, TürkAkım’ın deniz altında her biri 930 kilometrelik iki paralel hattının yıllık kontrollerinin ve bakımlarının da kara çıkışı tesisinden boru içlerine özel bir düzenekle gönderilen robotlarla yapılacağını söyledi.


GAZ, 52 SAATTE KIYIKÖY’DE

TürkAkım kara çıkışı tesisinden 2,5 kilometre sonra borular Karadeniz’e giriyor. Doğal gazın Anapa kentinden Kıyıköy’e ulaşması 52 saat sürecek. Doğal gaz akışının izleneceği kumanda odası ise TürkAkım proje şirketinin Hollanda’nın Amsterdam kentindeki genel merkezinde yer alacak.

AVRUPA GÜZERGAHI HENÜZ BELİRSİZ

TürkAkım Projesi Sözcüsü Sander van Rootselaar, Türkiye kıyısındaki inşaatın da hızla ilerlediğini, doğal gazın Türkiye’den sonra izleyeceği güzergah için ise görüşmelerin devam ettiğini ifade etti. Gazın Avrupa’ya taşınmasında Bulgaristan ya da Yunanistan üzerinden olacağı öngörülüyor.

  • 11 fil ağırlığına dayanıklı
  • Yıllık toplam kapasitesi 31,5 milyar metreküp olan boru hatları ise her biri 81 santimetre çapında, 12 metre uzunluğunda ve 9 ton ağırlığında 150 binden fazla borunun birleşiminden oluşuyor. Boruların Karadeniz’in 2 bin 200 metreye kadar ulaşan derinliğinde zorlu şartlarda en az 50 yıl boyunca faaliyet gösterebilecek şekilde tasarlandı. Deniz dibindeki basıncın borular üzerindeki gücü örneklendirilirken 11 filin borunun üzerine oturmuş ağırlığına karşılık geldiği belirtildi.

Sanayi illerine tedarik

Yıllık toplam kapasitesi 31,5 milyar metreküp olan boru hatları ise her biri 81 santimetre çapında, 12 metre uzunluğunda ve 9 ton ağırlığında 150 binden fazla borunun birleşiminden oluşuyor. Boruların Karadeniz’in 2 bin 200 metreye kadar ulaşan derinliğinde zorlu şartlarda en az 50 yıl boyunca faaliyet gösterebilecek şekilde tasarlandı. Deniz dibindeki basıncın borular üzerindeki gücü örneklendirilirken 11 filin borunun üzerine oturmuş ağırlığına karşılık geldiği belirtildi.

#TürkAkımı
#doğalgaz
#proje
5 yıl önce