Türk ekonomisinden cesaret aldı "topraksız sera" kurdu

Yeni Şafak
11:2311/02/2017, Cumartesi
G: 11/02/2017, Cumartesi
AA
Burada ayda 120 ton domates üretiliyor.
Burada ayda 120 ton domates üretiliyor.

Aydın'ın Germencik ilçesinde topraksız sera kuran ve 50 kişiye istihdam sağlayan Azerbaycanlı yatırımcı, Türkiye ekonomisinden cesaret alarak yatırımlarını sürdürmeyi hedefliyor.

Azerbaycan'da ticaretle uğraşan Erdem Yunus Arifoğlu, hükümetin sağladığı kolaylıklar nedeniyle Türkiye'ye yatırım yapma kararı aldı.



Topraksız sera kurmak için yer arayışına giren Arifoğlu, Antalya'da yer sıkıntısı yaşayınca iklimi ve jeotermal kaynaklarından dolayı Aydın'ı tercih etti. Arifoğlu, Turanlar Mahallesi yakınlarında 44 bin metrekare sahada 15 milyon liralık yatırımla sera kurdu. Çoğunluğu kadın 50 kişiye istihdam sağlanan serada Ekim 2016'da üretim başladı. Aylık 120 ton üretilen domates, hem yurt içine hem de yurt dışına satılmaya başlandı.



Arifoğlu, kurduğu serayı ısıtmak için bölgedeki jeotermal firmalarından istediği enerjiyi temin edemeyince bu işi kömürle yapma kararı aldığını söyledi.



Türk ekonomisi cesaretlendirdi


Türkiye'nin güçlü ekonomisinden cesaret alarak bu yatırımı yaptığını vurgulayan Arifoğlu, şöyle konuştu:



"Ayda 120 ton domates üretiyoruz. Halihazırda Avrupa ülkelerine ihracat yapıyoruz. Azerbaycan'a da ihracat yaptık. Ancak Türkiye'nin iç piyasasının talebi çok daha fazla. Taleplere cevap veremiyoruz desem yerinde olur. Üretimimizin yüzde 40'ını ihraç ediyoruz. Kalan kısmını iç piyasaya veriyoruz.



Hükümetin ekonomi alanında iyi politikalar takip ettiğini gördükçe bu yatırımımı ve bundan sonraki yatırımlarımı Türkiye'ye yapma kararı verdim. Hala evimiz, barkımız Azerbaycan'da olmasına rağmen ben iki yıldır Türkiye'deyim. Diğer aile bireylerimiz de dönecekler. Malımızı, mülkümüzü, inşaatlarımızı satıp paraya çevirince onları da hükümetimizin aldığı müspet karar doğrultusunda kapasitemize dahil edeceğiz. Jeotermaldan istediğimiz suyu alamadığımız için 44 bin metrekare alanda üretim yapıyoruz. Buradan faydalandığımız takdirde 600 dönümlük yeni yatırım yapma hedefindeyiz."



Kontrollü üretim


Seranın Üretim Müdürü Seval Gündüz ise topraksız serada herşeyin otomasyon sistemine bağlı olduğunu, kontrollü bir şekilde üretim yaptıklarını ifade etti.



Topraklı seranın dönümünde 10 ton ürün alınırken topraksız serada bunun 30 tona çıktığını belirten Gündüz, şunları kaydetti:



"Topraksız serada her şey bizim kontrolümüzde. Çünkü bitki ne istiyorsa onu veriyoruz. Her bitkinin arasında yerden döşenen ısınma sistemi geçiyor. Bilgisayarda verileri giriyoruz. İçerideki hava koşulları ona göre belirleniyor. Her bir bitkiye gelen sulama borucuklarımız var. Ağustos ayında dikimi yapıyoruz ve haziran sonuna kadar üretimimiz devam ediyor. Kadınlarımız bitkiyi bağlama, dolama ve sonrasında toplama yapıyor. 1 bitkide 8 salkım olunca hasat olacak duruma gelmiş demektir.



Bitkiler salkım şeklinde yukarıya doğru duruyor. Yaklaşık 2 bin arı bitkiler üzerinde dölleme yapıyor. Domatesi dölleme konusunda Bombus cinsi arıları kullanıyoruz. Bu arıları da 6 hafta bir değiştiriyoruz. Açan sarı çiçeği buluyorlar, çiçeğin üzerinde dölleme yapmış oluyorlar."



#Azeri
#Erdem Yunus
#Germencik
#Topraksız sera