100 Günlük Eylem Planı’ndaki turizm hedeflerini Yeni Şafak’a değerlendiren sektör temsilcileri, alınan kararların hayata geçmesiyle turizmin cari açığı kapatmada büyük rol oynayacağını belirtiyor. Sektörün 2019’da ‘altın yılını’ yaşamaya hazır olduğunu aktaran TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, 2026 için 100 milyon turist ve 100 milyar dolarlık gelirin hayal olmadığını söyledi.
2014 yılında tarihinin en büyük yükselişini yaşayan turizm sektöründe asıl zirvenin 2019 yılında yakalanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan, 100 Günlük Eylem Planı’nda turizm sektörüne yönelik yapılacak olan çalışmalar damga vurdu. Sektörün potansiyelini arttırarak, alt yapıyı oluşturacak çalışmaların yatırımları da katlaması bekleniyor.
Eylem Plan’ınında alana yönelik alınan kararları memnuniyetle karşılayan sektör temsilcileri hedef büyüttü. Planan icaraatlerin eyleme dönüşmesiyle birlikte sektörün tek başına cari açığı kapatacak potansiyele sahip olduğuna işaret eden yetkililer; 100 günlük icraat programının sektöre yeni rekorlar kazandıracağını savunuyor.
Açıklanan “100 Günlük Eylem Planı” içeresinde turizm sektörüne geniş yer verilmesinin memnuniyet verici olduğunu anlatan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Turizm sektörü olarak esas hedefimiz kısa ve orta vadede 7 senelik bir periyod içerisinde 100 milyon turist, 100 milyar dolar gelir hedefini yakalamak. Rakamsal olarak bir hedef ortaya koyacak olursak da; şuanda sektör cari açığın yüzde 35’ini karşılıyor. Turizm sektörünün kişi sayısı ve gelir dışında cari açığın tamamını kapatacak kadar bir performans göstermesi lazım. Çünkü sektör olarak biz bu potansiyele sahibiz” değerlendirmesinde bulundu. 2019-2023 dönemine ilişkin Stratejik Plan içerisinde her türlü tedbirin olacağına işaret eden Bağlıkaya; “Kişi sayısıyla ilgili performansta bir sıkıntımız yok. Kişi sayılarını çok rahat yakalayabiliyoruz. Orada kişi başı harcamanın yükseltilmesini ilgilendiren tedbirler vardır. Sezonun uzatılması, ürünün çeşitlendirilmesi, kültür, sağlık, kurvaziyer turizmi alanlarında önemli adımlar atılacaktır” dedi.
Türk turizmininin yeni pazarlara açılmasının hedeflendiği program kapsamında, Çin’in turizm pazarındaki payını arttırmak için eylem planı hazırlanacak. Turizm yatırımlarını geliştirmeye yönelik projelerle daha büyük sıçramaların altyapısının kurulması planlanıyor. İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin ihalesinin sonuçlandırılarak, bu önemli projenin bir an önce tamamlanması için gereken adımları atılacak. Şanlıurfa’daki Göbeklitepe Ören Yeri’nin ziyarete açılması gibi önemli birçok proje ele alındı.
Gelir düzeyi yüksek olan spor turizmi gibi alanların teşviki ile ilgili stratejilerinde pakette yer alabileceğini kaydeden Bağlıkaya, “Bunlar zaten bizim beklediğimiz şeyler. Bunlarla ilgili her türlü çalışmanın yapıldığını da biliyoruz. Bakanlıkla zaman zaman görüş alışverişinde bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Üçüncü Hava Limanı, Kanal İstanbul ve Kanal İstanbul yolunda inşası planlanan özel yapılaşmanın İstanbul özelinde Türkiye genelinde turist girdisini önemli ölçüde arttıracağına işaret eden Bağlıkaya, şunları kaydetti: İstanbul zaten herkesin gelmek istediği bir şehir. Bu tür ürün çeşitlemesi, gezilecek ve görülecek yerlerin çoğaltılması şehre ciddi bir ivme kazandıracaktır.”
Açıklanan çalışmaların kısa sürede eyleme dönüşmesi halinde sektöre mutlaka büyük bir katkı sağlanacağına işaret eden Türkiye Otelciler Federasyonu
(TÜROFED) Başkanı Osman Ayık ise, dikkat çeken bir öneride bulundu. Ayık, tüm Marmara Bölgesi’ni kapsayan bir master plan yapılabilmesi halinde bölgenin tek başına 30 ila 40 milyon turist ağırlayabileceğine dikkat çekti. İstanbul’u bir şehir olarak değil, tüm çevresiyle mütalaa edilmesi gerektiğine vurgu yapan Ayık, “Karadeniz’den başlayarak; Saroz Körfezi, Marmara kıyıları, Erdek, Şile, Bursa ve çevresi Edirne bile bu kapsam içerisine girer. Bu planın hayata geçmesi halinde tüm bu bölge; şehir turizmi; tarih, kültür, deniz, alışveriş ve yeme içme ile eğlence alanlarının tümüne cevap verecek potansiyele sahip.”