Ağbal, “Aynı mahiyetteki işçiler için farklı kurumlarda farklı ücretlerin verildiğini tespit ettik. Şimdi düzenleme ile Maliye, devam eden bir sözleşme dışında hizmet ihalesine çıkan kurum için, personel için öngörülen ücretle ilgili bir vize uygulayacak. Böylece farklı ücretlerin önüne geçilecek. Bu madde geçtikten sonra bundan önce ihalesi devam eden taşeron çalışmasında da ücretlerde bir eşitlik sağlanacak” diye konuştu. Ağbal, yardımcı işlerle ilgili olarak hizmet alımı ihalelerinin ortadan kalkmayacağını da kaydetti.
750 bin civarında taşeron işçi bulunduğuna vurgu yapan Ağbal, taşeron düzenlemesinin teknik çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Düzenlemenin en fazla 20 maddelik bir çerçeve tasarı olacağını belirten Ağbal, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) görüşülmesinin ardından bu yılın sonuna kadar düzenlemenin TBMM’ye getirileceğini aktardı. Ağbal, çok kısa sürede düzenlemenin TBMM’den geçeceğini düşündüklerini de dile getirdi. Bazı kurumların çalıştırmak için ihale ile almak istediği personeli yardımcı işçi olarak gösterdiğine de dikkat çeken Ağbal, “Kurum getirdiği kişi için ‘benim yardımcı işçim’ diyerek yanıltıyor. Ama asıl iş gördüklerimize asla onay vermiyoruz” dedi.
2017 yılında yardımcı işlerle ilgili verilen izinlerin toplam 7 bin 319 kişi için olduğunu ifade eden Ağbal, 2 bin 525 kişinin Aile Bakanlığı, 2 bin kişinin Yurtkur, 550 kişinin ise DSİ için olduğunu söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesindeki özel bütçeli kurumlar arasında bulunan kamu hastaneleri için de 2016 yılında 10 bin 755 kişi için izin verildiğini anlatan Ağbal, 2017 yılında bu iznin 5 bin 500 kişi olduğunu kaydetti. Ağbal, belediyelerde şehir içi temizlik, bahçe bakımı ve çöp toplama işini yapan 330 bin taşeron işçinin bulunduğunu kaydetti.