ABD, AB ve Çin arasında son hız devam eden ticaret savaşının ateşini şimdi de Rusya körüklüyor. Moskova Yönetimi, ABD vergilerini Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayet etti. Bu arada ABD, İran’ın petrol ihracını sıfırlayacakları tehdidini savururken; Trump, ticarette AB ile Çin arasında zarar açısından fark olmadığını söyledi.
Bir süredir ABD'nin Çin ve AB'ye karşı gündeme getirdiği vergilere aynı ölçüde karşılık verilmesi ve sonradan da 33 kadar ülkenin bu savaşa dahil olmasıyla dünya ticareti adeta bilinmeze sürükleniyor. AB ve ABD arasında çeşitli ürünlere karşılıklı gümrük vergileri konmasıyla başlayan ticaret savaşlarına otomotiv sektörünün de dahil olması tehditleri yükseltti. ABD, AB ile ticari ilişkileri ‘Çin kadar kötü’ olarak tanımlarken bu oyuna Rusya'da katıldı. Rusya, ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği gümrük tarifeleri ile ilgili şikayetini resmen Dünya Ticaret Örgütü`ne bildirdi.Dünya Ticaret Örgütü’nden (DTÖ) yapılan açıklamada Rusya’nın sorunun çözümü için resmen istişare için başvurduğunu belirtti.
294 MİLYAR DOLARLIK TEDBİR ALINIYOR
Rusya, ABD'nin çelik ithalatına yüzde 25 ve alüminyum ithalatına yüzde 10 gümrük vergisinin DTÖ kurallarına aykırı olduğunu iddia ediyor. Öte yandan ABD Başkanı Trump, katıldığı bir televizyon programında tehdidini bir üst perdeye taşıdı ve "Avrupa Birliği, Çin kadar kötü ama sadece daha küçük" açıklamasını yaptı. AB'nin otomotiv sektöründe yaptıklarının farkında olduklarını belirten Trump, Avrupalı üreticileri ABD otomotiv sektörünün işlerine engel olmakla suçladı. ABD tarafından otomobil ve yedek parçalara ilave gümrük vergisi uygulanmasının gereksiz ve ekonomik olarak anlamsız olduğu kaydedilen mektupta, ABD'nin ithal otomobil ve parçalarına ilave gümrük vergileri uygulama kararının küresel anlamda 294 milyar dolara ulaşan karşı tedbirlere ve misillemelere neden olabileceği vurgulandı.
LİDERLER GÖRÜŞECEK
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise Brüksel’de yapılan AB Liderler Zirvesi bitiminde, yaşanmakta olan ticari gerilimleri görüşmek üzere Trump’ın daveti üzerine 21-22 Temmuz’da Washington’da temaslarda bulunacağını açıkladı. Yapılması planlanan görüşmede, AB ve ABD tarafı gerginlikleri liderler seviyesinde ele alacak.
- Ruhani baskıya meydan okudu
- İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, eğer ABD müttefiklerine İran’dan ham petrol almamaları için baskı yapmayı sürdürürse, bunun bölgenin petrol ihracatına bir tehdit oluşturacağını söyledi. İranlı yetkililer daha önce, ABD’nin hasmane bir tavır alması halinde önemli bir deniz nakliyat yolu olan Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceklerini söylemişlerdi. İnternet sitesindeki habere göre Ruhani önceki gün İsviçre’ye yaptığı bir ziyaret sırasında şöyle konuştu: “Amerikalılar İran’ın ihracatını tamamen engellemek istediklerini iddia ediyorlar. Bu sözlerinin anlamını bilmiyorlar. Çünkü bölgeden petrol ihracı devam ettikçe, İran’ın petrol ihracatının engellenmesinin hiçbir anlamı yoktur.”
Günlük 2 milyon varil
Ruhani İsviçre’de yaşayan İranlılarla yaptığı görüşmede, “Siz (Amerikalılar) eğer bunu yapabilirseniz sonuçlarını görürsünüz” dedi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC’in üçüncü büyük üreticisi olan İran günde yaklaşık 2 milyon varil ham petrol ihraç ediyor. Beyaz Saray’dan Cumartesi günü yapılan açıklamaya göre Suudi Arabistan, ABD Başkanı Donald Trump’a, gerekirse kendi petrol üretimini artırabileceği sözü verdi. Açıklamada Suudi Arabistan’ın günlük 2 milyon varillik kapasite fazlası bulunduğu belirtildi.
Hedef İran petrolü
ABD Dışişleri Bakanlığı Politika Planlama Direktörü Brian Hook, İran’a yapılan baskının amacının ülkenin petrol gelirlerini sıfıra indirerek Tahran yönetiminin bölgedeki politikasını değiştirmesini sağlamak olduğunu söyledi. Hook, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, İran petrollerine yönelik yaptırım tartışmalarına ilişkin konuştu. Hook, “Hedefimiz İran rejimine karşı baskıyı arttırarak petrol satışlarını sıfıra indirmek. Küresel pazara etkisini en alt seviyeye indirmek için çalışıyoruz fakat küresel ölçekte yeterince petrol kapasitemiz olduğu konusunda şüphemiz yok” dedi. ABD, müttefik ülkelerin ve şirketlerinin İran’dan yaptıkları petrol ithalatını 4 Kasım’a kadar sonlandırmalarını talep ettiğini açıklamıştı.