Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Afrika açılımı’ kapsamında gerçekleştirdiği Sudan ziyaretinin perde arkasında yaşanan gelişmeleri değerlendiren Sudan Uluslararası İlişkiler Bakanı İdris Süleyman, Türkiye ile ilişkilerde yeni bir aşamaya geçildiğine işaret ederek; iki ülke arasında stratejik işbirliği kurulması gerektiği çağrısında bulundu. Süleyman, ticaret hacmini 10 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.
Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sudan’a gerçekleştirdiği ziyaret büyük yankı uyandırmıştı. Gezi öncesinde Sudan Uluslararası İlişkiler Bakanı İdris Süleyman ile gerçekleştirdiğimiz röportajda Erdoğan’ı dört gözle beklediklerini ifade eden Süleyman, ziyaret sonrası perde arkasında yaşanan gelişmeleri Yeni Şafak’a konuştu.
YENİ AŞAMA İÇİN İŞARET
Erdoğan’ın, Sudan’a ziyaretinden sonra iki ülke arasında ne gibi ekonomik adımlar atıldığını sorduğumuz Bakan Süleyman, şunları söyledi: “Sudan ve Türkiye arasındaki güçlü ilişkilerin, iki kardeş ülke arasında var olan ortak tarih ve sağlam kültürel bağlara gönderme yaptığı açık. Bu arka plan dâhilinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sudan’a ziyareti, Türkiye ile ilişkimizde yeni bir aşamaya işaret ediyor.” Bu ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyetin, Sudanlı meslektaşlarıyla verimli bir şekilde görüştüğünü aktaran Süleyman, “İki taraf, işbirliği alanlarını ve projelerini öncelik sırasına koymayı başardı. Önemli olan, iki ülkenin işbirliğini artırmasının yanı sıra bölgesel ve uluslararası düzeylerdeki koordinasyonunu sağlamak için büyük bir stratejik işbirliği kurulunun kurulmasıdır” ifadelerini kullandı.
BİRÇOK ALANDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI
İki ülke arasında hangi alanlarda işbirlikleri yapıldığını sorduğumuz Süleyman, anlaşma yapılan alanları şu şekilde sıraladı: “Taraflar aşağıdaki gibi çeşitli işbirliği alanlarını kapsayan bir dizi anlaşma imzaladı: “Ormancılık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Jeolojik Araştırma ve Madencilik, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Radyo ve Televizyon İşbirliği, Turizm, Çevre, Eğitim, Askeri Eğitimde İşbirliği, Ticaret ve Ekonomik Ortaklık, Göçmen ve Mülteciler.”
HEDEFİMİZ 10 MİLYAR DOLARA ULAŞMAK
Anlaşmaların ekonomik değeri ve uygulanabilirliğine ilişkin olarak da Süleyman, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu anlaşmalardan bazıları, bizzat Cumhurbaşkanı Ömer Elbasheer ve kardeşi Erdoğan tarafından imzalandı. Bu da imzalanan anlaşmaların gerçekleşmesini sağlayan ortak siyasi iradelerin varlığını kanıtlıyor. Buna ek olarak, diğer stratejik mekanizmaların yanı sıra, en üst düzey stratejik işbirliği konseyi, ilgili alanlarda işbirliğini ilerletmek için çalışacaktır.” Yapılan işbirliklerinin ekonomik olarak da yüksek değerde olduğuna dikkati çeken Sudanlı Bakan Süleyman; iki ülke arasındaki ticaretin 10 milyar dolara yükselmesinin planlandığını aktardı.
- Ticaret hacmi 17 milyar $'ı aştı
- Dünya ticaretinde önemi giderek artan Afrika ülkeleriyle; atılan adımlar meyve vermeye devam ediyor. Ekonomik ilişkilerin çeşitlendirildiği coğrafya ile ticaret hacmimiz 15 yılda 6 kat artışla 17,5 milyar dolara kadar ulaştı. Afrika’daki Türk doğrudan yatırımları ise; 2003’te 100 milyon dolar iken, 2017’de 6,5 milyar dolara dayandı.
Türkiye'ye yatırımlar artacak
Sudanlı iş dünyasının Türkiye’ye olan yatırım iştahının ne durumda olduğunu sorduğumuz Bakan Süleyman şu şunları kaydetti: “Türkiye’de zaten faaliyet gösteren birçok Sudanlı şirket var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sudan’a yaptığı son ziyaretten sonra kesinlikle daha fazla Sudanlı işadamları özellikle tarım, sağlık, eğitim, ticaret ve benzeri alanlarda Türkiye ile iş yapmaya ilgi gösterecek.”
Sevakin turizm tesisi olacak
Sevakin Adası’yla ilgili olarak da İdris Süleyman, “Bildiğiniz gibi Sudan ve Türkiye, Sudan’da bulunan tarihi Türk mekânlarının iyileştirilmesi için onlarca yıldır işbirliği içerisinde çalışıyor. Savakin, Osmanlı İmparatorluğu’nun mirasının bulunduğu yerlerden biri, bu nedenle Savakin’i turizm tesisi olarak rehabilite etmek için bir anlaşma imzalandı” açıklamasında bulundu.
Daha fazla proje için kapımız açık
İki ülkenin arasındaki ticareti mümkün olan en üst seviyeye çıkarmaya istekli olduğuna işaret eden Süleyman, “Her ne kadar imzalanan anlaşmalar geniş çaplı işbirliklerini kapsayacak olsa da, iki dost ülke için daha fazla işbirliği projesinin ortak değerlere sahip olduğu ortaya çıkmıştı. Geniş bir yelpazede işbirliği için antlaşmalar imzalansa da iki ülkenin karşılıklı değerlerini arttıracak daha fazla proje için kapı hala açık” dedi.