110 ülkede 99 marka ve 2 bin 500 mağazası ile faaliyet gösteren Birleşmiş Markalar Derneği hedef büyüttü. Dernek Başkanı Sinan Öncel, Türk markalarının sınır ötesinde önemli ekonomik operasyonlara imza attığını belirterek, bu yıl 500'ün üzerinde Türk mağazası daha ekleyeceklerini söyledi. Bununla birlikte yurt dışı mağaza sayısı üç bine yükselecek.
Türkiye’deki markaların çatı örgütü Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) ev sahipliğini yaptığı “Yurtdışı Açılımı Toplantıları” “Hedef dünya” mottosuyla dün İstanbul’da düzenlendi. Sektörde faaliyet gösteren önemli isimlerin ve patronların katıldığı programın açılış konuşmasında, BMD Başkanı Sinan Öncel, Türk markalarının sınır ötesinde önemli ekonomik operasyonlara imza attığını söyledi. Yurt dışında bu yıl açılacak toplam mağaza sayısının 500’ün üzerine çıkacağı tahmininde bulunan Öncel, “99 markamızın 110 ülkede 2 bin 500’ün üzerinde mağazası var. Türk ekonomisinin ve perakende sektörünün ‘özel kuvvetleri’ olarak adlandırdığımız markalarımız yurt dışında çok daha büyük başarılara imza atacak” dedi.
Sinan Öncel, BMD üyesi 412 markanın yurt içinde 378 AVM’de ve caddelerde yaklaşık 70 bin mağazası olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Biz bu mağazalarda ürünlerimizi yüzde 8 KDV ile satıyor ancak gider kalemlerimiz içinde çok önemli payı olan kiramızı yüzde 18 KDV ile ödüyoruz. Kira-ciro oranları, dövizdeki dalgalanmalarla beraber öngörülenin 8-10 puan üzerine çıktı. Bu durum pek çok perakendeciyi KDV’de alacaklı duruma getirdi ve finansal yük oluşturmaya başladı. Kiralardaki KDV’nin indirilmesiyle ilgili Hükümetimizden ve Sayın Maliye Bakanımızdan yaklaşım bekliyoruz.”
Hazır giyim ihracatında kilogram başına Türkiye ortalaması 23-24 dolarlardayken kendilerinin 100-110 doları yakaladıklarını paylaşan Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, 2017 sonunda yurt içinde yüzde 30 büyümeyle 600 milyon lira, yurt dışında ise yüzde 80 büyüyerek 50 milyon dolar ciro hedeflediklerini anlattı. Orakçıoğlu, bu yılki hedef pazarlar arasında Güney Amerika, Meksika başta olmak üzere Güney Amerika’da 12 ülke için distribütörlük vererek Arjantin, Şili, Meksika gibi pazarlara aynı anda açılacakaları bilgisini verdi. Orakçıoğlu, gelecek 5 yılda dünyada hazır giyim sektörünün en çok konuşulan 5 markasından biri olmayı amaçladıklarını ifade etti.
LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük ise, şunları söyledi: “Aralık sonuna kadar yurt dışında 82 yeni mağaza daha açıp 2017’yi toplamda 404 mağaza ile kapatacağız. 35 ülkeye bu yıl Malezya, Çin, İsrail, Malta’yı da ekleyerek yurt dışı operasyonlarımızı 39 ülkeye çıkaracağız. Yurt dışında 2018 sonunda 518, 2019 da ise 650 mağazaya ulaşacağız. Hedefimiz 6 milyar doları yurt dışından olmak üzere toplamda 10 milyar dolar eşiğini aşmak.”
MAIER + VIDORNO Başdanışmanı Poul V. Jensen , son birkaç yılda, Hindistan’ın perakende sektörü organize segmentinde büyük gelişme gösterdiğini söyledi. Hayat tarzının değişmesiyle, harcanabilir gelirde artış yaşandığını belirten Jensen, “Hemen hemen tüm pazar segmentlerinde markalı ürünler tercih edilmeye başlandı. Birkaç yeni yabancı oyuncunun sektöre girmesiyle, perakende ülkenin en dinamik ve hızlı büyüyen sektörlerinden oldu. Hindistan, Türk markaları için de önemli bir alternatif pazar olabilir” dedi. SAP Satış Direktörü Bülent Karal da perakende sektöründe dijitalleşme ve e-ticaretin hız kazanmaya devam ettiğini belitti.