Dünya ticareti büyük bir felaketle karşı karşıya. ABD Başkanı Trump’ın ‘züccaciye dükkanına dalmış fil’ gibi oluşturduğu sarsıntı gün geçtikçe büyüyor. Çin, Rusya Japonya, İran derken AB’yi de karşısına alan Trump’a son uyarı Almanya Başbakanı Merkel’den geldi: Avrupa Birliği, ABD’nin tehditleriyle her şekilde savaşacak.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa ülkelerine yönelik gümrük vergisi tehdidini tekrarlamasının ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD’nin başta Almanya olmak üzere Avrupalı ülkelere yönelik gümrük vergisi tehdidine karşılık, ‘ticaret savaşı’ uyarısında bulundu. Dün Federal Meclis’teki (Bundestag) bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada Merkel Trump’ın tehditlerine cevap verdi.
TEHDİTLERLE HER ŞEKİLDE SAVAŞIRIZ
“Avrupa Birliği ABD’nin tehditleriyle her şekilde savaşacak” yanıtı veren Merkel, Almanya’nın ve tüm Avrupa’nın geleceği için göç sorununun uluslararası hukuka uygun olarak, dayanışma içinde ve gerçekçi planlarla çözüme ulaştırılması gerektiğini belirti. ABD’nin, Almanya’dan, NATO bünyesinde savunma harcamalarını artırmasını istediğini hatırlatan Merkel, savunma harcamalarını artırma kararı almış olmalarından dolayı memnuniyet duyduğunu, harcamaları daha da artıracaklarını ve Almanya’nın, NATO’nun güvenilir bir ortağı olmayı sürdüreceğini kaydetti.
40’TAN FAZLA ÜLKE ABD’YE KARŞI
Şimdiye kadar 40’tan fazla ülke ABD’nin koyduğu ek gümrük vergilerine itiraz etti. Aralarında Avrupa Birliği, Çin ve Japonya’nın da olduğu önde gelen ABD ticari ortakları, Başkan Donald Trump’ın otomobil ve yedek parça ithalatına ek gümrük vergisi uygulama planları konusunda derin endişelerini Dünya Ticaret Örgütü’nde (WTO) dile getirdiler. ABD’nin alacağı bu tür tedbirlerin karşı tedbirler sarmalını tetikleyeceği ve sonuçta kurala dayalı çok uluslu ticaret sisteminin çökeceği uyarısında bulunan Japonya ve Rusya, Dünya Ticaret Örgütü Mal Ticareti Konseyi’nde tartışma başlattılar. ABD’nin bu ek ithalat vergisi planlarına itiraz eden ülkeler arasında Çin, Türkiye, Kanada, İsviçre, Norveç, Kostarika, Hong Kong, Venezuela, Singapur, Brezilya, Güney Kore, Meksika, Katar, Tayland ve Hindistan da yer alıyor.
BU SAVAŞIN MALİYETİ 2 TRİLYON DOLARI BULABİLİR
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD’nin gümrük vergisi artışlarıyla başlayan ticaret savaşlarının giderek büyümesi halinde bunun küresel ticarete maliyetinin 2 trilyon ABD dolarını bulabileceği uyarısında bulundu. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada artan küresel ticaret savaşlarında yeni önlemlerin uygulanmasına ilişkin risklerin arttığı, bu durumun küresel ekonomi üzerinde büyük çaplı etkilerinin olabileceği belirtildi.
AMERİKAN İŞ DÜNYASI DA İSYAN BAYRAĞINI ÇEKTİ
Trump’ın gümrük vergileriyle başlayan ticaret savaşından zarar görmeye başlayan Amerikan iş dünyası “isyan bayrağını” çekti. ABD Ticaret Odası, Amerikan halkını, “Kongre üyelerinden Trump’ın tarifelerine karşı ellerinden gelen her şeyi yapmalarını istemeye” çağırdı. Kuruluşun, “Tarifeler Yanlış Yol” temalı kampanyası çerçevesinde kamuoyuna sunduğu araştırma, Trump’ın gümrük vergilerine yönelik misillemelerin ABD’nin 75 milyar dolarlık ihracatı tehdit ettiğini ortaya koydu. Ticaret savaşından en fazla etkilenecek eyaletler arasında son seçimde Trump’ın kazanmasında önemli rol oynayan Ohio, Michigan ve Pennsylvania gibi salıncak eyaletler de bulunuyor.
Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Kıdemli Uzmanı Gary Hufbauer, “Trump, her şeyden çok Cumhuriyetçilerin kasımda yapılacak ara seçimleri kazanmasını istiyor. Dolayısıyla, güçlü tepkinin Trump üzerinde etkili olmasını bekliyorum” dedi.
- Çin’in yaptırımı bu gece devrede
- Çin’in ABD’den ithal 34 milyar dolar tutarında üründen almaya başlayacağı gümrük vergisinin Çin saatiyle Cuma gecesi yürürlüğe girecek. ABD Çin’den ithal 34 milyar dolar tutarında üründen Cuma gününden itibaren gümrük vergisi almaya başlayacağını açıklamıştı ve Pekin de aynı gün misilleme yapma sözü vermişti. Ancak, 12 saatlik zaman farkından dolayı, Beijing gümrük vergilerini daha önce uygulamaya başlayacak.