Türk malı 'Pars'

Yeni Şafak
Büşra Soyal
09:5418/11/2016, Cuma
G: 15/12/2017, Cuma
Yeni Şafak
Muharebe alanlarında kullanılmak üzere tasarlanan Türk malı Pars özellikleri ile dikkat çekiyor.
Muharebe alanlarında kullanılmak üzere tasarlanan Türk malı Pars özellikleri ile dikkat çekiyor.

İsmini Anadolu'da yaşayan sessiz, çevik ve yırtıcı bir leopar türünden alan 'Pars' Türk mühendisler tarafından geliştirildi. Benzersiz özellikleri ile kullanıcısına stratejik avantajlar sunan araç, hem mayın korumalı kamyonların koruma seviyesine sahip hem de modern bir zırhlı muharebe aracında beklenen kabiliyetleri bünyesinde bulundurarak farklılığını ortaya koyuyor.

Türk savunma sanayi, son yıllarda gerçekleştirdiği ataklarla birçok alanda başarılı projeler gerçekleştirmeyi başardı. Devlet kurumlarının milli çalışmaları ve bunlarla birlikte özel sektörün de devreye girmesi savunma sanayinde yerlileştirme çalışmalarına hız kazandırdı. Bu alanda altın çağını yaşayan ülkemiz, hem güvenlik açısından olumlu etki oluşturuyor, hem de ekonomik anlamda dışa bağımlılığını azaltıyor. yenisafak.com olarak sizler için her hafta bir milli ve yerli projeyi aktarıyoruz. Bu hafta da Türk yapımı zırhlı araç 'Pars'ı ele alacağız.

  • Kara muharebe sistem çözümlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir numaralı tedarikçisi ve dünyanın tercih edilen yerel tedarikçisi konumunda bulunan FNNS tarafından geliştirilen Pars ailesi, adını bir zamanlar Anadolu'da yaşayan sessiz, çevik ve yırtıcı bir leopar türünden aldı. 4x4 ve 6x6 modelleri bulunan Pars'ı bugünkü yazımızda en yüksek modeli olan 8x8 ile tanıtacağız.
Düşük ve yüksek yoğunluklu muharebe alanlarında kullanılmak üzere tasarlanan Pars, benzersiz özellikleri ile kullanıcısına stratejik avantajlar sunuyor. Ayrıca yapısında günümüzün en gelişmiş teknolojilerini barındıran araç taktik tekerlekli zırhlı muharebe aracı olarak dikkat çekiyor.

Sınıfının en iyisi

Sınıfının en yüksek teker gezinme hareketine ve en düşük dönüş yarıçapına sahip aracı Pars 8X8, 30 bin kg azami yüklü ağırlığa sahip. Dizel motorla donatılan ve 100 km/s hıza ulaşabilen araç; yüzde 60 dik, yüzde 30+ yan eğimde hareket edebiliyor, 70 cm yüksekliğinde dik engel ve 200 cm uzunluğunda hendek geçebiliyor.

Amfibi bir araç olan araç, iki adet su jeti ile suda 8 km/s hıza çıkabiliyor. Aracın ön kısmında bulunan iki kişilik sürücü kabini ve 230° yatay görüş açısı, yüksek sürüş güvenliği ve konforu sağlıyor. Geniş cam periskopları, aracın ön ve arkasında konumlanmış gece ve gündüz kameraları, sürücü ve komutana daha geniş görüş alanı veriyor.

Patlamalara karşı özel önlem

Patlamaya ve delinmeye karşı özel önlemler alınmış yakıt tanklarına sahip Pars'ın 700 km üzerinde menzili var. Acil durumlara karşı zırh altında yedek yakıt tankı bulunan araçta tekerleklerin içine yerleştirilen katı diskler, patlak lastikle yol alabilme imkanı sağlıyor. Araç önünde 13 ton kapasiteli bir kurtarma vinci de yer alıyor.
  1. Modüler tasarıma sahip zırh sistemleri sayesinde kullanıcı tarafından istenilen koruma seviyesine getirilebilen Pars, gövde formu, karın altı yapısı, taban plakaları ve araç için özel geliştirilen mayın korumalı koltuklar, personeli mayın tehdidine karşı koruyacak şekilde tasarlandı. PARS 8x8 koruma seviyesi ile hem personel taşıma amacıyla üretilen mayın korumalı kamyonların koruma seviyesine sahip hem de modern bir zırhlı muharebe aracında beklenen kabiliyetleri bünyesinde bulundurarak farklılığını ortaya koyuyor.
PARS 8x8 Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracın (TTZA) bir versiyonu olan AV8 TTZA; 257 adet ve 12 farklı görev konfigürasyonuyla, Malezya ordusu tarafından tercih edildi. Bu proje aynı zamanda Türkiye'nin tek kalemde yapılan en büyük askeri ihracat sözleşmesi olarak dikkat çekti.


#Pars
#Zırhlı muharebe aracı
#Savunma sanayi