|

TESK'ten esnaf için emeklilik talebi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emeklilik yaşı gelen ancak 2000 yılından önce Bağkur'a kayıt yaptırmayan esnafın oda ve vergi kayıtlarının dikkate alınmasını istedi.

Yeni Şafak
12:57 - 19/02/2018 Pazartesi
Güncelleme: 13:27 - 19/02/2018 Pazartesi
AA
Palandöken: Bağkur'a kayıt yaptırmamış olanların sigortalılıkları 4 Ekim 2000'den önce başlatılmalı.
Palandöken: Bağkur'a kayıt yaptırmamış olanların sigortalılıkları 4 Ekim 2000'den önce başlatılmalı.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, 4 Ekim 2000'den önce oda ve vergi kaydıyla iş yeri bulunmasına karşın Bağkur'da kaydı olmayan binlerce esnafın mağduriyet yaşadığını belirterek, bu durumdaki esnafa emeklilik imkanı sağlanması gerektiğini bildirdi.

Emeklilik yaşı gelen esnafa, oda ve vergi kaydı dikkate alınarak geriye dönük borçlanma imkanı sağlanması gerektiğini vurgulayan Palandöken, "Oda ve vergi kaydı olan ancak sigortalı olma niteliklerini taşımasına rağmen Bağkur'a kayıt yaptırmamış olanların sigortalılıkları 4 Ekim 2000'den önce başlatılmalı." ifadesini kullandı.

Çok sayıda esnafın, daha önce sağlanan geriye dönük borçlanma imkanından ekonomik sorunları nedeniyle faydalanamadığını belirten Palandöken, şunları kaydetti:

"Vergi mükellefiyeti bulunan dönemlerin borçlanılması ve sigortalılık süresi olarak değerlendirilmesi konusunda daha önce birkaç kez geriye dönük borçlanma hakkı verildi ancak esnafımızın büyük çoğunluğu bir yıllık süre içinde borcunu yapılandıramadı ve düzenlemeden faydalanamadı. Esnafın gözü kulağı, vergi ve oda kaydı dikkate alınarak geriye dönük borçlanma hakkı sağlayacak yeni bir yasal düzenlemede. Emeklilik yaşı gelen ancak 2000 yılından önce Bağkur'a kayıt yaptırmayan esnafın oda ve vergi kayıtları dikkate alınsın."

#Bendevi Palandöken
#TESK
#Emeklilik
#Esnaf
#Bağ-Kur
6 yıl önce