Rusya’ya ihraç edilen tonlarca narenciyenin, Akdeniz meyve sineği zararlısının bahane edilerek geri gönderilmesi üreticilerin tepkisine neden oldu.
Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Yüreğir Ziraat Odası (YZO) Başkanı Mehmet Akın Doğan, Akdeniz meyve sineğine karşı yoğun mücadele edildiğini yapılan ilaçlamalar sonucunda herhangi bir zarara rastlanmadığını belirterek, “Ürünlerimiz çok kaliteli olmasına rağmen bu kararın tamamen siyasi olduğunu düşünüyoruz” dedi.
“Sıkıntıya çözüm istiyoruz"
“Karar tamamen siyasidir”
“Halbuki bu yıl Adana’da Akdeniz meyve sineğine karşı toplu ilaçlamalar yapıldı. Ve ilaçlamalar sonucunda Akdeniz meyve sineği vuruğuna rastlanmadı. Ürünlerimiz çok kaliteli olmasına rağmen bu karar tamamen siyasi. Yoksa bizim ürünümüzün her yıl bu zamanlarda hasadı bol yapılırdı. Öyle ki hasat etmeye işçi bulamıyorduk. Şuan işçilerin çoğu da boşta evlerinde beklemekte. Hasatta durgunluk var. Tüccarlar tarafından alınan narenciye hasat edilmekte. Ve bunlarda narenciye paketleme tesislerinde soğuk havalarda bekletilmekte. Ve bir kısmı da Irak pazarında Avrupa bölgesine gönderilmekte.”
- Doğan, 2016 yılında ihracat yapan firmalara ton başına 120 TL Destekleme Fiyat İstikrar Fonu’nun (DFİF) verildiğini bu rakamın geçen yıl 50 TL olduğunu kaydederek, “DFİF bu yıl açıklanmadı. Aslında bu yıl döviz kurlarının yüksek olmasından ve ürünlerin para etmemesinden dolayı DFİF desteğinin erken ve beklentilere yakın ilan edilmesini istiyoruz” dedi.