Savunmanın üretim üssü

Ekonomi Servisi
00:0013/04/2021, Tuesday
G: 13/04/2021, Tuesday
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

6 yılda 620 üyeye ulaşan SAHA İstanbul, savunma sanayii başta olmak üzere birçok sektörün üretim üssü haline geldi. 17 üniversitenin yer aldığı SAHA İstanbul’daki 620 işletme savunma sanayisinde sistemler, teknolojiler geliştirmek ve dışa bağımlılığı azaltmak için çalışıyor.

Savunma sanayii, sivil havacılık ve uzay sektörlerinde milli sistemler geliştirmek hedefiyle kurulan SAHA İstanbul, Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkılarını sürdürüyor.
Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul, kuruluşunun 6’ncı yılında kat ettiği yol ve başarılarla ilgili değerlendirmelerde bulundu
. Türkiye’nin küresel gücünü belirleyen başlıca faktörler arasında yer alan savunma sanayiinin milli ve yerli üretime katkısını sürdüren kümelenme; kurulurken 27 olan üye sayısını, 6 yılda 620’ye çıkardı.


HAK ETTİĞİMİZ YERE YÜKSELENE KADAR

  • Türkiye sanayi üretiminin yüzde 54’ünü kapsayan Kuzey Marmara Bölgesi’nden yola çıkan SAHA İstanbul, 17 üniversite ve 51 ayrı alanda üretim yapan 620 üyesiyle savunma sanayisinde sistemler, teknolojiler geliştirmek ve dışa bağımlılığı azaltmak için çalışıyor.
    Üniversite, kamu ve sektör iş birliklerine imza atan, sektörün küresel organlarında yer edinen yeni nesil kümelenme, Türkiye’yi savunma sanayisinde hak ettiği noktaya çıkarmayı hedefliyor.

AVRUPA’NIN İKİNCİ EN BÜYÜĞÜ OLDUK

Türkiye’nin 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında; savunma ve havacılık yurt dışı satış gelirlerinin 6,2 milyar dolara, savunma ve havacılık sanayisi cirosunun 19,7 milyar dolara ve nitelikli istihdamın 81,5 bine ulaşması hedefleniyor.
SAHA İstanbul bu hedefe ulaşmada büyük katkı sunuyor. Platform ve alt yüklenici firmaları bir araya getirerek iş geliştirmeler için zemin oluşturan SAHA İstanbul; kamu, sanayi ve üniversite ekosistemini başarıyla hayata geçirerek savunma sanayinin millileşmesinde etkin bir rol üstleniyor.

SALGINLA MÜCADELE İÇİN TIBBİ EKİPMAN

  • ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, TÜMOSAN, BAYKAR, BMC, MKEK, THY Teknik, STM ve ASFAT gibi sektörün öncü firmalarını da bünyesinde barındıran, savunma sanayisinin yanı sıra toplumsal olaylara da odaklanıyor.
    7 komitede 46 alanda farklı projelerde çalışmalarına da devam eden kümelenme, üyeleriyle birlikte salgınla mücadelede ihtiyaç duyulan tıbbi ekipmanları da üretti.
Üyelerini savunma sanayi, sivil havacılık ve uzay sektörlerinde milli üretime teşvik eden SAHA İstanbul; hem ana yükleniciler ve üniversitelerle çalışmalar yapıyor hem de destek mekanizmalarından yararlanmaları için rehberlik ediyor.
Şirketlerin uluslararası rekabette üstünlük sağlamalarına destek veren SAHA İstanbul, illerin savunma sanayilerini geliştirmeleri için de öncülük ediyor.


HEDEF DIŞA BAĞIMLILIĞI ORTADAN KALDIRMAK

  • SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, “Savunma sanayisinde milli ve yerli üretimin ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Bu alanda dışa bağımlılığı azaltmak için çıktığımız yolumuza emin adımlarla ilerliyoruz.
    Avrupa’nın en büyük ikinci kümelenmesi olarak üyelerimizle savunma sanayimizde bu zamana kadar birçok ilke imza attık. SAHA İstanbul bünyesinde, Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi’ni (MİHENK) kurarak, Avrupa Havacılık Kalite Grubu (EAQG) entegrasyonunu tamamlayan 13’üncü ülke olma gururunu ülkemize yaşattık.
    Sektörün istihdam ihtiyacını iyi belirleyip, nitelikli yöneticiler yetiştirmek için SAHA Akademi’yi kurarak, 2019’da ilk MBA programını başlattık ve İstanbul, Ankara ve Gaziantep olmak üzere 3 ilde merkez açtık” dedi.
#Savunma
#Üretim üssü
#SAHA