|

Savunmamız sahaya çıktı

Yerli savunma sanayisinde geliştirilen en son teknolojilerin yer aldığı SAHA EXPO 2018 fuarında milli ürünler görücüye çıktı. Fuarın açılışında konuşan Savunma ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türkiye'nin son 16 yılda savunma sanayisindeki yerlilik oranını yüzde 24’ten yüzde 65'e çıkarmayı başardık” dedi.

Talha Menteş ve
04:00 - 14/09/2018 Cuma
Güncelleme: 02:35 - 14/09/2018 Cuma
Yeni Şafak
15 Eylül’e kadar sürecek SAHA EXPO 2018 fuarında savunma, denizcilik, havacılık ve uzay sanayisi alanlarındaki yenilikler sergileniyor.
15 Eylül’e kadar sürecek SAHA EXPO 2018 fuarında savunma, denizcilik, havacılık ve uzay sanayisi alanlarındaki yenilikler sergileniyor.

SAHA İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği'nin yönetiminde, 2 yılda bir gerçekleştirilmesi planlanan SAHA EXPO, kapılarını ziyaretçilerine açtı. 15 Eylül’e kadar sürecek fuarda savunma, denizcilik, havacılık ve uzay sanayisi alanlarında harekat ortamında kullanılacak en modern platformların alt sistemlerinin ve komponentlerinin tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesinde görev alan firmalar ürünlerini sergileyecek. Fuarın açılışına, Savunma ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Sanayii Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Saha Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar’ın yanısıra çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi katıldı.

'MİLLİLEŞMEDE ÇAĞ ATLADIK'

Açılıştaki konuşmasında Türkiye'nin son 16 yılda savunma sanayiindeki yerlilik oranını yüzde 24’ten yüzde 65 seviyesine çıkarmayı başardığını aktaran Bakan Varank, "Bu gurur verici ivmeyi kümelenme yaklaşımının etkisiyle başardık. Dünyadaki savunma sanayisi firmaları arasında çok daha fazla Türk firması göreceğimize içtenlikle inanıyorum. Yetişmiş insan gücü, vizyon ve ufkumuzla bu hedefe hep birlikte yürütüyoruz. Bakanlığımıza bağlı TÜBİTAK ve KOSGEB’in tüm kaynaklarını ve tecrübesini yerli ve milli savunma sanayimiz için seferber ettik. Yerli ve milli üretime ciddi önem veriyoruz. 100 günlük eylem planımızda ülkemize teknolojik üstünlük kazandıracak olan projelere öncelik veriyoruz. Türkiye bugün kendi uydusunu, insansız hava aracını, eğitim uçağını, helikopterini, piyade tüfeğini, zırhlı taşıyıcılarını, roket sistemlerini, muharebe gemisini üretebilecek konuma gelmiştir” dedi.


Üniversitelerin bilgi ve teknoloji birikiminin millileşmeye büyük katkı sağladığını aktaran Varank, “Birbirleriyle ilgili sektör ve firmaların işbirliğini destekliyor, büyük bölümü hibe olmak üzere çok çeşitli mali destekler sağlıyoruz. Sanayi ve ticaret odalarını, üniversiteleri, OSB'Leri ve ihracatçı birliklerini de bu sürecin içine dahil ederek ortak akılla hareket etmeye çalışıyoruz. Şu anda dünyanın en teknolojik ve gelişmiş ürünlerini üretme kapasitesine sahibiz” diye konuştu.

'600 PROJE YÜRÜTÜYORUZ'

Yerli İHA ve SİHA'ları üreten Baykar'ın Genel Müdür ve Saha Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ise konuşmasında, savunma sanayiinin ülkedeki milli teknolojilerin başarısında en önde yer aldığını dile getirdi. Haluk Bayraktar, "Şu anda 600’e yakın proje yürütmekteyiz. Bunların bütçe büyüklüğü ise 400 milyar TL. Bağımsız geleceğimizi teminat altına alınması için savunma sanayisinin başarısı kritik öneme sahiptir. Artık yurt dışından hazır alım yapmak yerine yerli ve milli üretime geçiş yaptık. 16 yıl içerisinde çağ atlayacak konuma geldi. 16 yıl önce milli üretime geçiş yapmasaydık bugün burada olmayacak millileşme alanında ürün üretimi yapamayacaktık. 308 üyemizle birlikte her alanda faaliyet yürütmekteyiz” dedi. Açılış töreninin ardından ise Bakan Mustafa Varank, katılımcılarla birlikte fuardaki savunma sanayii şirketlerinin stantlarını ziyaret etti.


GÖKLERİN YERLİ VE MİLLİ HAKİMLERİ

Gerçekleştirilen SAHA EXPO etkinliği kapsamında Türk Havacılık Ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ) tarafından üretilen ve test uçuşunu geçtiğimiz hafta yapan Türkiye'nin yerli helikopteri T625'in prototipi de fuardaki yerini aldı. Milli helikopterin yanısıra T129 Atak helikopteri, Hürkuş ve Anka'nın da prototipleri ziyaretçilerin ilgisiyle karşılaştı.


TÜMOSAN PUSAT'LA KATILDI

SAHA EXPO'nun katılımcıları arasında yer alan TÜMOSAN, ticari dizel motor ürünlerini fuarda sergiledi. TÜMOSAN, savunma sanayii alanında geliştirdiği PUSAT isimli 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (TTZA) ile de etkinlikte yoğun ilgi gördü. 4x4 TTZA sürümü personel taşıma kapasitesi, mürettebat dâhil 9 kişi olan PUSAT, NATO standartlarına göre mayın koruması ve balistik korumaya sahip. Yerli üretim araç, 4 silindirli kompakt motorun mümkün kıldığı kısa burun yapısıyla da öne çıkıyor. %70 dik eğim tırmanabilen PUSAT'ın, %30 yan eğimde dahi hareketi azalmıyor.


YURT DIŞINDAN YOĞUN ZİYARET

SAHA EXPO 2018 fuarında, 31’i yabancı 183 firma yer alırken tedarik makamları ve çeşitli heyetler de fuara katılım gösteriyor. ASELSAN, Baykar, BMC, Boeing, FNSS, HAVELSAN, Kale Grubu, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Milli Savunma Bakanlığı - Askeri fabrika ve tersaneler, ROKETSAN, Savunma Teknolojileri Mühendislik AŞ, TAIS Gemi İnşa ve Pazarlama, THY Teknik, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) ve TUSAŞ Motor Sanayii AŞ de etkinlikte yer alıyor. Sektörün uluslararası temsilcilerini ağırlayan SAHA EXPO 2018’e 12 ülkeden 24 firmaya bağlı 41 uzman, yüzyüze (B2B) görüşmelere katılmak üzere fuarı ziyarete geliyor.


MEHMETÇİĞİN GÖZ BEBEĞİ

Yerli ve milli teknolojilerin tanıtıldığı "SAHA EXPO" fuarında, Afrin operasyonunda teröristlere düzenlenen hava harekatlarında aktif rol alan "Bayraktar TB2" büyük ilgi gördü. Havada 24 saatten uzun süre kalan ve 150 kilometre menzili bulunan SİHA, 65 bin saat uçus süresine ulaştı. Mehmetçiğe büyük kolaylık sağlayan ihaların yeni modeli "Akıncı" ise 2019 yılının ilk çeyreğinde göklerde olacak. 40 bin ft'ye kadar çıkacak Akıncı, 1 ton mühimmat taşıyabiliyor.


PTT DRONE HAVALANIYOR

Savunma havacılık alanında faaliyet gösteren Altınay firmasının ürettiği PTT Drone havadaki yerini bekliyor. Zor şartlarda 45 dakika havada kalabilen drone, özellikle kış aylarındaki olumsuz hava şartlarından dolayı kapanan yollarda vatandaşların mağduriyetini gidermek için geliştirildi.

#Türkiye
#Silah sanayisi
#Savunma Sanayi
#EXPO 2018
6 yıl önce