Panter obüsü, oldukça hızlı atış yapabilme kabiliyetiyle göz dolduruyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin etkili vurucu güçleri arasında yer alan Panter obüsü, Türkiye'nin ilk özgün obüsü olma özelliği taşıyor. Çekici araç olmaksızın hareket edebilen 40 km menzile sahip Panter, ülke topraklarının korunmasında büyük rol oynuyor.
Türkiye'nin her geçen gün gelişen savunma sanayisi sayesinde dışa bağımlılığını azaltan Türk Silahlı Kuvveleri (TSK), taktik ve operatif sınıfta gelişmiş ülkelerle rekabet edebilir düzeydeki silahlarıyla dikkat çekiyor. Envanterine giren milli silahlarla terörle mücadelede daha da güçlenen Türkiye, her geçen gün gelişen yerli savunma sanayisiyle dosta güven veriyor, düşmana ise korku salıyor.
- Özgün tasarımıyla Türkiye'nin ilk obüsü olma özelliği taşıyan Panter ( T-155 Çekili Obüs), topçu birliklerinin en önemli silahları arasında yer alıyor.
40 km menzili var
- Birçok görevde etkin olarak kullanılan obüs araçla çekilebildiği gibi üzerindeki güç grubu sayesinde çekici olmaksızın da hareket edebiliyor. Hızla mevzilenebilen ve kısa sürede atışa hazırlanabilen Panter, 40 kilometre menzile sahip.
Atış öncesinde top komutanı ve şoförün bulunduğu obüs, arazideki yerini alıyor. Koordinatların bildirilmesinin ardından Panter Obüsü kısa sürede mevzileniyor. Namlunun öne alınmasının ardından atış için hazırlıklar başlıyor. Obüsün mevzilenmesi sonrası 155 mm'lik mühimmat namluya yerleştiriliyor. Top komutanın emriyle atış başarıyla gerçekleştiriliyor.
Dakikada 6 atış
- Panter obüsü, oldukça hızlı atış yapabilme kabiliyetiyle göz dolduruyor. Normal şartlarda dakikada 4-6 atım yapabilen Panter, darbeli atışlarda 15 saniyede 3 atım, sürekli atışlarda ise dakikada 2 atım yapabilme özelliğine sahip.
155 mm Panter Obüsü Atış Kontrol Sistemi ise, Panter Obüsünün atışa hazırlık, ateş idaresi ve atış kontrol işlemlerinin bilgisayar yardımıyla yerine getirilmesini ve diğer ateş destek unsurlarına sayısal entegrasyonunu sağlıyor.
#Türk Silahlı Kuvvetleri
#Panter
#Obüs
#Savunma sanayi