Şampiyon ıhlamur

Yeni Şafak
07:0617/10/2017, Salı
G: 17/10/2017, Salı
Diğer
Tane yani çiçek hali daha değerli olan ıhlamur 250 liraya kadar satılıyor.
Tane yani çiçek hali daha değerli olan ıhlamur 250 liraya kadar satılıyor.

Mısır Çarşısı’nda kış için ‘çay’ hazırlıkları başladı. Pek çok bitki ve baharatın merkezi olan çarşıda en yüksek fiyat ıhlamurda. Ancak pek çok bitki kurusu fiyatında düşüş var.

Havaların soğumasıyla ‘kışlık çay’ alışverişi de başladı. Pek çok baharat ve bitki kurusunun kalbinin attığı Eminönü yine dolup taşıyor. Bu kalabalığın nedeni ise sadece kışın yaklaşması değil, aynı zamanda düşen fiyatlar da dükkanların dolmasını sağlıyor. Geçen iki yılda fiyatları oldukça yüksek seyreden ‘şifalı otlar’ bu yıl düşen fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Daha önce pahalı gelen fiyatlar nedeniyle ‘karışım bitki’leri tercih eden tüketici, bugünlerde ihtiyaç duyduğu ‘şifalı otu’ tek olarak alıyor. Ihlamur, kuşburnu, adaçayı, hatmi gibi onlarca bitki çeşidi 30 lira ile 250 lira arasında değişen geniş bir fiyat aralığında satılıyor.

En pahalı çay
  • Mısır Çarşısı’nda geçen yıl 70 lira olan adaçayı 40-60 lira, 70 lira olan kuşburnu 50-70 lira, 110 lira olan havlıcan 60-80 lira, 140 lira olan altın otu 100-120 lira, 150 lira olan papatya 110-150 lira, 180 lira olan hatmi 130-150 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Bu nedenle en çok 100 ya da 200 gram alışveriş tercih ediliyor. Uzayıp giden bitki listesinde şampiyon ise açık ara ıhlamur. Tane yani çiçek hali daha değerli olan ıhlamur 250 liraya kadar satılıyor. Geçen ay ilk hasadında üretim azlığından fiyatı 350 liraya kadar çıkan ıhlamurun yeni hasadı bir çeyrek altın fiyatı yani 250 liraya kadar düşmüş. Genellikle daha ucuz olan yaprak ıhlamur fiyatı ise 120 ila 180 lira arasında değişen fiyatlarda satılıyor.

Mısır Çarşısı’nı gezen Lütfü Erkut, parça parça çeşitli otlardan aldığını belirterek, “Her üç ayda bir gelip burdan kış için otlardan alıyoruz. Fiyatlar daha iyi. Yükselmemiş” diyor.

Milliyet'in haberine göre, ürünler arasında eski mahsuller olsa da yenilerinin de satıldığına vurgu yapan satış elemanı Arif Doğancı ise, “Eski diye fiyatı düşüktür diyebilirsiniz ama çarşı genelinde en fazla yeni hasat satıyoruz. Burada fiyatları düşük tutuyoruz. Çarşı bu işlerin kalbi. Burada fiyat yüksek olursa kimse almaz” diye konuşuyor.

Yasağa rağmen devam
  • Geçen yıl sağlık Bakanlığınca “Aktarlar, Baharatçılar ve Benzeri Dükkanlar Genelgesi”nde değişiklik yapılarak getirilen yeni düzenlemeler ile aktarların camekanlarına ‘tedavi eder’ ‘öksürüğe iyi gelir’ gibi ifadelerle satış yapması yasaklandı.

Hazırlanan karışımlara da, karışımların üzerine hangi hastalığı nasıl iyi geldiği, nasıl kullanıldığının yazılmasına da yasak gelmişti. Ancak Mısır Çarşısı’nda bu uygulamanın devam ettiği görülüyor. Satış yapan elemanlar da ‘nasıl kullanılır’ sorusunu cevapsız bırakmıyor.

Satış elemanlarından Mustafa Çınar, müşteriler sorunca yanıt verdiklerini anlatarak, “Zaten buraya gelip bu otları alanlar ne alacağını, nasıl kullanacağını bilir” diye konuşuyor.

Mısır Çarşısı’nda dolaştığımız esnaf, açık satılması yasak olsa da en çok kış çayı sattığını söylüyor, yasak dolayısıyla paketleyip satanlar da var.

Paketli karışımların kilosu 30 liradan 90 liraya kadar çıkıyor.

#Mısır Çarşısı
#Bitki çayı
#Fiyatlar