Dünyanın en büyük ve eski seyahat şirketlerinden İngiliz tur operatörü Thomas Cook'un mali nedenlerden ötürü iflasını açıklamasının ardından çok sayıda ülkede tatil yapan binlerce Thomas Cook yolcusu kısa süreli panik yaşarken, iflasının ardından tatildeki İngiliz vatandaşlarının ülkelerine geri dönmeleri için, bu zamana kadar ki en büyük geri dönüş operasyonlarından birine de imza atıldı.
İflas kararının ardından tüm operasyonların arkasındaki dikkat çeken organizasyonun adı ise İngiltere Kamu Otoritesi olarak ifade edilen ATOL.
Çok sayıda ATOL görevlisi tatil bölgelerinde ve havalimanlarında İngiliz turistlerin ülkeye geri dönüşüne ilişkin bilgi paylaşarak olası bir kaos ve mağduriyetin önüne geçiyor.
Thomas Cook üzerindenTürkiye'de bulunan İngiliz turist sayısının 21 bin olduğu ifade edilirken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tatilleri devam eden Thomas Cook yolcularından hiç bir şekilde ücret alınmayacağını, alan işletmeler hakkında ise yasal işlem başlatılacağını açıkladı.
İngiliz yolcuların ülkelerine dönüşü için devreye giren ATOL benzeri sistem Türkiye'de de devreye alınacak. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ile Turizm Bakanlığı arasında yapılan çalışma sonrası 1618 sayılı yasa daha da geliştirilerek ortaya taslak metin çıkarıldı.
Yeni yasa tasarısında öncelik tüketici haklarına verilirken kayıt dışı ekonominin önlenmesi, haksız rekabetin oluşmaması için de gerekli düzenlemeler yapıldı.
Özellikle tatil satın alanları yakından ilgilendiren sigorta zorunluluğu da yeni yasa metninde yer alacak. Yurt dışındaki gibi tur satan seyahat acenteleri bir güvence altına alınacak ve birtakım sigortalar geliştirilecek. Otelden uçak biletine seyahat acentesi üzerinden alınan her tatil ürünü sigortalanacak.
Tüketici otel ya da uçak biletinde bir mağduriyet yaşarsa parasını sigortadan alacak. Kurallara uymayan acentelere de bir takım yaptırımlar uygulanacak.
Yeni yasayla acente belgelerinin değerinin artmasının yanı sıra denetimler de sıkılaşacak. Kaçak olarak faaliyet gösteren seyahat acentalarına yönelik yaptırımlar da ağırlaştırılacak. Seyahat acentası izinlerinde rekabeti bozup bozmayacağına yönelik değerlendirme de yapılacak.
Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Türk vatandaşlarının yurt içi ve yurt dışında yaşadığı mağduriyetleri önleme imkanına sahip olacaklarını dile getiren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, yabancı tur operatörlerinin Türkiye'de iş yapmaları halinde muhakkak bir yerli firma ile iş yapması şartının da getirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.