Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR), süt ve süt ürünleri sektöründe yol haritası olan ‘Politika Belgesi’ni açıkladı. SETBİR’in İtalyan Gıda Endüstrisi Federasyonu (FEDERALIMENTARE) ile Sivil Toplum Diyaloğu-VI Programı kapsamında yürüttüğü “Süt Değerlidir: Tek İhtiyacımız Kaliteli Süt” konulu Avrupa Birliği Projesi’nin kapanış toplantısı yapıldı. Proje kapsamında Türkiye’de çiğ sütün kalitesini iyileştirmek amacıyla kısa, orta ve uzun vadeli politika önerilerini içeren “Politika Belgesi” kamuoyu ile paylaşıldı.
SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı İsa Coşkun, Türkiye’nin süt üretiminde dünyada sekizinci, AB’de Almanya ve Fransa’dan sonra üçüncü sırada yer aldığına dikkat çekti. Coşkun, “Sanayicilerimiz, Avrupa'ya, Amerika'ya, Japonya ve Çin'e ihracat yapabilme yeterliliğine sahip. Teknoloji kullanım düzeyi ve teknik yeterlilik olarak Avrupa'dan, Amerika'dan aşağıda değil. Ancak maliyetlerin yüksek ve verimliliğin düşük olması en önemli sorunlarımız. Süt ve süt ürünlerinde kalite standartlarını iyileştirirsek, verimliliği artırırsak ve teşvik sistemimizi gözden geçirirsek, üretim miktarımızı ve 500 milyon dolarlık ihracatımızı çok daha yukarı çekebilme potansiyelimiz var” dedi.
“Süt üretiminde doğru ve etkin teşvik, güçlü düzenleme ve denetim mekanizmasına ihtiyacımız var” diyen Coşkun Politika Belgesinde yer alan 7 öneriyi şöyle sıraladı”
Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok da 15 yıl önce 8 milyon ton olan süt üretiminin bugün itibariyle 23 milyon ton seviyelerde olduğunu söyledi. Demirok, "Kaliteli süte ihtiyacımız var. Enteral beslenme ürünleriyle ilgili olarak yüzde yüz dışarıya bağlıyız. Bunu yerli üretimde sağlamak veya yerli kaynaklarla bunu yapmak gibi de bir hedefimiz var” diye konuştu.