TÜMOSAN mühendisleri tarafından geliştirilen, yüzde 100 yerli taktik tekerlekli zırhlı aracın ilk prototipinin üretimi gerçekleştirildi. Modüler yapısı, çok çeşitli silah sistemlerinin kullanılabildiği TÜMOSAN PUSAT, düşük işletme maliyeti ile de savunma sanayiinde kendinden söz ettirecek.
Motor, şanzıman ve güç aktarma grupları ile elektronik sistemlerin AR-GE çalışmalarına odaklanan TÜMOSAN, kırk yılı aşkın süredir yüzde 100 Türk sermayesi ve mühendisleri ile milli projelere imza atıyor. Bu misyonu çerçevesinde TÜMOSAN son olarak, Milli Entegre Taktik Tekerlekli Araç Projesi’ni (MENTAP) hayata geçirdi.
Türk Savunma Sanayisinin yerlilik oranını gelişmiş ülkelerdeki seviyelere çıkarmayı hedeflediklerini belirten TÜMOSAN Genel Müdürü Kurtuluş Öğün "Bu projeyle gelişmiş ülkelerde %95 seviyelerinde olan, ancak ülkemizde uzunca bir süredir %50 seviyesini aşamayan savunma sanayii yerlilik oranını, gelişmiş ülke seviyelerine çekecek bir proje modeli hayata geçirdik. Bu proje sayesinde yurt içi ihtiyacı karşılayacak ve aynı zamanda yabancı ülkelerin savunma amaçlı ürünlere uyguladığı sınırlamaları ortadan kaldırarak yeni ihracat imkanları oluşturacağız. Projemizin ilk ürünü olan ve mühendislerimiz tarafından geliştirilen “Hafif Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç”, özgün tasarımı ve yüksek yerlilik oranı ile savunma sanayiinde Türkiye’nin gücünün önemli bir göstergesini oluştururken, yurt dışı savunma sanayisinde öne çıkan bir araç haline gelecek” dedi.
MENTAP ailesinin hafif sınıftaki ilk ürününün teknik özelliklerine ilişkin Öğün şunları söyledi: “Yüksek yerlilik oranı hedefimiz doğrultusunda TÜMOSAN AR-GE ekibi, dünya genelindeki modern askeri araç projelerini inceleyerek ve ülkemize rekabet avantajı sunacak tasarımı yaparak, 4X4 hafif taktik tekerlekli zırhlı aracımızı ortaya çıkardı. Aracın modern tasarımı, modüler ve farklı kullanım amaçları için uyarlanabilir alt yapısı ile gelişen Türk Savunma Sanayisinin yurt içi ve yurt dışında başarılı bir temsilcisi olmayı hedefliyoruz.”
Kurtuluş Öğün, modern taktik tekerlekli zırhlı araçların ihtiyacı olan alt sistemleri oluşturan güç aktarma ve bağımsız süspansiyon sistemi geliştirme çalışmalarını da hayata geçirdiklerini aktardı. Öğün, “Araç sayesinde savunma sanayisinin ihtiyaçlarına yönelik alt sistemlerin tasarım ve üretim kabiliyetini de kazandık. Geliştirdiğimiz alt sistemlerin yurt içi ve yurt dışı araç üreticileri ile ortak kullanımına yönelik iş birliği imkânlarına her zaman açığız” dedi.
*Yüksek yerlilik oranı: TÜMOSAN’ın tasarlayıp ürettiği milli motor, şanzıman, güç aktarma ve süspansiyon ve elektronik sistemler kullanıldığı için yerlilik oranı %100’e yakın.
*Yüzde 30 yakıt tasarrufu: TÜMOSAN tarafından geliştirilen ve yüksek verimlilikte çalışan yeni nesil 4 silindirli TÜMOSAN motoru, otomatik TÜMOSAN şanzımanı ve güç aktarma sistemi ile %30 yakıt tasarrufu sağlanıyor.
*Modüler tasarım: Farklı silah ve balistik koruma sistemleri ile elektronik donanımların entegrasyonu sayesinde aracın tasarımı istenilen görev profiline uygun hale getirilebiliyor.
*Dengeli zırh koruması, hareket ve taşıma kabiliyeti: TÜMOSAN tarafından geliştirilen bağımsız süspansiyon sistemi ile arazi şartlarında yüksek manevra kabiliyetine, yüksek performansa sahip dizel motoru ile daha uzun menzil taşıma kabiliyeti ile tehdit ortamının gerektirdiği zırh korumasına sahip.
Öğün, askeri araç ailesi konseptinde çalışmalara başladığı hafif sınıftaki ilk üyesi TÜMOSAN PUSAT’ın geliştirilmesinden sonra orta ve ağır sınıfta ve yine %100’e yakın yerlilik oranı hedefi ile çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Öğün, öncelikli olarak Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Güçlerinin ihtiyaç duyduğu taktik tekerlekli araçları, bir araç ailesi oluşturacak şekilde geliştireceklerini vurguladı.